FAKTUM | 2017/02/24 Nyheter, Reportage

Se galan i sin helhet här! 

 

Utomhus blåste kalla vindar och regnet regnade vertikalt. Men inne i ett fullsatt Stora teatern fanns bara värme, kärlek och glädje.

Den fjärde Faktumgalan bjöd både på tårar och skratt. Anna Blomberg och Peter Apelgren var kvällens konferencierer och lotsade och underhöll publik, artister, prisutdelare och de framröstade pristagarna.

“Men jag är lite krasslig så jag får ta in min body double i dansnumret”, sa Peter Apelgren vid öppningsnumret.
Sanningen är att han var jättesjuk och fullpumpad med medicin.

Publiken fick insyn i Faktumförsäljarna Gabriel, Carlo och Eijas liv vilket berörde alla starkt.
Det bjöds på ett specialskrivet dansnummer av Ambra Succi med livemusik, Lisa Miskovsky framträdde med en låt från sitt kommande platta. Andra artister var bland andra Slowgold, Rickard Söderberg och Bohuslän Big band. Manda Rydman från Cikus Cirkör fick alla att hålla andan i sitt nummer då hon hängde upp och ned i luften och gjorde konster i en ring.

Anders Kompass, som förra året fick priset som årets visslare berättade om priset betytt för honom personligen.
“Bekräftelsen var viktigt och underlättade för mig och min hustru att flytta tillbaka till Sverige. Det är en stor är att få komma tillbaka till Faktumgalan igen”, sa han och delade ut priset Årets avslöjare till Expressenjournalisten Magda Gad.

Magda Gad.

Sex priser delades ut. Förutom Anders Kompass delade Lotta Schelin priset året scendrag, musikern Parham musik för alla, Lennart Grebelius priset årets inkastare, Faktumförsäljarna Liliana, Carlos och Eija delad ut Faktumpriset. Josefin Kjellberg Mannheimer delade ut priset på 100 000 kronor till årets integration.

Anna Blomber, Åse Henell och Peter Apelgren.

Anna Blomberg var sig själv när galan startade, sedan blev hon Lill-Babs, Jimmie Åkesson och därefter Elisabeth Höglund.
Galan avslutades musikaliskt med att Matilda Det Brinner Sjöström framförde Kents låt Sverige.
Åse Henell, Faktums avgående vd, knöt ihop kvällen med ett personligt tal där hon tackade alla som arbetar med, och brinner för att minska det sociala utanförskapet.

 

VINNARNA OCH JURYNS MOTIVERING:

Årets inkastare (100 000 kronor ges av Sätila foundation)

Kompisbyrån
En kompisfika. En timme. En gång. Det är utgångspunkten för ett möte via Kompisbyrån. Vägen in i samhället behöver inte vara krångligare än att ta en kopp kaffe. Idén är genialisk och Kompisbyråns expansion visar att enkla konkreta handlingar leder in i samhället.

Årets integration (100 000 kronor, ges av Otto och Charlotte Mannheimers stiftelse)

#jagärhär, Mina Dennert
Facebookgruppen grundades i maj 2016 och har idag nästan 59 000 medlemmar. Här bemöts hat med försök till ett gott samtal som ska leda till mindre sexism, rasism och förtryck inom sociala medier. Men hashtaggen #jagärhär markeras närvaron. Om många gör lite sker en förändring och med vanligt hyfs kommer man långt.

Årets avslöjare

Magda Gad
Magda Gad är en kunnig, påläst och orädd journalist som med sin rapportering förmedlat det värsta vi människor kan göra mot varandra. Men också lyft fram starka personligheter och berättelser som där hon visar att det finns hopp.

Årets musik för alla

Gatans kör
Drygt 600 000 människor såg premiäravsnittet. Här berättar deltagarna in sina svårigheter att passa in. Gatans kör har gjort dem synliga och gett dem människovärdet tillbaka. Vi som tittat på får våra fördomar krossade, hemlösa blir medmänniskor.

Årets scendrag

Malena Enman
Hon står upp för de svaga i samhället och hennes arbetsplats är världens mest attraktiva scener. Men hon har också skapat sig en egen arena som flitig debattör och aktör inom sociala medier. Hon poängterar alltid människors lika värde.

Faktumförsäljarnas eget pris

Uppsökarverksamheten i Göteborg
Tillsammans med Stadsmissionens fältassistenter arbetar uppsökarenheten i Göteborg med att söka upp och motivera de som har det sämst och lever på gatan. De kan ibland betyda skillnaden mellan liv och död.

 

 

 

TEXT: Sarah Britz

BILD: Björn Olssonskriv ut sidan