FAKTUM | 2019/05/27 Nyheter, Reportage

Under hösten 2017 sökte en kvinna upp Faktumjuristerna i Göteborg.
Hon hade blivit kontaktad av Kronofogdemyndigheten när hon var hemma i Rumänien och åkte till Göteborg för att ta reda på vad som hänt.

Det visade sig att hon stod som ägare till tre bilar, med obetalda vägtrafikavgifter och skatter.

Någon hade använt hennes personnummer. Polisanmälan gjordes och med hjälp av Faktumjuristerna pausades ärendet hos Kronofogden.

Transportstyrelsen utredde ägarförhållandena. Resultat: kvinnan skulle avskrivas som ägare. De gamla ägarna skrevs tillbaka som ägare på bilarna och blev påförda skulderna. Men de gick inte med på det och överklagade. Förvaltningsrätten tyckte att kvinnan skulle lägga fram omständigheter som var ”ägnade att starkt ifrågasätta hennes inblandning”.

– Eftersom det är orimligt att begära från en person som blivit utsatt för bedrägeri att bevisa sin oskuld överklagade vi till Kammarrätten, säger Annie Rosenqvist vid Faktumjuristerna.
De fick rätt.

Kammarrätten fastställde Transportstyrelsens beslut. Kvinnan är inte längre ägare till bilarna – eller ansvarig för skulderna.

Om Faktumjuristerna:

Erbjuder juridisk rådgivning varje onsdag (under vår- och hösttermin) mellan 13.00 – 15.00 i Faktums lokaler på Chapmans torg 1 i Göteborg.

Rådgivningen är gratis och i första hand för Faktumförsäljarna men de tar även emot andra hemlösa och socialt utsatta. Juristerna är studenter, i slutet av sin utbildning.

 

TEXT: Sarah Britz

BILD: Annie Rosenqvistskriv ut sidan


RELATERADE ARTIKLAR
TAGGAR