Startsida Artister Juryn Bilder + Film 2014
Under hösten har många fantastiska nomineringar kommit in från våra läsare. Samtliga förslag är personer eller organisationer som gjort stora insatser för att bryta utanförskap i Sverige under 2014. I början av december gick juryn igenom alla nomineringar och utsåg fyra finalister.
 
Vinnaren kommer att tillkännages under galakvällen.

  ÅRETS VISSLARE HAR TAGIT PERSONLIGA RISKER FÖR ATT AVSLÖJA EN HEMLIGHET Karin Adelsköld avslöjade den sexism som ännu härskar inom den svenska humorscenen. Genom att offentliggöra mejl satte hon sin karriär på spel och utsatte sig för en kalldusch av hat. Men hon är starkare än hatarna. De thailändska bärplockarna för att de med risk för sina jobb och eventuellt värre än så, berättade för bland annat Filters Nina Brevinge om usla arbetsförhållanden utan lön. Nina Brevinge förvaltade deras vittnesmål med en röst som gjorde deras mod rättvisa. Malin Björk går till final för att hon med sin motståndshandling, att resa sig upp på ett flygplan för att stoppa en pågående deportation, fäste hela planets otåliga blickar mot sig. Ändå följde fler i hennes spår. För varje ny visslare kan ett nytt flyg stoppas. Per Adolfsson och Lillian Pekkari för att de genom att höja sina röster och berätta om tiggaren Vanessa, som fick en spann med såpavatten över sig utanför en Hemköpsbutik i Göteborg, fick butiks­ chefen dömd och hela Sverige uppmärksammat på hur man försöker spola bort fattigdom.

ÅRETS TROTTOARPRATARE HAR PÅ ETT KREATIVT SÄTT UPPMÄRKSAMMAT UTANFÖRSKAPSFRÅGOR Tidningen SocialPolitik har under lång tid varit en initierad, saklig, men ändå enträgen röst i ett annars alltmer tystlåtet samtal om vår tids socialpolitik eller bristen därpå. Trots en liten redaktion och blygsam budget gör tidningen små underverk. Soran Ismail, Magnus Betnér och Helena Sandklef med En skam för Sverige för att de gjorde sina övertygelser om ett öppet samhälle till en sprakande och omskakande humorturné genom Sverige, som vi vågar tro har påverkat publiken. Stoppa fattigdomen går till final för att de på den digitala trottoaren fått fjolårets största genomslag 
för en kampanj mot fattigdom och spridit sitt budskap med osannolik räckvidd. Med dikter, videor och torra sakupplysningar om sakernas dystra tillstånd mobiliserar de till kamp. Jamila Said Musse för att hon metodiskt och villkorslöst tagit upp könsstympning, ett av de mest tabulagda ämnena, till diskussion i Somalia, där 99 procent av kvinnorna är utsatta. Efter tolv år i Sverige flyttade Jamila Said Musse hem och bidrog till en attitydförändring.

ÅRETS GATUMUSIKANT HAR GJORT EN MUSIKALISK UPPLEVELSE TILLGÄNGLIG GRATIS Beatrice Eli gav något numera så sällsynt som en gratiskonsert på Världskulturmuseet i Göteborg i höstas. Och inte minst för att hon med sina powerballader à la riot grrl skakat om den svenska musik­ och klubbscenen med sin självklara närvaro. Adam Tensta, José Gonzales med flera, som spelat musik för att uppmärksamma de 
hungerstrejkande och statslösa palestiniernas kamp på Olof Palmes plats vid Järntorget i Göteborg för att få sina asylärenden prövade på nytt och sina mänskliga rättigheter erkända. Tunnelbaneorkestern för att de dokumenterat levande gatumusik, framförd av fattiga EU­migranter, i huvudstadens lokaltrafik och arkiverat den för eftervärlden på Instagram. Dessutom har projektet engagerat musikstudenter i att utveckla gatumusikanternas repertoar. Nuri Selim och Svarta Safirer för att de hörts inte bara i teve­serier som Den förste zigenaren i rymden och Hammarkullen utan också ofta i gatumiljö. I år gav de gratiskonsert på Romadagen. Safirerna är en omistlig del av det romska Sverige med sina musikaliska och aktivistiska stråkar.

ÅRETS SCENDRAG HAR PÅ EN KONSTNÄRLIG ELLER IDROTTSLIG ARENA LYFT UTANFÖRSKAPSFRÅGOR Enver ”Chato” Ramirez för att han i många år varit en tongivande hiphopröst i Hammarkullen. Nu har han med sin omtalade pionjär­ film Stämplade, med nio inspelningsdagar och i princip nollbudget, lanserat en helt ny genre i svensk och internationell kultfilm: blattsploitation. Gatans lag för att de inte bara vinner matcher i fotbolls­VM för hemlösa. Framför allt förändrar fotbollen spelarnas liv. Med ambassadörer som Pia Sundhage och Henke Larsson gör de också mål på mål i samhällsdebatten. Sara Olausson för att hon med sitt dokumentära seriealbum Felicia, på ett kreativt sätt satt fingret på vår tids stora europeiska problem. När Sara Olausson mötte tiggaren Felicia förändrades Saras liv. Med albumet har hon i sin tur förändrat många läsares liv. Peter Gerdehag och Tell Aulin, med dokumentären Hästmannen – sista striden, för att de med sina ömt närgångna dokumentärer om Stig­Anders Svensson riktat linsen mot ett särdeles ensamt utanför­ skap som många osynliga människor runtom i landet befinner sig i – med kamp mot byråkratin som plågsam livsbetingelse.

ÅRETS ÅTERKOMST/UPPSTICKARE ÄR EN PERSON SOM UTMÄRKT SIG SOM OVÄNTAD UNDERDOG ELLER GJORT EN OSANNOLIK COMEBACK Mikaela Laurén för att hon efter en framgångsrik karriär som slutade i offentligt gatlopp lyckades slå sig tillbaka till toppen i en för henne helt ny idrottsgren – proffsboxning. Dessutom en fullkontakt­sport som har sitt självklara hjärta ute på gatan. Tony Flygare för att han efter att ha varit Zlatans överman under ungdomsårens fot­ bollsträningar, blev blåst på sitt livs chans, hamnade i spel­ missbruk, skulder och hemlös­ het. Men sju svåra år knäckte inte Tony Flygare. 2014 tog han revansch med sin självbiografi. Frida Wallberg för att hon inte kan stoppas av en ångvält. Sveriges tidigare skickligaste kvinnliga boxare var smidig som en panter också när hon susade fram genom Vasaloppssnön med dundrande huvudvärk eller i Cykelvasan med bara två månaders träning.

ÅRETS INKASTARE HAR BERETT EN VÄG IN I SAMHÄLLET FÖR MÄNNISKOR I UTANFÖRSKAP Byborna i Hammenhög har välkomnat flyktingar från krigets Syrien med öppna famnen. När så många andra pratar volym och begränsningar har Hammenhög mangrant ställt upp och visat prov på solidaritet och medmänsklighet. Bostad först-programmet i Helsingborg för att de med en fantastisk metod slussat hemlösa in på bostadsmarknaden och för att de aldrig dömer och moraliserar utan i stället frågar sina boende «vad kan vi göra för dig?». 15 av de 19 inflyttade hyresgästerna har behållit sina kontrakt. Bara tre har sagts upp. Gnosjöborna för att de genom att låta personer som tidigare tiggt istället hugga ved, baka bröd, plocka svamp och sälja grejerna. På så sätt har de gett dem arbete. Nu ska den lika solidariska som företag­ samma Gnosjöandan gå på export till romernas hembyar. Rosengrenska för att de i många år har gett de allra mest utsatta och undangömda i samhället tillgång till inte bara akutvård utan också den vardagliga. Rosengrenska har återupprättat människovärdet och minskat hälsoklyftan mellan papperslös och etablerad.

FAKTUMPRISET – GALANS VIKTIGASTE PRIS! Den utmärkelsen har Faktumförsäljarna själva nominerat till – och även röstat fram en vinnare. Västra Djursjukhuset – som utan kostnad tar hand om hemlösas sjuka husdjur. Räddningsmissionens öppna förskola med romsk profil – som tar hand om fattiga EU-medborgares barn på dagarna, när många av dem till exempel säljer tidningen Faktum. Diakonicentralen Ugglan i Lund – där hemlösa och andra socialt utsatta kan få en kopp kaffe, en pratstund, duscha och tvätta sina kläder. Faktumjuristerna – som består av ideellt arbetande juridikstudenter som hjälper Faktumförsäljare och andra i socialt utanförskap med att lösa juridiska vardagsproblem.

Share