FAKTUM | 2014/03/06 Reportage

Är bostadsbristen en genusfråga? Faktumförsäljaren och reportern Peter Ahlborg fick en pratstund med Gudrun Schyman. Och för en gångs skull fick F!-ledaren frågor som inte direkt handlar om feminism.

Gudrun, hur ska man lösa hemlösheten och bostadsbristen?
– Vi måste verkligen sätta igång med bostadsbyggandet! Det krävs politiska beslut – att riksdagen avsätter pengar så vi får igång byggandet.

Och kommunerna måste ta sitt ansvar genom att se till att det finns mark att bygga på. Det här är otroligt viktiga frågor. Det finns en slapphet hos politiken, som har lämnat över ansvaret till marknaden och tror att den ska lösa bostadsproblemen, säger Gudrun Schyman.

Varför sätter man inte in tidigare åtgärder mot hemlöshet och bostadsbrist när det har varit ett så stort problem i så många år för många människor?
– Det har funnits en idé hos den sittande regeringen om att det här löser sig bara vi avreglerar. Marknaden ska lösa tillgång och efterfrågan och den här idén har med stor tydlighet visat sig vara bankrutt – och det måste vi ändra på.

Gudrun Schyman är talesperson för Feministiskt initiativ – F! – och toppar partiets riksdagslista. Peter Ahlborg har varit hemlös i många år och jobbar i dag som Faktumförsäljare samt extraknäcker ibland som reporter i samma tidning. De träffades på Mediedagarna i Göteborg – MEG. 

TEXT: Peter Ahlborg

BILD: Peter Ahlborgskriv ut sidan