FAKTUM | 2014/11/27 Reportage

Gatans lag ska spela hemlösas fotbolls-VM i Chile. Felizia Sandberg har fått en andra chans. – Jag skulle varit med i VM förra året. Men jag började knarka igen, säger hon.

TEXT: Marcus Olsson BILD: Jakob Lundberg

Åtta spelare springer runt i en uppvärmningsövning och passar bollar mellan varandra. De säger ett namn och passar bollen till den personen innan de byter plats med varandra. Det är en liten konstgräsplan vid Ekmanska i Örgryte. Felizia Sandberg, 21, från Angered är en av spelarna. Hon är tillbaka i Gatans lag. Förra året förlorade hon sin plats i laget och missade VM i Polen. Sedan dess har mycket hänt.

– Jag hade flyttat från behandlingshemmet Villa Karin och jag hade blivit av med min lägenhet, så jag var hemlös. Jag sålde droger och försökte hålla mig till bara helger, men det går ju inte. Sen sket jag i allting. Men Felizia kom tillbaka, bor i familjehem, började en behandling för missbruket och går på möten med

Anonyma narkomaner.
– Laget är jätteviktigt för mig. Chileresan är ett mål som har gjort att jag har hållit mig drogfri hela sommaren. Och det målet har jag fortfarande. När jag mår dåligt så har jag tänkt på att jag ska åka till Chile. Man behöver såna saker i början när man blir drogfri. Det ger mer motivation. Jag älskar fotboll nu. Att fotbollen är viktig för henne är en sak. Men hon är också viktig för laget. Efter sommaren fick hon veta att det är hon som ska vara lagkapten i VM.

– Det var tränarna som sa det till mig. Det betyder jättemycket och jag blev jätteglad. Det är ett kvitto på att jag är på rätt väg. Tränarna säger till mig att det är stor skillnad på mig jämfört med förra gången jag var med i laget. Jag är mer motiverad. Nu har jag valt att leva det här livet helt och hållet. Förra gången var jag med en fot ute i det andra livet, med de vännerna. Nu har jag vänt upp och ner på alltihop och gör allt precis tvärtom mot hur det var förut.

Hon har börjat plugga på komvux och säger att saker rör sig i rätt riktning. Sakta. Det är två träningstillfällen varje vecka, måndag och lördag. Hon missar aldrig en träning.

– Rutinerna är viktiga för mig. Det är något jag aldrig har haft. Det är jättebra att träna på lördagar när många vill gå
ut och festa. Då är det skönt att kunna träffa andra som är drogfria.

Vad har du för tankar om VM i Chile?
– Att det ska bli jätteroligt. Och att jag slutför något som jag har påbörjat. Det brukar jag inte göra annars. Att vinna eller inte är skit samma. Vi vet att många av de andra lagen är grymma och att vi kommer att komma ganska långt ner. Målet är att ha kul. Hon har en landslagsjacka på sig med ett stort förbundsmärke på bröstet. Precis en sån som Lotta Schelin och Zlatan har.

– Jag har fått den av min mamma. Hon stöttar mig jättemycket i det här, och mina kompisar tycker att det är jättebra att jag är med här. Hon är tillbaka i laget. Hon är lagkapten. Hon ska åka till VM. Men Felizia har fler mål framför sig.

– Jag kommer aldrig att sluta i Gatans lag. Jag har sagt att jag vill bli tränare!

Gatans lag ska spela hemlösas fotbolls-VM i Chile. Felizia Sandberg har fått en andra chans.

– Jag skulle varit med i VM förra året. Men jag började knarka igen, säger hon.

GATANS LAG
Organisationen vänder sig till människor som lever i hemlöshet, missbruk, kriminalitet eller annat socialt utanförskap. Majoriteten är missbrukare som letar efter en sund gemenskap och bättre psykisk och fysisk hälsa. De hemlösas VM spelas i Chiles huvudstad Santiago 19-26 oktober.

TEXT: Marcus Olsson

BILD: Jakob Lundbergskriv ut sidan


RELATERADE ARTIKLAR
TAGGAR