FAKTUM | 2010/12/30 Reportage

Bild: Mario Prhat

Det finns de som menar att räkan inte får tillräckligt erkännande. Den ses idag som något av kräftans bastardlillebror. Horungen som fick sitta på vinden och tugga på fiskhuvuden och ben när övriga familjen åt söndagsmiddag. På Göteborg Classic Tattooing pågår en kroppsnära kamp för att ta räkan från Fritzl-källaren in i finrummen.

Tatueraren Jonas Uggli sitter vid ett stort ljusbord i den brunbetsade studion i Majorna och skissar på en räka. Detta är hjärtat i organisationen där kampen för räkan förs med nålar och bläck. Under nästan två år har Jonas erbjudit sig att utsmycka folks kroppar med räkor i utbyte mot gåvor. Räkorna är ett statement i striden för respekt inför räkan.
»Under kräftskivan har ju räkan en något undangömd roll, samtidigt som den har mest gött i sig« argumenterar Jonas. »Det finns ingen spillprodukt i räkan. Man äter upp hela skiten. Till och med skiten äter man upp. Bajssträngen är ju en del av räkans form.«
Jag frågar hur rörelsen först uppstod. Jonas undrar om det är okej att ljuga under en intervju, får ett svar av jakande karaktär och förklarar sedan att idén till räktatueringarna uppstod då han och kollegorna trålade räkor i Ishavet. De letade efter julitomten som enligt sägnerna har en släde som dras av sexhundratusen räkor som alla har individuella namn.
»Den främsta målsättningen är ändå att få in räkans dag i kalendern före 2015. Det finns massor av speciella dagar, och räkan behöver en egen. Den måste inträffa i juli och ska vara en stor högtid.«
Kampen påbörjades för nästan två år sedan och omkring 50 räkor pryder nu räkrevolutionärer i både Sverige och hela världen.
»Jag var nyligen i Hamburg och jobbade. Det kom fram två tyskar som ville ha räkor, vilket de fick. Det finns även en kille i Lissabon som nu har en räka med ormhuvud och texten ›Fatta räkan‹ tatuerad på svenska.«
Studion tar inte betalt för räktatueringar, utan arbetar snarare efter modellen klassisk byteshandel. »Inledningsvis ville vi ha ett kilo räkor i utbyte mot en räktatuering. Men det räckte med en påse innan vi insåg att vi inte direkt kunde ha dem till något. Med flera kilo räkor i studion så skulle det börja lukta räka. Då gick vi över till gåvor. Gåva mot gåva.«
Den perfekta gåvan för räkans kamp är kuriosaprylar värda omkring 500 kronor. Helst något antikt och gärna i mässing. Hittills har både moraklockor, ljuskronor och tatueringsnålar från 1500-talet bytts mot räkgaddningar. »Alla dessa gåvor är viktiga för räkans kamp« understryker Jonas.
Enligt Uggli har kampen bara börjat. Han vill utöka revolutionen ytterligare. »Jag tycker att vi behöver en räkflagga. Att ersätta korset på svenska flaggan vore kanske att ta i, men jag tycker att man lika gärna kan tillbe räkan som att tillbe en gud.« Jonas fastslår snabbt att han ska börja sälja räkflaggor i tatueringsstudion. Intäkterna kommer oavkortat gå till räkans kamp och stimulans av utvecklingen av nya räkbaserade produkter, exempelvis korv.

TEXT:

BILD: skriv ut sidan