FAKTUM | 2014/11/27 Reportage

Gatans lag är sju kvinnor från Göteborg och Jessica Ranta från Malmö. Efter ett tufft år är hon på väg till hemlösas fotbolls-VM i Chile. – Jag har tagit mig igenom det här utan droger och utan att fly. Det gör mig starkare.

TEXT: Marcus Olsson BILD: Jakob Lundberg

Åtta spelare springer runt i en uppvärmningsövning och passar bollar mellan varandra. De säger ett namn och passar bollen till den personen innan de byter plats med varandra. Jessica Ranta, 30, har varit med i Gatans lag i snart ett år.

– Jag fick ett tips från en kompis när jag gick på behandling för mitt drogmissbruk. Han tjatade i flera månader, och i november följde jag med till första träningen. Jag har spelat fotboll sedan knatteåldern, från när jag var sex år tills i sjuan i skolan. Då började jag festa mer. Killar och fest blev mer intressant. Jag tog bort fotbollen och började med droger i stället. Hon är från Malmö och det första fotbollslaget var BK Vången i Oxie.

– Missbruket började med alkohol. Sen blev det tyngre droger och ett blandmissbruk. Destruktivt, ren flykt. Nu går jag Anonyma Narkomaners tolv steg och gör en grundlig inventering av mig själv. Mötena är en räddning för mig. Jessica har bott i Göteborg i ett och ett halvt år. Mycket har hänt. Efter några tillfälliga boenden har hon en lägenhet som övergår i ett förstahandskontrakt om några månader. Hon har fått jobb också, som personlig assistent. Gatans lag har varit en av de fasta punkterna i tillvaron.

– Det är något annat än de ”vänner” man har ute i det aktiva missbruket. Där är det mycket svek och man stjäl från varandra. Där gäller bara gaturegler. När jag kom hit kände jag både glädje och kärlek. Men jag blev rädd också. Varför?

– För att jag har blivit sviken så många gånger. Och jag har dessutom alltid haft svårt för att umgås med tjejer. Det var tufft att komma in, jag kände lite utanförskap samtidigt som det var en ”wow-upplevelse” att få umgås med nyktra och drogfria tjejer. Det tog ett tag, men sedan hittade Jessica sin roll i laget och gruppen.

– Det blev tryggt. För här finns inte drogerna. Även om det är någon som är aktiv missbrukare så är det drogfritt på träningarna. Ingen får komma hit påverkad. Just att det är lördagar vi tränar på är också en bra sak. Det är en dag där man har sug, alla vill ut och festa och så.

De två träningarna varje vecka är viktiga för vardagen.

– För mig handlar det om att få rutiner. Jag skjuter ofta upp grejer, men när jag har kommit hit får jag värme och kärlek. Vi kramas, skrattar och har kul. Då blir dagen jättebra. Istället för att man sitter hemma, mår dåligt och isolerar sig. Hon säger att hon mår bra. Hon ler mycket. Under träningspasset är hon en av de som hörs mest. Hon vågar ta plats. Vad är ditt mål med VM i Chile?

– Bara åka dit och ha kul. Givetvis hade det varit roligt att vinna några matcher också, men det är inte därför vi är där. Gatans lag är sju kvinnor från Göteborg och Jessica Ranta från Malmö. Efter ett tufft år är hon på väg till hemlösas fotbolls-VM i Chile.

– Jag har tagit mig igenom det här utan droger och utan att fly. Det gör mig starkare.

GATANS LAG
Organisationen vänder sig till människor som lever i hemlöshet, missbruk, kriminalitet eller annat socialt utanförskap. Majoriteten är missbrukare som letar efter en sund gemenskap och bättre psykisk och fysisk hälsa. De hemlösas VM spelas i Chiles huvudstad Santiago 19-26 oktober.

TEXT: Marcus Olsson

BILD: Jakob Lundbergskriv ut sidan


RELATERADE ARTIKLAR
TAGGAR