FAKTUM | 2014/01/23 Pressmeddelande

Den 27 februari prisar gatutidningen Faktum utanförskapets hjältar under en galakväll på Stora teatern i Göteborg.

Våra läsare har nominerat 78 kandidater varav fyra gått vidare efter att vår namnkunniga jury genomfört en första gallring. Nu är dessutom fem artister och konferencierer klara.

– Det här är den första svenska galan för dem som bekämpar utanförskap och vi är mycket stolta över att få hedra så många fantastiska insatser den här kvällen. Vi är också oerhört glada över att ha fått ihop ett så starkt gäng artister på scen som kan hjälpa oss att göra denna hyllning till utanförskapets hjältar ännu större, säger Aaron Israelson, chefredaktör på gatutidningen Faktum.

Konferencier:

Emma Knyckare tillsammans med Klara Zimmergren

På Faktumgalan uppträder:

Timo Räisänen

Mia Coldheart (Crucified Barbara) med Faktum Metall Army

Daniel Lemma

Lisa Alvgrim (steppdansare)

Twisted feet (street dance company)

Priserna:

Vi kommer under kvällen att dela ut priser i sju olika kategorier. Priserna är utformade av glaskonstnären Åsa Jungnelius i samarbete med Kosta Boda. I Faktumgalan går de in i sitt första stora ideella projekt någonsin.

De nominerade (läs mer om kriterierna samt jurymedlemmar på www.faktum.se/gala)

Årets visslare

Läckan som ledde till Niklas Orrenius och DN:s avslöjande om Skånepolisens romregister.

Elinor Torps källor i boken Döden på jobbet.

Edward Snowden som läckte uppgifterna om NSA-övervakningen.

Malmöaktivisten Linda Starks källor som hjälpte henne att slå larm om Reva-projektet.

Årets återkomst/uppstickare

Sarah Sjöström, simmaren som inte nådde sina högt ställda mål i OS på grund av halsfluss, men kom igen och vann VM-guld ett år senare.

Henrik Stenson, skateboardåkaren som blev “planetens bästa golfare”, men gick miste om Bragdguldet ändå. I januari 2012 låg han på världsrankningens plats 230. 20 månader senare var han PGA-slutspelets mästare och rankad fyra i världen.

Linda Pira, Hässelbytjejen som ingen kände till för ett år sedan och som nu är namnet på allas läppar. Hon gjorde succé i serien om hennes liv på SVT Play, som gästartist hos Stor och producerade egna albumet Matriarken samtidigt som hon väntade barn.

Moestafa El Kabir, fotbollsspelaren som sju minuter efter debuten i Serie A sätter matchavgörande 2-0 för
Cagliari och nu spelar för BK Häcken.

Årets scendrag

Emma Green Tregaro, friidrottaren som fäste hela världens uppmärksamhet på situationen för homosexuella i Ryssland genom en enkel, vardaglig gest, och därmed riskerade att inte få tävla för Sverige.

Özz Nüjen, komikern som vågat utmana självaste Jens Stoltenberg hos Skavlan om situationen för bland annat romer i Norge och den allt mer etablerade främlingsfientligheten i vårt grannland.

Asylmusikalen, den mycket uppmärksammade och annorlunda musikaluppsättningen i Malmö, som turnerat runt med sin musikal som sägs ha räddat livet på en del av deltagarna.

Speak your mind-festivalen, som anordnades av Pantrarna i Biskopsgården, Göteborg, och som bjöd på konsert med Dead Prez och 1 maj-tal av Svarta pantrarnas gamle kulturminister, Emory Douglas.

Årets trottoarpratare

Adam Alexis, 13-åringen som fick hela Sverige att prata fattigdom genom att ställa ut en tiggardocka på stan i Göteborg och filma de förbipasserandes reaktioner – som han sen presenterade i ett skolarbete hemma i Örebro.

Ain’t I a Woman – en kampanj som, på initiativ av nätverket Ingen människa illegal, uppmärksammar papperslösa kvinnors rätt till skydd från våld och hot i det land de sökt fristad i – Sverige.

Elise Lindqvist, känd som Ängeln från Malmskillnadsgatan, har själv levt med missbruk och som prostituerad, och viger nu sitt liv åt att som volontär i Klara församling i Stockholm hjälpa utsatta sexarbetare. Hennes arbete har inspirerat liknande verksamheter i andra storstäder.

Matkassen – en grupp på Facebook, som samlar drygt 50 000 människor och förmedlar matkassar från hjälpsamma till behövande barnfamiljer, har bara på några månader spridit sig som en solidarisk löpeld.

Årets inkastare

Vi är romer – Stadsmuseet i Göteborgs utställning om vår mest utsatta minoritet är en av de första i sitt slag i Europa, drog massvis med publik och riktar sökljuset mot romernas osynliggjorda och bortglömda historia.

El Sistema/Gustavo Dudamel som gett barn i både Hammarkullen och Venezuelas kåkstäder verktyg att utöva klassisk musik med kapacitet att odla talanger, som annars aldrig hade fått chansen, till att bli något enastående.

Socialhögskolan vid Lunds universitet, som i kursen Social mobilisering och förändringsarbete, låter blivande socionomer plugga tillsammans med brukare hos socialtjänsten. En av deltagarna som nominerat kursen skriver: “För både blivande socionomer och oss ‘brukare’ är detta inte sällan en livsavgörande vändpunkt i livet!”

Vägen ut – ett socialt företag som hjälper de som av olika anledningar hamnat utanför den ordinarie arbetsmarknaden att hitta tillbaka genom att erbjuda meningsfull sysselsättning och riktiga jobb inom ett brett fält – textil, kök, trädgårdsarbete tvätt med mera.

Årets gatumusikant

Malmöfestivalen som tillgängliggör gratis musik för alla som befinner sig i stan varje sensommar sedan 1985. Med 1,5 miljoner årliga besökare är det den största upplevelsen i stadsmiljö i Sverige.

#musicstreet – ett ideellt projekt som lyfter fram duktiga gatumusikanter och som i somras lät en grupp gatumusikanter spela in låten It feels like home tillsammans. De har också producerat en youtubedokumentär.

Central City Swing Band, den orkester bestående av rumänska romer, som står vid centralstationen i Göteborg och förgyller morgonpromenaden till jobbet för tiotusentals göteborgare så gott som dagligen.

Mange Hellberg, artisten som lämnade missbruk och hemlöshet bakom sig för att ge röst åt utanförskapet i lika vemodiga som trallvänliga visor, för hans bensinmacksturné genom Sverige.

Årets Faktumpris (utses av försäljarna)

Vakterna på Glenn & Co på Backaplan ställer alltid upp för Faktumförsäljarna och har ett stort hjärta för socialt utsatta.

Huldas hus i Majorna, en oas för hemlösa kvinnor där personalen alltid är välkomnande, förstående och oerhört hjälpsam.

Rolf Nilsson lämnade hemlösheten bakom sig, men inte debatten om hemlöshet. En stark och oförtruten röst för de människor som få lyssnar på.

Bosses hundhjälp delar ut hundmat, koppel, selar och hundtäcken till hemlösa djurägare sedan 2011. Verksamheten drivs ideellt.

För mer information kontakta Faktums chefredaktör Aaron Israelson, 0763-081211

TEXT:

BILD: skriv ut sidan


RELATERADE ARTIKLAR
TAGGAR