FAKTUM | 2016/11/07 Nyheter

Frida Wallberg på café i Halmstad.

Pappa slog henne när hon var liten. Boxningstränaren antastade henne sexuellt innan hon blivit tonåring. När hon var 30 år knockades hon och fick en hjärnblödning. Nu berättar Frida Wallberg allt i sin självbiografi ”Alltid lite till”.

Ta-ta-ta-ta-ta-ta!Det är kraft bakom slagen. Den svarta t-shirten putar ut, magen sticker ut längre än brösten.

– Det stramar åt, säger Frida med ett lurigt leende och för de röda boxningshandskarna över magen.

Frida Wallberg är höggravid och om några veckor ska hon föda. Hon har dock inte slagit av på tempot på grund av det. I dag, den sjunde november, har dokumentären ”Golden Girl” premiär på biograf Zita i Stockholm och samtidigt är det även boksläpp för självbiografin Alltid lite till som handlar om lika delar boxning och vägen tillbaka som barnaga och sexuella övergrepp i barndomen.

– Det har nästan varit som rehab, nej, terapi att skriva boken, säger hon till Faktum.

I en passus av boken skriver hon: ”Ofta klämde jag fingrarna av stress när jag såg pappa komma i ögonvrån. Hann han fram innan jag fått upp haspen dängde han till med skyffeln”.

– Jag var alltid rädd för att misslyckas och göra fel. Jag och min bror kunde bli sparkade av pappa. Få en spade i magen. Eller en lavett i bakhuvudet. Alltid för att markera men aldrig för att skada. Vi visade inget men sprang iväg och grät i tystnad, säger Frida Wallberg.

Frida är noga med att poängtera att hennes far själv hade en svår uppväxt och att hon förstår hans agerande. Desto mer besviken är hon på sin första boxningstränare. När hon var elva år gammal blev hon utsatt för ett sexuellt övergrepp av boxningstränaren som fram till den dagen varit den ende mannen bortsett från hennes morfar som hon känt förtroende för.

– Jag uppfattade det som att han tog mig på brösten. Den snälla tränaren som var hjälpsam hade gjort det här. Det var obehagligt. Konstigt. Jag kände en oerhörd besvikelse. Efter det höll jag mig undan, säger Frida Wallberg.

Den förste boxningstränaren förgrep sig aldrig på henne igen. Men det gjorde en annan tränare när Frida Wallberg redan var ett av svensk boxnings allra största namn i samband med att hon skulle bli masserad.

– Han blev allmänt aggressiv. Tog ett hårt tag om min hästsvans, drog upp mitt huvud och sa: ”Fan, du gillar hårda tag, va?”. Hade inte hans inneboende varit i rummet bredvid så…, säger hon.

Läs ett längre reportage om Frida Wallberg, kärleken till nye sambon Emil och dottern Nellie samt om fulspelet i boxningsvärlden i Faktum 171 som släpps den 29 och 30 november

TEXT: Monir Loudiyi

BILD: Mario Prhatskriv ut sidan