logotype_faktumgala_2017

 

valkommen-till_stor

 

I Sverige görs det mycket gott i kampen mot hemlöshet och socialt utanförskap. Många av de goda insatserna görs dock i det tysta och för att premiera dessa arrangerade Faktum sin första Faktumgala i februari 2014. Faktumgalan är sedan dess årligen återkommande och nu har du möjlighet att vara med!

Årets nyhet är ett pris på 100 000 kronor som går till Årets integration. Priset delas ut av Otto och Charlotte Mannheimers stiftelse. Detta pris kompletterar förra årets nyhet, Årets inkastare,
ett pris som delas ut av Sätila Foundation. Även detta pris har en prissumma på 100 000 kronor.

 

Sex viktiga priser delas ut under kvällen, artister uppträder och det bjuds på fina överraskningar. En glittrande och varm festkväll på Stora Teatern. Alla är välkomna! 

Vinnarna utses av en namnkunnig jury, förutom ett av priserna som Faktumförsäljarna själva delar ut – Faktumpriset.

Under kvällen lyfter vi även upp många starka människoöden.

 

Den 22 februari 2017 ses vi på anrika Stora Teatern i Göteborg!
Uppträdanden av bl.a. Richard Söderberg, Tingsek och artister från Cirkus Cirkör.
Konferencierer är Anna Blomberg och Peter Apelgren.

Köp biljetter på StoraTeatern 
Allt överskott går till Faktums verksamhet för att ge personer i hemlöshet och socialt utanförskap ett arbete.

 

     anna_peter_ny_ny_pngKonferencierer är den oslagbara duon Anna Blomberg och Peter Apelgren!

 

KATEGORIER

Årets Avslöjare:
Årets avslöjare går till någon eller några som med stort mod avslöjat orättvisor, missförhållanden eller andra oegentligheter i samhället. Genom avslöjandet har man påverkat den allmänna opinionen, skapat förändring och stått upp mot etablissemanget.

Årets Scendrag:
Årets Scendrag är en person, en grupp eller institution/organisation som på ett kreativt och vågat sätt skapat opinion mot, och kunskap om, socialt utanförskap. Det kan exempelvis röra sig om underhållning med socialt patos, provokativ aktivism på gatan likväl som på bioduken, teatern, konserthallen eller på sportarenan.

Årets Musik för alla:
Musiken skapas av en person, ett band eller en institution som framförts i det offentliga rummet. Musiken kan vara i vilken genre som helst, men upplevelsen ska vara gratis och öppen för alla.

Årets Inkastare ges av Sätila Foundation:
Priset går till en person eller organisation som bidragit till att skapa vägar in samhället för människor i utanförskap.
Prissumma: 100 000 SEK

Årets Integration ges av Otto och Charlotte Mannheimers stiftelse:
Ett pris till en person eller organisation som under 2016 på ett konkret sätt visat hur integration och inkludering inte bara är möjligt – utan framför allt är en förutsättning för ett socialt hållbart samhälle på lång sikt. Prissumma: 100 000 kronor.

Årets Faktumpris:
Går till den person, de personer eller institution som Faktumförsäljarna i Götaland helst vill tacka under det gångna året. Pristagaren nomineras och utses av Faktumförsäljarna. I denna kategori kan du alltså inte lämna egna nomineringar om du inte själv säljer vår gatutidning.

 

 

JURYN
I juryn som utser vinnarna bland de nominerade ingår:

Vincent Grebelius Sätila Foundation, Anna Mannheimer, Otto och Charlotte Mannheimers stiftelse, Morgan Alling skådespelare & regissör, 
S
arah Britz chefredaktör Faktum samt juryns ordförande, Anders Kompass Ämnesråd på UD,
Matilda Brinck-Larsen, Uefa-pristagare & initiativtagare för fotbollslaget Sandarna BK,Snezana Bozinovska Redaktör Göteborgs-Posten.

 

Juryn har den otacksamma uppgiften att mellan hundratals nomineringar från Faktums läsare välja ut fyra nominerade och en vinnare i fem olika priskategorier. På Faktumgalan den 22 februari 2017 prisas sedan dessa fem hjältar i utanförskapets Sverige tillsammans med mottagaren av Faktumpriset, som Faktumförsäljarna själva nominerat och röstat fram en vinnare av.

Årets nyhet ett pris på 100 000 kronor till Årets integration. Priset delas ut av Otto och Charlotte Mannheimers stiftelse.
Detta pris kompletterar förra årets nyhet, Årets inkastare, ett pris som delas ut av Sätila Foundation. Även detta pris har en prissumma
på 100 000 kronor.

 

VI SES DEN 22 FEBRUARI!

 

 

Share