FAKTUM | 2015/12/21 Nyheter

Under hösten har Faktums läsare fått i uppdrag att nominera potentiella pristagare i fem kategorier. Det sjätte priset, Faktumpriset, bestäms av Faktumförsäljarna.
Priset är en exklusiv glasstatyett signerad Åsa Jungnelius på Kosta Boda/Orrefors. Nytt för i år är att 100.000 SEK ges av Sätila Foundation till en person eller organisation som bidragit till vägar in i samhället för människor i utanförskap.

Nu har Faktumjuryn sagt sitt. De slutgiltiga nomineringarna i samtliga kategorier är:

Årets visslare:

Anders Kompass – FN-chef som läckte rapport om misstänkta sexövergrepp mot barn i Centralafrikanska republiken och därefter själv utsattes för hård kritik och utredningar.
Annika Hamrud – Frilansjournalisten som avslöjade namnet på pseudonymen ”Julia Ceasar” som under flera år skrivit på hatsajter i den högerextrema världen.
Jens Mikkelsen, Hussein el-Alawi, Federico Moreno – Journalister på Sydsvenskan som kartlade gatubarnens verklighet i Sverige, deras farliga färd till Europa och hemförhållanden i Marocko.

Årets gatumusikant:


Mikael Franzén – Med sitt ufo-liknande instrument spelar han egenkomponerad musik för att glädja andra och skapa lugn och harmoni.
Kultursommarjobb Göteborg – Fyller gatorna i Göteborg med begåvade unga varje sommar. En klockren win-win-situation för utövare och kulturnördar.
Picknickfestivalen – Möten över alla gränser sker bäst på en filt ätande mat. Ett ideellt och gratis initiativ som växt varje år.
Malmöfestivalen – En trettioåring piggare än någonsin. Sveriges äldsta festival som inte visar några tecken på ålderskrämpor eller bakåtsträvande.

Årets scendrag:


Niklas Strömstedt – När tv-tittarna förväntade sig en mysig version av Ace of Bases Happy nation gjorde Niklas Strömstedt om låten till ett granithårt ställningstagande mot de högerextrema vindarna i Sverige.
Matilda Brinck Larsen – Trots att hon jobbar med ensamkommande flyktingbarn så räckte inte det. Hon ville ha ett helt fotbollslag. Nu har de blivit tre och Matilda Brinck Larsen tror starkt på fotbollens förenande kraft.
Festival Illegal – Den öppna diskussionen om rasism och asylrättsfrågor går att göra i form av kultur. Alla pengar går till de papperslösa.
Bianca och Tiffany Kronlöf – Föreställningen Slå pattarna i taket fyller salongerna runt om i Sverige och är som de själva säger en ”feministiskt antirasistisk hbtq-härlig explosion”.

Årets återkomst:


Showan Shattak – Den brutala misshandeln, som höll på att ta hans liv den 8 mars 2014 har gett honom men för livet. Trots detta fortsätter fotbollssupportern att strida för antirasism, rättvisa och feminism.
Christian Dahlström – I podden Sinnessjukt pratar journalisten och författaren om psykisk ohälsa, droger, meditation och forskning. Allt började med att han själv drabbades av ångestattacker och depressioner.

Sätila Foundation Award (100.000 SEK):


Hoppet – Hajar Alsaidan driver en ideell förening tillsammans med sina systrar. Genom cateringverksamhet som involverar kvinnor uppmuntrar de dem att ta plats i samhället, bygger upp självförtroendet och ökar självständigheten.
Soppkök Malmö – Samlar över hundra personer i slutet av varje månad och serverar soppa, delar ut kläder och hygienprodukter. Har byggt upp en stabil volontärbas och goda kontakter med näringslivet.
Rosenlundsstödet – Står varje fredagsnatt vid Göteborgs prostitutionsstråk. Delar ut kondomer, följer med till läkare, bjuder på fika och värme.
Refugees welcome to Gothenburg – Vi såg dem vid landets gränser. Vi Facebook ordnade de transporter, barnvagnar, tolkar och förnödenheter. Genom dem blev kraften hos den ideella rörelsen tydlig. 

Faktumpriset:

Ulrika Falck på Räddningsmissionen i Göteborg – För hennes idoga arbete för människor i hemlöshet, inte minst eu–migranterna. Ulrika sprider kunskap, bygger broar och minskar fördomar – alltid med den enskilda människan i centrum. Detta har gjort henne till en av de viktigaste personerna för utsatta EU-migranter i Göteborg.
Mats Jirefalk, diakon på Diakonicentralen i Lund – Mats är en varm eldsjäl som på sitt personliga vis arbetar för att hjälpa hemlösa i Lund. Hans närvaro och erfarenhet har gjort honom oerhört populär hos Faktumförsäljarna i Skåne.
Uppsökarna i Göteborgs kommun – Som spindlarna i nätet löser de tillsammans med organisationer som Räddningsmissionen och Stadsmissionen boplatser och mat samt mänsklig värme till de hemlösa i Göteborg.
Gatutidningsförsäljarnas förening i Skåne – De skapar en ovärderlig gemenskap hos försäljarna i Skåne genom att anordna utflykter, fester och deltagande i olika kulturutbud.

TEXT: Faktum

BILD: Faktumskriv ut sidan