FAKTUM | 2010/11/24 Reportage

Ni håller det hundrade numret av Faktum i handen. Bra eller anus? som de säger på redaktionen. Vissa saker vet man inte om de är bra eller dåliga. Men åtminstone en sak vet vi som är bra: tidningen har hållit i nio år, och går nu in på det tionde. Under resans gång har många mänskor, som troligtvis annars hade gått under fixat jobb, bostad och en meningsfull tillvaro tack vare er härliga kunder. Ni är värda mycket mer än en eloge. Mycket mycket mer.
Alltför många är dock de som under årens lopp gått under, kompisar jag haft och känt för. Walter, som hittades död en morgon i en park. Eller Lars L. Eller Claes Ö. Eller Carina. Eller Pernilla. Namnen kan bli lika många som icke-lägenheterna de hade.
Vad alla vill ha och behöver, vare sig vi är insprängda eller utslagna, är respekt och tolerans. Trygghet. En bekräftelse på att vi existerar och vill göra det fortsättningsvis. Faktum är ett exempel på att det går att fixa, bara viljan finns. Även som utslagen i detta bistra samhälle är vi alla människor, och som sådana har vi släkt och vänner som håller av en, i många fall även barn och barnbarn. Några lyckas bättre i livet, andra inte, det är hela saken. Droger är ett utmärkt glidmedel på vägen utför, men även ett smörjmedel i den affärsmässiga karusellen: själv inledde jag min alkoholistkarriär som försäljare av möbler på 70-talet, och på den tiden ingick alkohol som en självklar del av jobbet. Jag tålde mängder utan att balla ur och jag sålde bra. Faktum är att de som drack mest också sålde bäst och blev uppmuntrade av företaget via bonusar. Och hade man haft en bra dag, skulle det firas, om det varit en dålig dag, skulle sorgerna dränkas. Vi kunde jobba dygnet runt, på nätterna med att montera möbler, på dagarna med att sälja. Då var spriten bra att ha. Och vad skönt att ha något att skylla på.
Faktum är de utsattas fallskärm, gungflyet som fångar upp de hårdast fallna och sämst ställda, samhällets olycksbarn, vare sig det gäller urspårade akademiker, misslyckade konstnärer, undanskuffade romer, obotliga missbrukare. Oavsett bakgrund: vare sig man varit tuff FN-soldat, bilförsäljare, trappstädare eller levt på socialbidrag. Faktum bryr sig inte om titlar eller ursprung, utseende, klädstil, hudfärg, religion, språk – man ser till människan, det vi alla till syvende og sist är.
Förståelsen jag idag har för romer till exempel hade inte varit möjlig utan Faktum. Romer är hela världens utstötta och hemlösa, de hemlösas hemlösa. Enligt min ›goda‹ svenska uppfostran skulle man se upp med zigenare, som dom kallades förr. Numera vet jag bättre, hur det är att förtvivlat längta efter att bli accepterad som normal mänska och bli upptagen i samhället som en vanlig Svensson, med jobb, bostad och trygghet. Jag fördömer Sarkozys agerande i Frankrike, som kastar ut romerna till ett ovisst öde. EU:s trygghetslagar gäller tydligen inte för alla. Blondes have more fun, isn’t it so? Och vad EU anbelangar, vad blev det av alltsammans?
Jo det blev Faktum av alltsammans, med gatutidningar över hela Europa. Där ser vi det mest synliga och konkreta resultatet av EU:s politik. I Amsterdam till exempel beräknar man att 40 procent av gatuförsäljarna är romer/invandrare. Och när fantastiske Reinfeldt delar in folk i bärande och tärande, friska och sjuka, kommer det som ett eko från Hitler, som gormade om ›onyttiga ätare‹. (Inga jämförelser i övrigt). Hitler var inte bara rasist, han vurmade för de starkares rätt också. Som om inte de starkaste vore tillräckligt starka nog?
Jag kommer att tänka på moderaten som avföll (GT 20/8) när han själv blev sjuk och fick insikt i hur sjuka behandlades i Alliansens Sverige. Då förstod han hur sårbara vi mänskor är, hur försvarslösa när det kommer till kritan. När fan blir gammal blir han religiös, som det heter. Det spelar ingen roll hur framåt vi än är eller försöker och vill vara – alla har sin egen gräns. En vacker dag kanske det är din tur – eller som Hemingway så olycksbådande skrev: fråga inte vem klockan klämtar för, den klämtar för dig.
Med Reinfeldt vid makten kommer vi i framtiden att få se mycket mera av fattigdom och hemlöshet, skriv upp det och God Jul!

TEXT:

BILD: skriv ut sidan


RELATERADE ARTIKLAR
TAGGAR