FAKTUM | 2017/08/09 Nyheter

Båda har kutat ett varv runt Göteborg, hoppat av skolan och ratat privat sjukvård. Förre skomakaren Hasse Olsson och tidigare bilarbetaren Jonas Sjöstedt tycks även gilla delvis röda ryggsäckar.

Faktumsäljare Hasse Olsson står oftast utanför stadsbiblioteket i Malmö. Jonas Sjöstedt, ledare för Vänsterpartiet, sitter vanligen i riksdagen. Men en tisdag träffas de i en ateljé på Konstepidemin i Göteborg. Omgivna av små skulpturer kör Hasse lite uppvärmning på ämnet fotboll och pengar. Själv hängiven supporter av MFF har han hört att partiledaren Sjöstedt håller på Gais. Sant? Från en enkel plaststol nickar politikern ”ja” till intervjuaren som sjunkit ned i en vit fåtölj.
– Verkligen två anrika klubbar. Vi brukar säga att Gais verkar utan vinstintresse, säger Jonas.

Hasse skiner upp och påpekar att det gällde även MFF – en gång i tiden. Numera är det helt andra bullar och ”di blåe” är en fotbollsklubb på en betydligt mer affärsmässig nivå. I förbifarten passar han på att hylla grundaren, Eric ”Hövdingen” Persson, med djupa rötter i arbetarrörelsen. Socialisten Hasse bläddrar fram sin första fråga.

Vad tycker du om Ilmar Reepalus förslag om vinsttak i privat sjukvård?
– Det är en grund för att få saker åt rätt håll eftersom varken skola och sjukvård är jämlikt längre. Om vinsten styr behövs lönsamma patienter, men en del blir aldrig det. Bland det bästa som förts fram av arbetarrörelsen var att vården är en rättighet, likadan för alla.

Min goda vän städade på en vårdcentral som privatiserades. Hon fick jobba mycket hårdare. Vad säger du om det?
– Om ett företag som har många anställda ska tjäna pengar, måste man driva på folk och ge dem sämre villkor. Och i städbranschen finns mycket fusk, en del betalar inte tillräckligt i skatt.

Nu har hon aktivitetsstöd eftersom hon inte klarade av städjobbet. Det blir väl dyrare för samhället?
– Nyligen var jag på lasarettet i Skellefteå där de heltidsanställda jobbar sex timmar om dagen. Jag pratade med flera som varit där i 30-40 år och som nu kommer att orka ända till pensionen. En vinst för både människor och samhället, säger Jonas.

Varför ingår inte tänder i vanliga sjukvården?
– Ja, det är märkligt. Tänder är en del av kroppen och en tydlig klassmarkör. Vi vill att tandvård ska ingå i sjukförsäkringen. En dyr men viktig reform. Hittills har vi gjort så att ungdomar får gratis tandvård och att den blivit billigare för äldre.

Jag hänvisades en gång till en privat klinik – men jag vägrade att gå dit!

Jonas Sjöstedt ser road ut:
– Jag har faktiskt gjort samma sak! Nu är jag skriven på landstingets vårdcentral och mina barn går i kommunal skola, svarar han och fortsätter:
– Många privatskolor värvar barn från föräldrar med höga inkomster och bra utbildning, barn som är lätta att undervisa. De andra blir kvar i den vanliga skolan. Då får vi inte bara ojämlika skolor utan också ett delat samhälle. Förr gick städerskans son i samma klass som direktörens son. I dag möts de inte, hävdar vänsterledaren.

”Vi måste inse att det idag finns en grupp otroligt rika som drar ifrån och ganska  många som kämpar för att klara sig”, säger Jonas Sjöstedt. Hasse Olsson håller med.

Herrarna är nu rörande överens om privatiseringens vådor. Hasse kollar i sitt anteckningsblock och spinner vidare på det åtskilda samhället.

Den ”gamla” bostadsförmedlingen med kötid motverkade väl segregationen?
– Ja, och allmännyttan också. Vi måste inse att det idag finns en grupp otroligt rika som drar ifrån och ganska många som kämpar för att klara sig. Om vi inte ändrar på allt detta, gör om pensions-systemet bland annat, kommer klyftorna att öka, svarar Sjöstedt.

Hasse håller med:
– Barnen i sandlådan ser ingen skillnad på varandra och leker glatt så länge inte föräldrarna lägger sig i.

Högutbildade invandrare måste in i samhället och få lära sig svenska. Nu kör läkare taxi…!
– Språket är viktigt, det är nyckeln till arbete, kontakt med andra människor och även till demokrati. Förstår du inte svenska hänger du inte med i debatten och kan inte se kritiskt på oss politiker. Det är viktigt att börja läsa svenska från dag ett. I dag finns ett tryck från den borgerliga sidan att vilja ha en ny underklass med låga löner och osäkra arbetsvillkor. Men med 15000 kronor före skatt går det inte att försörja en familj.

Hm, enkla lösningar finns inte och förändring går långsamt …

– Välfärdsstaten byggdes upp just så, reform efter reform. En gång var Sverige ett av världens mest jämlika länder, men i dag har vi halkat ned på den listan. Nu är Vänsterpartiet nästan ensamt om att vilja beskatta miljardärerna mer för att förortsungarna ska få det bättre.

Hasse blir nyfiken på Jonas Sjöstedts tidigare liv.

Har du varit fackligt aktiv?
– Jag var medlem i metallfacket när jag var anställd på Volvo Lastvagnar. Och du?
– Industrifacket. Jag jobbade på en klackbar i Lund men slutade när jag inte fick vara anställd längre. Företaget gick ju över till franchise. Rena slavarbetet och lönen räckte bara till hyran. Semester hade jag inte råd med, svarar Hasse och skickar iväg sin sista fråga:

Jag ser inga arbetare i riksdagen. Vad tycker du om det?
– Det är ett problem eftersom akademiker har svårt att förstå hur arbetarna har det. Många politiker har heller inget jobb att gå tillbaka till. Vänsterpartiet anser att ledamöter inte ska sitta i mer än tre perioder. Vi tar inte ut hela lönen, utan får 27000 i månaden. En bra lön, men vi ska inte stanna där för pengarnas skull.

På väg ut ur ateljén hörs paret snacka om löpning, om att de föredrar en halvmara framför den dubbla distansen. Jonas Sjöstedt säger att han har stor lust att åka Vasaloppet. Och Hasse?
– Asch, blev aldrig så mycket vintersport för mig …
– Nej, Malmö är ju ingen skidort precis.

Olika stolar i livet men ändå lika på så många sätt.

Hasse Olsson
Ålder: 70
Födelseort: Malmö Utbildning: Folkskola sju år, hoppade av efter ett års realskola i Malmö.
Idrottsbedrift: 3 gånger Göteborgsvarvet 21 km, 1.45 som bäst.
Startskott för politiskt intresse: 1964 när jag i julklapp fick Martin Luther Kings bok om 60-talets medborgarrörelse i USA.
Detta är jag stolt över: Ordförandeskapet i Försäljarföreningen i Skåne. Vi startar en teatergrupp till hösten där medlemmarna är med.

Jonas Sjöstedt
Ålder: 52
Födelseort: Göteborg
Utbildning: Efter två avhopp examen från social linje, Luleå gymnasium.
Idrottsbedrift: Två gånger Göteborgsvarvet 21 km, strax under två timmar.
Startskott för politiskt intresse: Jag var aktiv i elevkåren, i folkomröstningen om kärnkraft och arbetet mot apartheid.
Detta är jag stolt över: När vänstern gör samhället mer jämlikt, rättvist och förbättrar för människor i vardagen.

 

 

TEXT: Maria Dahmén

BILD: Mario Prhatskriv ut sidan