FAKTUM | 2019/01/10 Reportage

På teve och Youtube är det underhållning. Vissa ser det som en del av spelet. Enligt regelboken är det fusk. Filmande spelare har tagitallt större plats i herrfotbollen. De allsvenska klubbarna ser problemet. Men inte i de egna leden.

”En riktigt mupp till filmare! Parodi!”
”Stå på benen din fjolla!” ”Stäng av fjollan för filmning!”
”Kan han se någon vuxen i ögonen idag? Eller unga supportrar?”


De kränkande
kommentarerna är hämtade från Twitter. Den som rört upp känslorna är Viktor Lundberg, spelare i Häcken, som i en match mot Kalmar kastade sig i gräset på klassiskt manér, med händerna för huvudet.

För Häcken var händelsen givetvis pinsam. Särskilt för Sonny Karlsson, sportchef, som en månad tidigare hade svarat på en enkät som Faktum hade skickat ut till lagen i Allsvenskan. På frågan om hur klubben hanterar filmningar svarade han:

”Vi har inte upplevt det som något problem hos oss.”

Jag mejlar Sonny Karlsson om Lundbergs filmning.
– Ja den kom ju lägligt, svarar han.

Han förmedlar ett telefonnummer till Viktor Lundberg, som förklarar filmningen med att den skedde i stridens hetta. I dag är han ångerfull.
– Jag ångrade mig med en gång. Jag får tänka till lite extra nästa gång, säger han.

Klubben har diskuterat filmningen med Lundberg, men inte gett honom något straff.

Händelsen togs däremot upp i flera medier, i SVT blev rubriken ”Lundbergs filmning i fokus när Häcken vann”.

Fusk orsakar i regel ett par kritiska artiklar. Så även när Jesper Karlström, Djurgården, filmade sig till en avblåsning som avbröt motståndarnas kontring. Karlström var inte lika ångerfull när han ett par dagar efteråt intervjuades i Expressen:
– Jag har fått mycket kritik men många vet inte riktigt vad de pratar om. Det är klart att det var en filmning. Allt händer på några millisekunder och man hinner inte tänka. Folk förstår inte att man gör allt för att vinna. Det var en filmning och det var fel, men det är sånt som händer hela tiden.

I intervjun uppskattar Karlström att det filmas fem gånger i varje halvlek i en vanlig match. Han uppmanar även dem som inte har spelat på den här nivån att inte uttala sig.

Än kaxigare var Daniel Sundgren, anfallare i AIK, efter att ha filmat sig till en utvisning av motståndaren. Här i en intervju för Fotbollskanalen.
– Han träffade mig och sen förstärkte jag. Det är något jag står för.

Fotbollskanalen: För att få honom utvisad?
– Självklart. Det skulle alla gjort. Det ser man alla göra, Lionel Messi och alla spelare.

Messi, den argentiske bolltrollaren, är extra intressant. Särskilt för Linus Hallenius, anfallare i GIF Sundsvall. Hans spanske andretränare har försökt få honom att bete sig mer som Messi, som inte faller vid minsta beröring utan först när han inte får någon fördel av att fortsätta kämpa.

Men för Linus Hallenius är en filmning eller förstärkning inte ett alternativ, trots att även medspelare har uppmanat honom att göra det.
– Jag har blivit upplärd att man inte fuskar när man spelar spel eller sportar. Det känns fel att man som stor och stark spelare ska lägga sig.

Linus Hallenius beklagar att fusket än så länge verkar löna sig, och jämför med en annan sport.
– I ishockey får man inte någonting med sig om man slänger sig, men i fotbollen tjänar man på det.

Hur många tänker som du?
– Inte många alls, det är lite där problemet ligger. Om man ska komma fram till något bra måste det bli hårdare tag mot filmningar och förstärkningar. Man ska kunna stänga av spelare. Då blir det i längden inte värt det. Det blir också lättare för domaren att se.

Förutom att ge filmarna oförtjänta fördelar drar beteendet också ett löjets skimmer över fotbollen som varumärke. För skådespeleriet gör också nytta som medial underhållning när tv-bolag och sajter samlar klippen under rubriker som ”Här är de roligaste filmningarna i fotbollshistorien” eller ”Tidernas sjukaste filmningar inom fotboll”.

Under VM i Ryssland var Neymar det stora skämtet. En schweizisk tv-kanal räknade ut att brasilianaren låg i gräset och skrek i 14 minuter på fyra matcher. Hans beteende blev snart en Youtube-fluga där tränare ropar ”Neymar!” varpå knattarna kastar sig i gräset och rullar runt.

För Bosse Petersson, grundare av föreningen Vi Lirare, har skämten en besk bismak. Han har som spelare, tränare och kommentator på Viasat följt svensk fotboll i 50 år och menar att den utveckling som varit de senaste åren måste brytas. För agerandet sprider sig nedåt i åldrarna.
– Det handlar inte bara om filmandet, utan också om att en liten spark kan få unga spelare att rulla fem varv och hålla sig för benet. Det är ett manér som är ett hot mot fotbollen.

Bosse Petersson menar att det har pågått en längre tid, och att något måste göras nu.
– I dag finns tekniken, så det är inga konstigheter att ta tag i det efter matcherna, säger Bosse Petersson.

Förra året införde Premier League, den engelska fotbollsligan, en möjlighet att stänga av filmare. Den misstänkta filmningen granskas av en grupp på tre personer: en före detta spelare, en före detta tränare och en före detta domare.

I november 2017 blev Oumar Niasse, Everton, den förste att dömas för ”Successful Deception of a Match Official”. Han stängdes av i två matcher. Danmark införde ett liknande system i augusti. Men det var faktiskt ett svenskt lag, Östers IF, som var först. Inför säsongen 2017 gick föreningen ut med att de var beredda att offra sportslig framgång till förmån för rent spel genom att stänga av spelare som upprepade gånger filmar och där man använde videogranskningar som ett medel för bedömningarna.
– Om vi är schyssta på planen kommer vi att skapa bra förebilder för ungdomar. Och vi kommer inte att skrämma bort publiken som agerandet annars riskerar att göra, säger Johan Lindberg, styrelseledamot i Öster.

Att aktivt arbeta mot filmningar kan också ge fördelar rent spelmässigt, tror Johan Lindberg.
– Om vi är konsekventa och sköter oss och det kommer en situation där en spelare blir fälld, då vet domaren att någonting verkligen har hänt.

i den enkät som Faktum har skickat ut till de allsvenska klubbarna frågar vi bland annat om de är redo att införa den möjligheten i sin egen klubb. Nästan alla svarar nej. Däremot är de flesta positiva till att en liknande granskning införs på liganivå.

I organisationen Svensk Elitfotboll har frågan varit uppe flera gånger. På det senaste mötet fick Ola Rydén, ligaansvarig, uppdraget att utreda vad som kan göras.
– Det är i grunden en trovärdighets-fråga, säger Ola Rydén. Ledarna har tröttnat på att det skapar en dålig image för fotbollen när spelare filmar.

Just nu undersöker Ola Rydén hur det ser ut i andra länder. Om ett par månader ska han lämna en första rapport. Vad resultatet blir är oklart. Det kan handla om ett liknande system som i England och Danmark, men också om andra åtgärder.
– Vi ska också markera vad fotbollen står för och väcka frågan överlag, säger Ola Rydén.

 

Filmningar på Youtube
Herrfotbollsspelare som filmar är en ständig källa till underhållning.

Här är tre sevärda klipp:
11 Famous Dives – Impossible To Forget. Drygt tre minuter av skådespel. Klippen har 3,4 miljoner visningar.

Football Funny Dives & Simulation. Ett 5-minuterspotpurri av filmningar. Har visats drygt 700 000 gånger.

The art of diving – how to always win free kicks ft. Jack Whitehall F2Freestylers, en kanal med fotbollstrixarna Billy Wingrove & Jeremy Lynch, driver med skådespelet och visar olika typer av filmningar. 2,7 miljoner visningar.

Frågor till klubbarna:

1. Upplever ni filmningar som ett problem i Allsvenskan?
2. Hur hanterar ni fimningar i er klubb? Har ni en uttalad policy? Tar ni upp det i diskussioner?
3. Anser ni att svensk fotboll borde införa möjligheten att granska filmningar i efterhand?

AIK  Inte svarat på någon fråga

BK Häcken
1.
Nej
2. Vi har inte upplevt det som något problem ännu hos oss, dock kan vi skönja att det börjar sprida sig i unga åldrar. Finns ej nedskrivet, däremot förs diskussioner med spelare och ledare i vår U-sektion.
3. Tror att detta är administrativt omöjligt, i det bästa av världar så JA.

Dalkurd Inte svarat på någon fråga

Djurgården Inte svarat på någon fråga

GIF Sundsvall   
1. Nej   
2. Tar upp detta område i samtal med alla spelare utifrån värdegrund hur vi vill uppfattas (starka hederliga spelare).
3. Ja

Hammarby 
1. Ja  
2. Det tas upp i diskussioner när klubben anser att det är nödvändigt.
3. Ja, i matchavgörande situationer. Detta har vi fört fram till SEF

IF Brommapojkarna  1. Ej svar  2. Ej svar   3. Ej svar

Elfsborg Inte svarat på någon fråga

IFK Göteborg 
1. Vi är alla emot att någon skall kunna få fördelar av att filma. Det är av stor vikt för oss och svensk fotboll att vi tar en diskussion om saken och att vi inte låter senaste VM i Ryssland  passera utan reflektion.
2. Vi förespråkar absolut inte att någon av våra spelare skall filma eller försöka dra nytta av det. Likaså skulle vi ta upp det till diskussion om det mot förmodan skulle inträffa. Specifikt finns det inte nedskrivet i vår policy. Där står dock att vi alltid förväntar oss ett sportsligt uppträdande och att man ska representera föreningen på bästa möjliga vis. I det ingår självfallet även ”fair play.”
3. Ja

IFK Norrköping 
1. Nej  
2. Vi har ej varit i någon situation som detta utkrävt.
3. Nej

Sirius 
1. Nej  
2. Vi har inga problem med filmningar. Vi pratar ofta om hur vi uppför oss och om hur vi vill uppfattas. I det ligger att uppträda sportsligt.
3. Ja, om man samtidigt granskar alla andra situationer där försvararen gör överträdelser.

Kalmar FF 
1. Vi upplever filmningar i Allsvenskan inte som något stort problem. Däremot har vi märkt av en förändring av attityden på plan där man förstärker situationer för att kunna dra fördel av det.
2. Vi har inget dokument nerskrivet hur vi i klubben förhåller oss till filmningar. Däremot har vi ett dokument som avser Fair Play, där vi utbildar spelare i hur vi bl.a beter oss på en fotbollsplan och vilka beteenden vi värdesätter.
3. Vi anser att filmningar inte är ett stort problem i Allsvenskan och därför anser vi inte att det behövs att införa granskningar efter varje match.

Malmö FF  
1. Nej 
2. Vi har fair play i vår värdegrund.
3. Då ger man sig ut på en väg där många domslut i så fall ska granskas.

Trelleborgs FF  
1. Nej, inte samma problem som internationell.
2. Tas upp vid diskussioner i förväg, men även diskussioner om vi anser att spelare har förstärkt situationen.
3. Ja

Örebro SK 
1. Domarna behöver stöd för att stävja filmningar exempelvis en expertgrupp som kan utdöma avstängningar efteråt.
2. Vi vilar starkt i vår värdegrund.
3. Ja

Östersund  Inte svarat på någon fråga

 

TEXT: Johan Frisk

BILD: Alexander Rossoskriv ut sidan


RELATERADE ARTIKLAR
TAGGAR