FAKTUM | 2015/10/27 Pressmeddelande

PRESSMEDDELANDE 2015-10-27

Faktumgalan 2016 – nytt pris på 100 000 kr

Den 24 februari 2016 hålls den tredje Faktumgalan på Stora Teatern i Göteborg. 
En kväll som erbjuder såväl underhållning och glamour som eftertänksamhet då utanförskapets hjältar hyllas och prisas.

Allmänheten nominerar i fem kategorier, Faktumförsäljarna väljer vinnaren av Faktumpriset och nytt för 2016 är att Sätila Foundation Award delas ut.
Det kallades på tidigare Faktumgalor Årets inkastare och ges till en person eller organisation som bidragit till att skapa vägar in samhället för människor i utanförskap och består av en prissumma på 100 000 kronor.

Sätila Foundation Award instiftas av Lennart Grebelius, Sätila Foundations grundare och styrelsemedlem i Faktum sedan starten 2001. Hans engagemang för hemlösa och de som hamnat utanför samhället är och har alltid varit stort.

– Jag har sett hur lite som krävs för att du ska hamna snett i livet. Att hjälpa de som hamnat i hemlöshet och utanförskap att komma tillbaka in i värmen är viktigt för mig och Sätila Foundation, säger Lennart Grebelius.

Faktums VD Åse Henell ser galan och det nyinstiftade priset som viktigare än någonsin. 
– Faktumgalan har på kort tid etablerat sig som ett stärkande ljus i vintermörkret och en chans att lyfta fram allt bra som görs i mörka tider. Sätila Foundation Award ger den ännu mer tyngd, ett ekonomiskt bidrag där det behövs som allra mest, säger hon.

Faktumgalan arrangeras av Tidningen Faktum, Götalands gatutidning, och de två tidigare upplagorna har gått för utsålda bänkrader på Stora Teatern och letts av Klara Zimmergren och Emma Knyckare. Kända artister och dansnummer blandas med prisutdelningar och filmer ur Faktumförsäljarnas vardag. 
Den 24 februari är det dags igen, också denna gång under ledning av den oslagbara duon Emma och Klara.

Vi kan också släppa namnet på den första artisten som uppträder under kvällen –  Joel Alme. Dessutom kommer fantastiska Anna Mannheimer att delta under kvällen.

Biljetterna släpps i dag.

I dag öppnar nomineringssajten för de priser som delas ut och det är öppet för allmänheten att nominera: Årets scendrag, Årets gatumusikant, Årets visslare, Årets återkomst och Sätila Foundation Award. Nomineringar görs på www.faktum.se/gala och i december utses finalisterna av en jury bestående av Rickard Söderberg (gaytenor), Olof Lundh (sportjournalist), Snezana Bozinovska (redaktör Göteborgs-Posten), Morgan Alling (skådespelare&regissör), Lennart Grebelius (Sätila Foundation) och Sarah Britz (Faktums chefredaktör och juryns ordförande).

För mer information gå in på faktum.se/gala

Bilder för fri publicering: www.faktum.se/press

Kontakt: Åse Henell vd Faktum 031-63 22 98


TEXT:

BILD: skriv ut sidan


RELATERADE ARTIKLAR
TAGGAR