FAKTUM | 2015/03/02 Nyheter

Faktumgalan 2015 är avslutad. Årets värdiga vinnare är en brokig skara eldsjälar, humorister, atleter och jurister som alla bidragit till att göra Sverige lite bättre i morgon än vad det var i går. Det här var utanförskapets hjältar under 2014. Grattis till alla vinnare – och alla som var nominerade för att ha medverkat till att bryta utanförskap under året som gått. Tack till alla som ställde upp och gjorde galan möjlig. Och inte minst – tack till alla er som var där och gjorde kvällen oförglömlig. Vinnarna är:

Årets trottoarpratare

… har på ett kreativt sätt bildat opinion mot utanförskap.

Komikern Soran Ismail tar emot priset för Årets trottoarpratare på Faktumgalan 2015.Soran Ismail, Magnus Betnér och Helena Sandklef. Som en ”good cop”/”bad cop” reste Soran Ismail och Magnus Betnér landet runt med sin standup-föreställning En skam för Sverige, producerad av Helena Sandklef. Järnrör, negerbollar, etnicitet, sexualitet och rädslans fördumning var ämnen i en succéshow där skratten som fastnade i halsen var de som förmodligen gör landet lite bättre. Humor är ett effektivt vapen i det godas tjänst.

 

Årets visslare

Vänsterpartisten Malin Björk blev Årets visslare - efter att ha stoppat en pågående deportation genom att resa sig upp på planet, som precis skulle lyfta, och få med sig övriga passagerare.

… har tagit personliga risker för att avslöja en hemlighet och har därmed röjt en orättvisa.

Malin Björk. En papperslös småbarnspappa från Iran skulle skickas från Sverige till Turkiet, trots flyktingstatus och boende i Östersund. EU-parlamentarikern Malin Björk skulle av en slump flyga med samma plan, men vägrade att sätta sig i sin stol. Detta goda exempel fick flera av medpassagerarna att göra samma värdiga protest för barnens rätt att inte förlora sin pappa. Deportationen stoppades eftersom planet inte kunde lyfta. Malin agerade inte som politiker utan som människa.

 

Årets inkastareMästerkocken Leif Mannerström delar ut pris för Årets inkastare till Gnosjöborna Elenor Johansson med flera för deras arbete med att ge tiggare riktiga jobb.

… har dragit en väg in i samhället för dem som stått utanför.

Gnosjöandan är klassisk. Den handlar om småländskt envist småföretagande där inget är omöjligt. Så när fattiga utländska tiggare dök upp i bygden möttes de inte av vare sig förakt eller allmosor. De möttes av handfast kreativitet. Bakning, vedhuggning och svampplockning gav meningsfullt arbete och den goda erfarenheten av svensk entreprenörsanda tar de med sig hem till sina hembyar.

Årets scendrag

… har på en konstnärlig eller idrottslig arena lyft utanförskapsfrågor.

Gatans Lag är en fotbollsförening som vänder sig till människor som lever eller har levt i hemlöshet, missbruk, kriminalitet eller annat socialt utanförskap. Att lira här ger spelarna en ny motivation som glädjande ofta leder till ansvartagande, fysisk hälsa och ett socialt nätverk som förändrar hela tillvaron. Ibland leder gemenskapen i Gatans Lag till och med till ett fotbolls-VM i Rio eller Mexico City!

Årets återkomst/uppstickare

… har gjort en osannolik comeback eller är en oväntad underdog.

Frida Wallberg. Hon var Sveriges genom tiderna mest framgångsrika boxare när ett slag mot huvudet i en titelmatch knockade henne och orsakade en svår hjärnblödning. Rehabiliteringen har varit lång och tuff och fylld av frustration, värk och bakslag. Men Frida Wallberg fortsätter målmedvetet arbetet med att återställa sig själv fysiskt och psykiskt. Vare sig det handlar om att genomföra långa Klassiker-lopp eller bara njuta av ett stilla familjeliv utan smärta.

Ossama Al Najjar, en av de statslösa palestinier som hungerstrejkade på Järntorget i Göteborg i protest mot att de skulle avvisas, tog emot priset för Årets gatumusikant. På Järntorget ordnades under hösten 2014 flera stödkonserter för de strejkande palestinierna, där bland andra José Gonzalez och Adam Tensta medverkade. Årets gatumusikant

… har tillgängliggjort en kostnadsfri musikalisk upplevelse i en offentlig miljö. 

Järntorgspalestinierna. En desperat hungerstrejk genomfördes av statslösa palestinier vid Järntorget i Göteborg. De krävde att få sina asylärenden prövade på nytt och sina mänskliga rättigheter erkända. José Gonzalez, Jens Lekman och Adam Tensta hörde till artisterna som ställde upp för de hungerstrejkande i ett antal uppmärksammade och välbesökta gratiskonserter.

 

Faktumjuristerna Otto Swedrup (längst fram), Tomas Kvartsberger och Moa Möller tar sig fram till scenen efter att ha vunnit Årets Faktumpris.Årets Faktumpris

… har gjort stora insatser för Götalands hemlösa och andra i socialt utanförskap. 

Faktumjuristerna är en ideellt arbetande grupp juridikstudenter från Göteborgs universitet som ger rättsliga muskler åt dem i marginalen. Faktumförsäljare och andra i socialt utanförskap får gratis hjälp med att hantera stela myndigheter, tolka obegripliga regler och överklaga felaktiga beslut. Faktumjuristerna kanske inte älskas av försäkringskassor, socialkontor eller Skatteverket, men de har Faktumförsäljarnas gränslösa kärlek för sitt brinnande engagemang, sin juridiska kompetens och sin förmåga att gång efter annan försvara den grundläggande principen om rättvisa – för alla.

 

TEXT: Faktum

BILD: Marit Lissdanielsskriv ut sidan