FAKTUM | 2018/03/22 Ledare

Varje köp av Faktum är en direkt handling mot fattigdom och utanförskap. Det finns inga mellanhänder, hälften av vad Faktum kostar landar direkt i försäljarens ficka. Den andra hälften går till organisationen så att vi bland annat kan göra nästa nummer.

Att sälja Faktum är ett jobb.

Varje gång jag är ute och föreläser hos föreningar, myndigheter eller företag upprepar jag ovanstående meningar. Om och om igen. Ändå får jag ofta reaktionen: ”Jaha! Är det så viktigt att jag köper tidningen? Jag trodde att ni klarar er ändå”. Det gör vi inte. 

Utan tidningsköpare finns inte Faktum.

Vi är inget självändamål utan finns för att försäljarna ska få sin inkomst, sina rutiner och vårt sällskap en stund under arbetsdagen – om de nu vill ha det…

De väljer själva hur många timmar de jobbar och hur många tidningar de köper av oss.

Flera gånger i veckan hör jag hur viktig tidningsförsäljningen är. För att ha råd att betala hyran nästa månad, för att slippa bli vräkt igen. För att kunna åka och hälsa på barnbarnen som bor en bit bort, för att kunna köpa en present till en son eller dotter på födelsedagen, för att kunna betala härbärget eller köpa mat just den dagen.

För Faktumförsäljarna som kommer från Rumänien betyder försäljningen av Faktum överlevnad.

Men hur då? Hur ser det ut i deras hembyar och hur ser vardagen ut där, när de inte är i Göteborg och Malmö och säljer Faktum?

Vi bestämde oss för att besöka dem. Och vi var välkomna!

Under en veckas tid reste reporter Malin Clausson, fotograf Mario Prhat och tolken Iulia Halangescu runt i byar utanför Bukarest. Det var svinkallt, snöoväder och de mötte barn utan skor på fötterna.

Under våren publicerar vi flera reportage om Faktumförsäljarnas vardag utanför Bukarest. 

Det som slår mig efter att ha läst Malin och Marios första reportage är hur lätt det är att ha åsikter om vad som är rätt eller fel när man ser på någons liv utifrån, på distans.

Efter genomläsningen ställer jag mig frågan: svältande barn eller deprimerade barn. Vilket val hade jag gjort?

Och du som köpt Faktum kommer att förstå betydelsen av de 60 kronor du betalt.

 

TEXT: Sarah Britz

BILD: skriv ut sidan


RELATERADE ARTIKLAR
TAGGAR