OCH DE NOMINERADE ÄR…

Efter att ha läst alla förslag till pristagare på Faktumgalan 2018 har juryn gjort sitt. Nu är alla finalister utvalda i galans fem kategorier. Vinnarna presenteras under galakvällen den sjunde mars.

ÅRETS SOCIALA ENTREPRENÖR

ABIS

ABIS
Ett antirasistiskt kooperativt företag som erbjuder hushållsnära tjänster. Anställer EU-migranter och asylsökande familjer för att möjliggöra arbets- och uppehållstillstånd i Sverige.

Tris

Tris
Tjejers rätt i samhället. En ideell organisation som arbetar med förebyggande insatser mot hedersrelaterat våld och förtryck. Driver utbildningar, jourverksamhet, fotbollslag och simundervisning.

Barnrättsbyrån

Barnrättsbyrån
En ideell förening som företräder barn och unga. Erbjuder råd, stöd och hjälp som rör barn och deras rättigheter.

Changers hub

Changers hub
Kallar sig sociala entreprenörer, sociala aktivister och mångsysslare som stöttar unga entreprenörer. Har kurser, seminarium och skapar nätverk och erbjuder en plats att jobba på.

 

ÅRETS INTEGRATION

Mitt livs val

Mitt livs val
Driver mentorsprogram där studenter träffar ungdomar, ensamkommande eller nyanlända, för att inspirera och dela med sig av sina erfarenheter för att de unga ska fortsätta sina studier efter gymnasiet.

Resursverket

Resursverket
Ett arbetsintegrerade socialt företag som hjälper nyanlända och utlandsfödda att få ett arbete. Man jobbar individanpassat från första intervjun till anställning.

Tillsammans cup

Tillsammans cup
En ideell förening vars mål är att, den sjätte juni, fylla varje gräsplätt i Sverige med fotbollsspelande svenskar, nyanlända och etablerade för att fira nationaldagen.

El Sistema

El Sistema
En musikrörelse som arbetar där behoven är störst. Man involverar barnens familjer, och ger barn en positiv utveckling, ger dem verktyg att förverkliga sina drömmar och skapa ett bättre liv.

 

ÅRETS UTBILDNINGSINSATS

Läxhjälpen

Läxhjälpen
En icke vinstdrivande stiftelse som ger gratis läxhjälp i socioekonomiskt utsatta områden med visionen att alla barn ska ha förutsättningarna för att klara av skolan.

Berättarministeriet

Berättarministeriet
Stöder barn och lärare i områden med hög arbetslöshet i kombination med låga studieresultat. Har olika program och tar tillvara barnens kreativitet i skrivarverkstäder.

Män

Män
En ideell feministisk organisation som engagerar män i kampen mot mäns våld mot kvinnor. Arbetar med att förändra destruktiva normer kring maskulinitet. Arbetar även internationellt.

Locker room talk

Locker room talk
Snacket i omklädningsrummet ska bli fair play! En ideell organisation som arbetar för jämställdhet och schyssta attityder i snacket i omklädningrummet.

HEDERSPRIS:

ÅRETS OPINIONSBILDARE

Tarana Burke #metoo

Tarana Burke #metoo
Social aktivist som skapade metoo-rörelsen 2006 i New York. Den ursprungliga rörelsen riktade sig till unga kvinnor som blivit sexuellt utnyttjade. Driver organisationen Just Be Inc som jobbar för svarta flickors fysiska och psykiska hälsa.

Matilda Brinck-Larsen

Matilda Brinck-Larsen
Har under flera år höjt rösten och aktivt arbetat för ensamkommande flyktingbarn och unga. Initiativtagare till föreningen Agape som stödjer barn som blivit utvisade,
åldersuppskrivna eller flyttats från sina boenden.

Anne Ramberg

Anne Ramberg
Generalsekreterare i Svenska advokatsamfundet, en kritisk samhällsdebattör bland annat vad gäller svensk flyktingpolitik. Försvarat Kungen och menar att palestinierna på Västbanken behandlas djupt diskriminerande.

Bianca och Tiffany Kronlöf

Bianca och Tiffany Kronlöf
Systrarna bakom “Full Patte” som levererar frispråkig, humoristisk och samhällskritisk humor med allvarlig och normkritisk samhällsanalys som botten.

 

ÅRETS AVSLÖJARE

Reportage: Den svenska trollfabriken av Mathias Ståhle, Eskilstuna-Kuriren

Reportage:
Den svenska trollfabriken av Mathias Ståhle, Eskilstuna-Kuriren
Avslöjade Sveriges ledande främlingsfientliga propagandacentraler: Granskning Sverige som lurar till sig intervjuer med hjälp av fejkade identiteter i syfte att sprida hat och hot mot politiker, journalister och vanligt folk.

Reportage: Familjen av Johanna Bäckström Lerneby, Aftonbladet

Reportage:
Familjen av Johanna Bäckström Lerneby, Aftonbladet
Vi pratar om parallellsamhällen. Under elva års tid har Johanna Bäckström Lerneby följt familjen Ali Khan från Angered och berättar om en familjs inflytande över en hel stadsdel. En del säger maffia, själv kallar de sig problemlösare.

Reportage: Flickan bakom pansarglaset av Kerstin Weigl, Aftonbladet

Reportage:
Flickan bakom pansarglaset av Kerstin Weigl, Aftonbladet
“Josefin” är 14 år och har placerats på 33 olika familjehem och vårdinrättningar. Hon kallas Sveriges farligaste flicka och bor med åtta vårdare bakom ett pansarglas. Trots detta kan hon ta livet av sig. Vem bär ansvaret?

Reportage: Hedersflickorna: 527 hedersoffer av Michael Verdicchio, Evalis Björk och Stefan Berg, Göteborgs-Posten

Reportage:
Hedersflickorna: 527 hedersoffer av Michael Verdicchio, Evalis Björk och Stefan Berg, Göteborgs-Posten
En granskning av 527 fall där barn och unga omhändertagits eller vårdats på grund av hedersproblematik. Barn beskriver sina hem som ett fängelse, de riskerar att bli bortgifta och misshandlas för att de tagit av sig slöjan eller träffat en pojkvän.

 

Juryn är:

Sarah Britz chefredaktör Faktum
Carina Zervakos Sätila Foundation
Lina Mannheimer Otto och Charlotte Mannheimers stiftelse
Hamid Zafar rektor Sjumilaskolan Biskopsgården Göteborg
Mina Dennert #jagärhär
Snezana Bozinovska redaktör Göteborgs-Posten.