Guld förknippas med rikedom. Men det kan ocksa vara en sista utväg för den som står på ruinens brant. Faktum har med glimmande smycken på fickan sökt upp guldhandlare på stan för att testa ärligheten i gatulivets kanske enda lagliga nödutgång för utblottade.

Nedan kan du läsa mer ingående om hur din lokala guldbutik klarade testet i Göteborg och Malmö.

Malmö | Göteborg | Totalt Malmö och Göteborg

SÅ HÄR GJORDE VI TESTET:

Vi vill ha tre olika guldföremål i vårt test, för att se om priset, vikten och karaten varierar från butik till butik.
– Här har vi en klurig gammal ring, säger vår vän Uffe som jobbar i en guldaffär i Göteborg.
Han tar stolt fram en ring med ett hål som gapar tomt efter en sten. Den är minst 18 karat, men har inga ordentliga stämplar. En liten trälåda med flaskor ställs upp på disken. Det är en syra, eller så kallat “kungsvatten”, som används för att ge snabbt svar på karathalten. Uffe skrapar en bit som han vet är 18 karat mot en liten svart stenplatta, så att det bildas ett guldstreck på plattan.
Bredvid strecket skrapar han den ostämplade ringen och sen ett tredje streck med ett smycke som är stämplat 14 karat.
– Jag penslar här med syraflaskan som mäter 18 karat, då ser du att guldet försvinner på strecket som är 14 karat, säger Uffe och visar.

Jag nickar och fotar med mobilen. Guldet är tydligt kvar där vår ostämplade ring lämnat ett spår, vi vet nu att ringen är 18 karat. Med oss från Uffe får vi också låna en ring med en billig sten, på så sätt kan vi se om butikerna drar av olika från vikten.
Innan vi går väger vi allt. Uffe kontrollerar först vågen genom att lägga små vikter på den med hjälp av en jättepincett. När vi är klara tar vi med de tre guldföremålen till en oberoende guldmästare för att dubbelkolla allt.
Hos en tredje guldmästare väger vi också guldet med en väldigt exakt diamantvåg. Både karat och vikt stämmer med Uffes mätningar.
Nu är det dags att ge sig ut i Malmö och Göteborg som guldsäljare. Alla butiker borde ge oss de här svaren:
– Armband, 18 karat, 16,7 gram.
– Ring utan stämplar, 18 karat, 3,8 gram.
– Ring med sten, 14 karat, 4,3 gram.

HELA LISTAN MALMÖ:

17 testade butiker

88 procent påstår att 18 karat är 14 karat
– Sefina Pantbelåning, Bergsgatan
– Sefina Pantbelåning, Östergatan
– Pantbanken Sverige, Triangeln (18 karat i kedjans butik vid Centralen)
– Lindes Guldsmedja, nära Triangeln
– Pantbanken Malmö, Amiralsgatan
– Guldcentrum, Djäknegatan
– Pernlos Guldsmedja, nära Triangeln
– Gamla Västers Diamant, St. Nygatan
– Babel Guld, nära Möllevångstorget
– Ahmed Guld, nära Möllevångstorget
– Mazen Guld, nära Möllevångstorget
– Bellals Guld, nära Möllevångstorget
– Daftar Ur & Guld, Rosengård
– Alaska Guld, Mobilia
– Cronan, Regementsgatan
6 procent påstår att 18 karat är 0 karat
– Smycka, Mobilia
6 procent säger att 18 karat är 18 karat:
– Pantbanken Sverige, Centralen
59 procent väger fel på minst ett föremål:
– Pantbanken Sverige, Triangeln
– Pantbanken Sverige, Centralen
– Lindes Guldsmedja, nära Triangeln
– Pantbanken Malmö, Amiralsgatan
– Guldcentrum, Djäknegatan
– Gamla Västers Diamant, St. Nygatan
– Ahmed Guld, nära Möllevångstorget
– Bellals Guld, nära Möllevångstorget
– Daftar Ur & Guld, Rosengård
– Smycka, Mobilia
Bäst pris i Malmö:
4 270 kronor, Babels Guld, nära Möllevångstorget.
Sämst pris i Malmö:
2 214 kronor, Smycka, Mobilia.
(Se mer detaljerad info butik för butik här med alla priser etc.)

MALMÖ – BUTIK FÖR BUTIK

BUTIK
PRIS-SEK
18-KARAT
VIKT
AVDRAG
ÖVRIGT
Sefina Pantbelåning, Bergsgatan 1 3700 14 Korrekt Inga avdrag Pantkedjan Sefina har de senaste åren dragit på sig 3 anmälningar hos Konsumentverket, för bland annat felaktig prisinformation. Samt anmälda till ARN, Allmänna Reklamationsnämnden.
Sefina Pantbelåning, Östergatan 35-39 3680 14 Korrekt Inga avdrag Se ovan
Pantbanken Sverige Triangeln 3600 14 -0,2g Inga avdrag Vi har besökt två “Pantbanken Sverige” i Malmö och två i Göteborg. De fyra olika butikerna i samma kedja gav oss olika karat, vikt och pris. Detta är kedjan med blåvit logga och blåa flaggor.
Pantbanken Sverige Centralen, Hamngatan 3 3500 18 -0,3g Inga avdrag Se ovan. Här verkar den som värderar väldigt kunnig. Han säger att den ring som ej har karat-stämpel troligen är från Tjeckien.
Lindes Guldsmedja, Östra Rönneholmsvägen 6 2700 14 -0,1g 10% på priset samt -1g för sten på ring Varnar för vissa handlare på Möllevångstorget, som gör avdrag och annat så att deras höga gram-pris inte är så högt som det verkar.
Pantbanken Malmö, Amiralsgatan 12 (annat företag än Pantbanken Sverige) 3700 14 -0,1g -0,5g för sten på ring
Guldcentrum, samt Djäknegatan 2 (även internetförsäljning) 3910 14 -0,2g -0,9g för sten på ring Anmälda till ARN, Allmänna Reklamationsnämnden. Samt 6 stycken anmälningar till Konsumentverket de senaste åren, bland annat för “ifrågasatt vikt och värdering av guldföremål” samt “vilseledande prisinformation”. Verkar misstänksamma.
Pernlos Guldsmedja, Östra Rönneholmsvägen 2 2900 14 Korrekt Inga avdrag Guldsmeden är ej där för dagen, de förklarar direkt att de har relativt lågt guldpris jämfört med andra. 130 kr/g för 18 karat.
Gamla Västers Diamant, St. Nygatan 79 3380 14 -0,7g på armband Inga avdrag Rekommenderar andra handlare som har högre guldpris, säger att de betalar bättre för stenar. Visar sajten myntkompaniet.se som de utgår ifrån när de sätter dagens guldpris.
Babel Guld, Möllevångstorget, Bergsgatan 41 4270 14 Korrekt Inga avdrag Ger bästa pris av de 27 besökta butikerna i Malmö och Göteborg.
Ahmeds Guld, Möllevångstorget, Ystadsgatan 11 3898 14 -0,1g armband och -0,2g fel på en av ringarna -1g för den billiga stenen. Verkar misstänksam. Pratar med kollegor på annat språk och höjer sedan priset.
Mazen Guld, Möllevångstorget, Ystadsgatan 17 3500 14 endast vikt på armbandet, ej ringarna. Inga avdrag Skrattar åt förslaget att ringen med sten kan ha två olika karathalter, så som test hos en av pantbankerna visat. Säger att jag måste sälja med en gång om jag vill ha bra pris.
Bellals Guld, Möllevångstorget, Claesgatan 2B 3700 14 -0,1g på en av ringarna och -0,7g på armbandet -1g för den billiga stenen på ringen Vill först ge 3600 kronor men jag säger att jag har fått högre pris hos grannbutiken och då höjs priset med 100 kronor.
Daftar Ur & Guld, Rosengård centrum, Adlerfelts väg 4 3500 14 Korrekt vägning -0,8g för den billiga stenen på ringen Har anmälts till ARN, Allmänna reklamationsnämnden 2009. Testar med syra, men inte så att vi kan se resultatet. Hyllorna är nästan urplockade, men många kunder i butiken.
Smycka, Mobilia, Per Albin Hanssons väg 32. 2214 0 Väger fel på armbandet, säger att det väger 16,4 men jag ser att vågen visar 16,7 som är den korrekta vikten. -0,8g för den billiga stenen på ringen Tre kvinnor tittar på föremålen med förstoringsglas med lampa. De verkar inte riktigt ha koll på stämplar och gör inget syratest. De är osäkra på ringarna, och säger att de därför ger ett lägre pris som i stort sett endast gäller armbandet.
Cronan Mynt & Ädelmetaller, Regementsgatan 6. 3615 14 +0,1g! -0,6g för den billiga stenen på ringen Verkar uppriktig, har inte mycket syra kvar och säger att han egentligen är specialiserad på mynt. Tipsar om andra guldhandlare som ger bättre pris.


HELA LISTAN GÖTEBORG

10 testade butiker

70 procent påstår att 18 karat är 14 karat
– Sefina Pantbelåning, Rosenlund
– Pantbanken, Pantbelåning AB, Järntorget
– Pantbanken, Pantbelåning AB, Drottningg.
– Pantbanken Sverige, Nordstan
– Pantbanken Sverige, Angered
– Hedens Guld, Södra vägen
– Olskrokens Lånekassa, N. Gubberog.
20 procent påstår att 18 karat är 0 karat
– Nordstans Guld, Nordstan.
– Göteborgs Pantbank, Södra Hamng.
10 procent säger att 18 karat är 18 karat:
– Damas Juveler, Angered
50 procent väger fel på minst ett föremål:
– Pantbanken Sverige, Angered.
– Nordstans guld
– Damas guld
– Hedens guld
– Olskrokens lånekassa
Bäst pris i Göteborg:
4000 kronor, Pantbanken Sverige, Angered.
Sämst pris i Göteborg:
3002 kronor och 50 öre, Nordstans Guld.
(Se mer detaljerad info butik för butik här med alla priser etc.)

GÖTEBORG – BUTIK FÖR BUTIK

BUTIK
PRIS-SEK
18-KARAT
VIKT
AVDRAG
ÖVRIGT
Sefina Pantbelåning, Rosenlundsgatan 4 3684 14 Korrekt Inga avdrag Testar föremålen med syra bakom disk. Har en slogan “Vi värderar dina saker – inte dig”. Frågar om vi vill sälja, trots att de ska ägna sig åt pant. Pantkedjan Sefina har de senaste åren dragit på sig 3 anmälningar hos Konsumentverket, för bland annat felaktig prisinformation. Samt anmälda till ARN, Allmänna Reklamationsnämnden.
Aktiebolaget för Pantbelåning, Järntorget, Olof Palmes plats 1 (skyltat i grön-vitt som Pantbanken) 3700 14 Korrekt -0,5g för den billiga stenen på en av ringarna Testar föremålen bakom disk. Snabbt besked, okej med att jag vill sälja
Aktiebolaget för Pantbelåning, Drottninggatan 54 (skyltat i grön-vitt som Pantbanken) 3500 14 Korrekt Inga avdrag Testar föremålen bakom disk. Snabbt besked, okej med att jag vill sälja
Pantbanken Sverige, Nordstan, Norra Hamngatan 3600 14 Korrekt Inga avdrag Vi har besökt två “Pantbanken Sverige” i Malmö och två i Göteborg. De fyra olika butikerna i samma kedja gav oss olika karat, vikt och pris. Detta är kedjan med blåvit logga och blåa flaggor.
Pantbanken Sverige, Angered, Angereds Torg 1 4000 14 -0,1g Inget avdrag Gav bäst pris av de 4 butikerna i samma kedja. Pantbanken i Angered rekommenderar även att vi kollar med andra guldbutiker innan vi bestämmer oss.
Göteborgs Pantbank, Södra Hamngatan 23 3200 0 Korrekt Inget avdrag Börjar snabbt lägga upp kontanterna på disken, trots att vi har förklarat att vi endast vill veta pris. Påstridig. Frågar om vi ska sälja eller låna, trots att de endast får hålla på med pantbelåning.
Nordstans Guld, Nordstan, Köpmansgatan 30 3002 0 -0,3g på en av ringarna och -0,2g på armbandet -0,8g för billig sten på ring Testar den ostämplade ringen framför oss på disken, trots att guldet är kvar säger de att det inte är guld. Säger att de ger “bra deal”.
Hedens Guld, Södra vägen 19 3580 14 -0,1g -1g för billig sten på ring Anmälda till ARN, Allmänna Reklamationsnämnden.
Damas Juveler, Angered Centrum, Angereds Torg 33 3700 18 -0,5g en av ringarna -2,3g! för billig sten på ring En av få butiker som säger att ringen är 18 karat, så som i de oberoende testerna. Priset relativt högt, men fattas på vikten samt största avdraget för stenen.
Olskrokens Lånekassa, pantbank, N. Gubberogatan 32 3450 14 -0,1g Inga avdrag Enda pantbanken som upplyser om att de inte får köpa, om någon frågat om vi vill sälja så har de gjort fel. Lånekassan har dock samma ägare som Göteborgs Pantbank där vi blev frågade om vi ville sälja.

TOTALT GÖTEBORG OCH MALMÖ

27 testade butiker

82 procent
… säger att ringen som i tre oberoende test varit 18 karat endast är 14 karat.

11 procent
… säger att ringen som i tre oberoende test varit 18 karat inte är guld.

7 procent
… säger att 18 karat är 18 karat

37 procent
… vill dra av vikt för den billiga stenen på en av ringarna. Det skiljer sig mellan -0,3 gram till 2,3 gram.

2056 kronor
… skillnaden mellan högsta och lägsta erbjudna pris på samma tre guldföremål

4270 kronor
… bästa pris, Malmö. (Babel Guld Bergsgatan 41)

2214 kronor
… sämsta pris, Malmö (Smycka, Mobilia)

Share