FAKTUM | 2019/04/12 Nyheter, Reportage

Får vi lov att presentera Faktumgalans konferencierer: Ina Lundström, Tomas von Brömssen.

Ina Lundström

Ina, dig har Faktum inte skrivit om någon gång – däremot har du jobbat på tidningen. Berätta!
– 2010 skrev jag min första frilanstext för Faktum. Sedan blev jag så småningom redaktör och var det fram till 2014. Det var en väldigt rolig tid. Faktum är den tidning som jag läst sedan starten, alltid gillat och jämfört andra arbetsplatser med. Det är en arbetsplats där man aldrig behöver ställa sig frågan: Varför gör jag det här?

I dag är du frilansjournalist, hörs i radio, jobbar som ståuppkomiker och konferencier.
– Ja, jag får göra det roligaste som finns i varje kategori. Det fina med att ha många kanaler är att jag när jag får en idé kan känna efter om det är ett skämt eller en krönika, ett längre reportage eller något annat. Mitt fokusområde i dag är mat. Jag hamnar också ofta i temat ”det-var-bättre-förr”, haha.

Du programleder också i ”Ring P1”. Får du bita dig i tungan där ibland?
– Ja, det får jag alltid göra i Public Service. Men det är ett program där får jag utlopp för min nyfikenhet och övning i att ställa följdfrågor. Jag vet ju aldrig vad som ska komma upp förrän vinjetten rullar. En rolig utmaning!

Snart står du på Faktumgalans scen som konferencier. Hur tänker du kring det?
– Att det blir härligt. Jag ser fram emot att återse många av försäljarna och att få använda mig av den särskilda Faktumhumor som jag tycker finns. Det är jätteviktigt att det blir en glad tillställning också när ämnet bottnar i elände. Med humor får du publiken att verkligen lyssna på vad du har att säga.

 

Tomas von Brömssen

Tomas, du pryder omslaget på Faktums mest sålda nummer genom tiderna.
– Är det så? Det var roligt att höra. Jag minns att omslagsbilden togs på Liseberg. Det var ett julnummer av Faktum väl?

Ja, det var i december 2013. Minns du i övrigt vad du gjorde då?
– Hm … 2013 … nu får jag tänka. Jag gjorde sista Tomas Revy år 2009 … få se nu … kan det ha varit Påklädaren? Nähä … Vad var det då?

Du repeterade Pygmalion på Stadsteatern, med bland andra Nina Zanjani.
– Ja, just det. Där var vi också under intervjun. Och så minns jag att vi var och lyssnade på mina idoler i det romska bandet Taraf de Haïdouks. Det var en fantastisk konsert. Ett fint minne.

Nu ställer du upp för Faktum igen – på samma scen. Hur är man en bra konferencier?
– Jag tänker att min roll den här gången handlar om att lyfta fram de andra som ska framträda och vara ett kitt emellan de olika inslagen. Försöka hitta något osökt roligt i sammanhanget. Vi är ju två som delar detta uppdrag så det är nog först när jag och Ina har satt oss ner för att prata och väga in allt som idéerna kommer. Generellt är väl en bra konferencier en person som lyckas skapa en trygg och förväntansfull stämning i publiken.

Vad gör du annars nu? Övar på klarinetten?
– Nej, det gör jag alldeles för sällan. Jag övar egentligen bara när jag har ett mål. Just nu är jag annars ganska ledig och borde kanske därför, med tanke på årstiden, resa bort. Men det ska jag inte. I stället ska jag insupa Göteborgs marsväder, sänka axlarna och verkligen njuta av att vara ledig. Jag läser också lite manus för ett par filminspelningar i maj – juni.

 

Köp biljett till Faktumgalan här:

TEXT: Malin Clausson

BILD: Fanny Standup och wikimediaskriv ut sidan


RELATERADE ARTIKLAR
TAGGAR