FAKTUM | 2019/04/16 Nyheter


Alla är välkomna att träffa Göteborgskockarna som serverar soppor utanför Stadsteatern den 24 april från klockan 17.00. För en hundring får man fantastiskt goda soppor, och har man tur träffar man på en Faktumförsäljare som dagen till ära bjuds på soppa.

Mikael Sande driver restaurangen Traktör Mikael Sande och Katja Palmdahl driver Lilla Spinneriet. Tillsammans med Dan och Oscar Lexö, Pelle Danielsson, Ingemar Lyxell och Ulrika Forsell serverar de sju olika soppor på Götaplatsen. Mikael kommer att koka ihop en fisk och skaldjurssoppa och Katja en vegetarisk morotsoppa med havtorn. Priset på soppa med tillhörande bröd kommer att ligga på hundra kronor. Alla intäkter går direkt till Faktumförsäljarna. Förra året ledde initiativet till att försäljarna kunde köpa Faktum för ett reducerat pris, vilket ökar deras förtjänst.

Mikael Sande är en van besökare av Faktumgalan och idén med soppkök kom till efter det senaste besöket. Han upplevde att något saknades – mat. Efter att ha haft samtal med galaansvariga och Göteborgskockarna var det premiär för soppköket förra året.  

– Det är bara en naturlig sak att man gör detta, vi har gjort saker för välgörenhet tidigare. Sen så är de så härliga försäljarna. De verkligen jobbar för det här och är stolta. Det är gott att se, säger Mikael Sande.

Både han och Katja Palmdahl var med förra året då galan var i mars. Katja minns att soppköket gick väldigt bra, men att det var kyligt ute.

– Vi kockar stod skyddade i tältet och serverade varm soppa. Efter bara någon timme blev man kall om fötterna och började frysa om öronen. Tänk då de som säljer Faktum som står ute i många timmar. Det ger en människa perspektiv, säger Katja Palmdahl.

På Götaplatsen kommer det, förutom soppkök, att finnas en storbildsskärm som direktsänder från Faktumgalan. Man behöver alltså inte missa en sekund av galan när man äter god soppa gjord utav några av Göteborgs främsta kockar.

 

Kockarna bakom sopporna:

Mikael Sande har restaurang och cateringsverksamheten Traktör Mikael Sande som är belägen på Viktor Rydbergsgatan i Göteborg.

Katja Palmdahl driver tillsammans med sin man Patrick Palmdahl Lilla Spinneriet i Lindome.

Dan och Oscar Lexö har nyligen öppnat restaurang Koks som finns på Vasagatan i Göteborg. De driver även en sommarrestaurang på Resö.

Pelle Danielsson drev tidigare restaurangen Hos Pelle men arbetar nu som konsult, håller i matlagningskurser och föredrag.

Ingemar Lyxell har restaurangen Vallda Gold & Country Club i Vallda, strax utanför Kungsbacka.

Ulrika Forsell driver restaurangen och cateringfirman Gaffelkonst på Parkgatan i Göteborg.

 

TEXT: Rebecca Bengtsson

BILD: Björn Olssonskriv ut sidan


RELATERADE ARTIKLAR
TAGGAR