FAKTUM | 2017/05/26 Nyheter

I juninumret kan du köpa till pocketboken Fattigfällan.

Den handlar om Beata, en kvinna i 50-årsåldern som hela sitt vuxna liv arbetat och skött sin ekonomi. Men när hon blir sjukskriven rasar hennes tillvaro och hon upptäcker att det sociala skyddsnät hon trodde existerade har stora hål.

Vi har pratat med författaren Charlotta von Zweigbergk:

Hur fick du idén till Fattigfällan?
– Beata själv vände sig till förlaget för att få sin historia berättad. Hon ville att jag skulle skriva boken för hon visste att jag kunde skriva reportageböcker – och att jag, precis som hon, varit sjukskriven länge och vet hur det är att kämpa.

 

 

Varför titeln ”Fattigfällan?
– Den som har hamnat i den här fattigsnurran har väldigt svårt att ta sig ur den, det är inte omöjligt, men det är svårt. Skulderna växer och det blir bara värre och värre. Titeln är också en lek med TV-programmet Lyxfällan där människor är fattiga för att de förköpt sig, men oftast är problemet för fattiga inte slöseri utan att inkomsterna försvinner. Oavsett hur sparsam man är så kan man inte leva på ingenting.

Vilka reaktioner har du fått på boken?

– Det är många människor som inte begripit hur svårt det är att vara fattig och kämpa mot alla myndigheter och så vidare. Jag får väldigt många reaktioner av folk som säger att ”Oj, jag hade ingen aning, min syn på fattiga och samhället har förändrats”.

Hur tror du boken kan påverka?
– Jag vill ha en förändring i samhället och jag hoppas boken leder till det. Det verkar nu som att den kommit fram till politiker och det är spännande. Jag har också förstått att den blivit något av en tröst för människor i liknande situation. De har sett att de inte är ensamma och att någon äntligen lyfter den här frågan.

TEXT: Gunnar Fägerlind

BILD: skriv ut sidan


RELATERADE ARTIKLAR
TAGGAR