FAKTUM | 2014/11/21 Nyheter

HUSEBY BRUK • Han har kallats Sveriges svar på Stephen King. John Ajvide Lindqvist har nu lämnat vampyrer och zombies för campingvärlden i hans nya bok Himmelstrand. I höst gästar han Smålands kulturfestival.

Du har gått från trollkarl till komiker och nu till skräckförfattare. Hur har den resan varit?
– Ja, den har inte varit helt friktionsfri kan jag säga. Jag skrev redan under min tid som komiker material till andra, men jag kom på väldigt sent att jag ville bli författare och framförallt att jag ville bli skräckförfattare. Jag gick från att vara trollkarl tills det gick jävligt, till komiker tills det gick jävligt, till att nu vara författare. Under min tid som trollkarl jobbade jag mest på gatan, men det är inte något man blir jättefet på direkt i Sverige. Det är dock ett fåtal som kan leva på trolleriet i dag, många har extra jobb på sidan av och så där. Du har en viss förkärlek för det övernaturliga, hur kommer det sig?
– Det har jag faktiskt ingen aning om. Det är egentligen inget karaktärsdrag, utan jag läste väldigt mycket skräck när jag var yngre och såg väldigt många skräckfilmer. Det var faktiskt inte förrän jag försökte skriva min första skräckberättelse för sådär 12–13 år sen som jag faktiskt kände att jag visste hur jag skulle göra. Sen dess har alla bilder och idéer som dykt upp varit i den genren.

Hur går man från att skriva om vampyrer och zombies till att skriva om ett husvagnssällskap?
– Det jag skriver utgår alltid från rätt vardagliga bekymmer, som är minst lika viktiga för personen som det är från den andra sidan, så det är inte så konstigt – det är väldigt många människor som åker på husvagnssemester. Men det är väldigt lite i boken som faktiskt utspelar sig på en camping. Har du själv haft en husvagnsuppväxt
– Nja, ingen riktig campinguppväxt, men jag och mamma bodde i husvagn under några somrar eftersom vi inte hade någon sommarstuga. Så viss husvagnserfarenhet har jag.

Har boken Himmelstrand något med artisten Peter Himmelstrand att göra.
– Titeln är ju från hans namn! Jag är rätt förtjust i hans låtar med faktiskt.

Rätt tidigt in i skrivandet av boken visste jag att på något sätt skulle Peter Himmelstrand in i något sammanhang, det är inte ofta jag faktiskt förstår varför jag får de här fixa idéerna, men det är det som får mig att kunna skriva. Till det här fältet där de här husvagnarna förflyttas, går det att få in musik på radion – men det enda som spelas på alla kanaler är Peter Himmelstrands låtar. Vad jag hade för fix idé när jag skrev Låt den rätta komma in minns jag faktiskt inte. Du deltar på Smålands kulturfestival. Skulle du säga att du är kulturell av dig?

– Jag? Njaej, det vette fan. Det skulle vara mycket böcker i så fall, jag läser väldigt mycket och det är väl kulturellt i dessa dagar när läsningen gått ner. Men kulturell… När vi är utomlands besöker vi minst ett konstmuseum och det är väl rätt kulturellt? Men jag tål inte opera och det är ju inte speciellt bra. Där har vi ett minuspoäng. Jag vet inte vad kulturell innebär egentligen?

John Ajvide Lindqvist med flera möter du på Smålands kulturfestival i Huseby Bruk 30/10 – 2/11. För hela programmet, gå in på smalandskulturfestival.se

TEXT: Faktum

BILD: skriv ut sidan


RELATERADE ARTIKLAR
TAGGAR