
Faktum Novell
Vill du vara med i Faktum Novell 2023?
Arbetet med den fjärde Faktum Novell är inlett och vi söker nu nya berättelser. Din novell kan vara lång eller kort, men max 20 000 tecken (inkl blanksteg), och kan handla om vad helst.
I juni 2020 släpptes den första novellsamlingen med 13 unika berättelser av talangfulla debutanter, Faktumförsäljare samt etablerade författare. Namn som Fredrik Backman, Tone Schunnesson, Majgull Axelsson, Lina Wolff, Jens Lapidus, Åsa Moberg och Amanda Romare har medverkat genom åren. Vilka som skriver nästa års upplaga av Faktum Novell återstår att se. Du kan bli en av dem.
Deadline för insända noveller är 1 februari 2023. Därefter inleds urvalsprocessen tillsammans med en referensgrupp. Bidrag mejlas till faktumnovell@faktum.se (filformat: word eller pages). Endast ett bidrag per person.
I slutet av mars kontaktar vi dem som skrivit de utvalda novellerna. Vi har tyvärr ingen möjlighet att ge feedback till övriga.
Uppmärksamheten kring Faktum Novell har varit stor. Den första utgåvan såldes i över 10 000 exemplar. Andra utgåvan vann Svenska Designpriset och på Bokmässan berättade författaren Majgull Axelsson om sin medverkan, i ett program arrangerat av Läsrörelsen i Sverige.
Faktum är Sveriges största gatutidning och novellsamlingen skapar ett konkret mervärde för försäljarna i deras arbete på gatan. Den är också ett sätt för Faktum att bidra till att stötta litteraturen och läsningen i Sverige. Och för dig som skrivande, ett sätt att stötta Faktum i kampen mot hemlöshet och fattigdom.
För inspirerande läsning, beställ årets novellsamling på shop.faktum.se eller köp av en Faktumförsäljare nära dig.
Vi ser fram emot att läsa din novell,
Sandra Pandevski och Malin Clausson
Redaktörer Faktum Novell

100 sidor läsning – 100 spänn!
Bästa presenten till dig själv eller en vän.
Vill du hellre läsa den digitalt kan du köpa den här.
Författarna i Faktum Novell 2022
Qaali Asad Cumar, Lisa Gidlöf, Bob Hansson, Ann Heberlein, Sonia Hussain, Susanna Höglund, Jens Lapidus, Åsa Moberg, Anita Rinkovec, Amanda Romare, Jan Samuelsson, Sandra Vilppala och Vera Worbin. Illustrerade av Studio Löfström.
Författarna i Faktum Novell 2021
Carola Ankarborg, Majgull Axelsson, Augustin Erba, Emelie Fischer, Gabriella Fäldt, Mirella Hetekivi, Thomas Jakobsson, Martin Joviken, Elis Monteverde Burrau, Eva Nour, Katarina Petersmo, Agneta Söderberg, Thomas Wennersten, Lina Wolff. Illustrerade av Miika Tuomivuo.
Författarna i Faktum Novell 2020
Fredrik Backman, Jihye Brissman, Cecilia Falkman, Solei Himmelvid, Lenarto, Johanna Lindahl, Kristian Lundberg, Annika Norlin, Kajsa Olofsson, Emila Palmén, Tone Schunnesson, Linda Skugge och Mija Åhlander. Illustrerade av Felica Fortes.

Qaali Asad Cumar
Blod på mina händer
Född 2007 och går på högstadiet i Gävle. Skriver mestadels i skolan och inspireras av nyheter, musik och film. Språk är ett stort intresse, kan prata svenska, somaliska och engelska. Vill även lära sig spanska, italienska och arabiska.

Sonia Hussain
Fågelleken
Är mitt i en trettioårskris, bosatt i London och försöker nu färdig-ställa sitt första bokmanus. Skrev sagor som barn, bloggade som tonåring och blev senare krönikör och recensent. Hänger gärna på pubar i Hackney och jobbar med poddar på Spotify.

Anita Rinkovec
Dagbok 1984–1996
Pennan använder hon som en ventil mot livets mörker. Har skrivit dagbok så länge hon kan minnas, om de sexuella övergreppen, missbruken och barnen som gått bort före henne. Född 1943, säljer Faktum i Malmö sedan 2019 och trivs bättre med livet i dag, än någonsin tidigare.

Vera Worbin
Stället
Fick bokförbud som barn för att hon läste för mycket. Är nu 20+ och läser ännu mer. Studerar litteraturvetenskap och jobbar i en bokhandel i Göteborg. Stället är inspirerad av sommarlovens långa, svettiga arbetspass. Att skriva är ett sätt att andas.

Lisa Gidlöf
Andra skymningar
Bibliotekarie bosatt i Uppsala, född 1985. Började skriva skönlitterärt under gymnasietiden. Tidig inspiration var Lukas Moodysson. Debuterade med Flickan (2018) och i juni 2022 släpptes diktsamlingen Intill haren, inuti haren på Vendels förlag.

Susanna Höglund
Sigurd finns
Pluggar på Skrivarakademin i Stockholm. Sigurd finns är sprungen ur en uppgift i skolan. Studerandet på heltid ger inte mycket tid för annat än läsning, film och träning. Född 1988 och bästa vän med dvärgschnauzern Bosse.

Amanda Romare
Käglan
Född 1989, debuterade med hyllade Halva Malmö består av killar som dumpat mig (2021). Skriver på ett tv-manus baserat på boken, driver produktionsbolag och är en av grundarna av stiftelsen ”Den andra sidan” med fokus på att förhindra psykisk ohälsa hos unga. Har nu pojkvän.

Studio Lofstrom är signatur för illustratören Emma Löfström. Född 1981, boende i Stockholm, utbildad på Central Saint Martins college of Art i London. Gillar att arbeta med texter, berättande och scenografier och har nästan alltid roligt på jobbet. Ritar mest för hand med en blandning av tekniker som akvarell och blyerts, sätter därefter ihop kompositionerna och bearbetar bilderna digitalt. Har vid sidan om jobbet ett stort intresse för miljö, gillar att promenera i skog och mark, att gå på utställningar, konserter, teater och bio. Mycket parkhäng med barn, blir det också. Och thaiboxning!

Bob Hansson
Spela tommy
Född 1970 i Helsingborg, debuterade som 28-åring med diktsamlingen Heja världen! Dikter i urdur. Har länge programlett P1:s Allvarligt talat, en perfekt plattform för den underfundige estradpoeten. Har en son som heter Povel och deklarerar ofta för sent.

Jens Lapidus
Minnet av Vinterviken
Född 1974 i Hägersten där också novellen utspelar sig. Advokat som blev en av landets mest framgångsrika författare med Snabba Cash (2006) som blivit både film och tv-serie. Kallar sin genre ”Stockholm noir” och inspireras språkligt av rappare och brats.

Jan Samuelsson
Disco
Blev stockholmare efter Vattenfestivalen 1994 då tåget hem till Göteborg gick utan Jan. Ursprungligen från Jönköping, född 1965. Under en nattlig kisspaus på landet föddes idén till Disco. Har lekt med ord så länge han kan minnas och tillverkar även sånger.

Ann Heberlein
Förförelse
Författare, filosof och teologie doktor i etik. Född 1970, har skrivit flera uppmärksammade verk sedan debuten Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva (2008). Försörjer sig som kanslichef för Moderaterna, men lever för att skriva, läsa, laga mat och umgås med hundar och hästar.

Åsa Moberg
Livets slutskede
Journalist, översättare och författare. Född 1947 i Piteå, bor i Lerberget i Skåne. Debuterade med romanen Andra resan till Folkestone (1981) och har sedan dess släppt otaliga titlar. Senast De omöjliga (2020) om Sveriges 25-åriga psykiatrireform. Älskar Simone de Beauvoir!

Sandra Vilppala
Satumaa
Född 1975, har gått från darriga tonårsdikter på 1990-talet till debut som barnboksförfattare 2022. Läser massor, pluggar litteraturvetenskap och har harvat på som låtskrivare och artist i många år. Har spelat in en duett med Stefan Sundström. Vill ge läsaren perspektiv på vad sorg är.
Faktum Novell 2021
Möt författarna

Carola Ankarborg
»Morsans senaste«
Vårdbiträde på äldreboende i Gävle och redaktör och formgivare på tidskriften KLASS. Är 42 år och skriver för att stå ut. Har tidigare publicerat noveller och dikter i bland andra Provins och flera av Föreningen Arbetarskrivares antologier.

Emelie Fischer
»Mitt skratt är Edvins«
Pluggar till bibliotekarie i Borås. Bor med sina två katter Zoe och Signy, samt en mängd secondhand böcker. I Mitt skratt är Edvins vill 28-åriga Emelie ge läsaren en karaktär som underhållning och väcka tankar kring hur märkligt det egna psyket kan te sig.

Elis Monteverde Burrau
»Spindlar och smultron«
Författare och poet från Stockholm. Släppte som 24-åring sin första diktsamling och utsågs 2016 av Svenska Dagbladet till en av Sveriges viktigaste unga poeter. Romandebuterade 2018 med Karismasamhället och är nu aktuell med diktsamlingen 6 juni och solen.

Lina Wolff
»Men jag då?«
Född 1973 och bosatt i Lund men tidigare i Italien och Spanien. Debuterade 2009 med Många människor dör som du och har sedan dess prisats för Bret Easton Ellis och de andra hundarna (2012), De polyglotta älskarna (2016) och Köttets tid (2019).

Majgull Axelsson
»Ormögon«
74-åring som kallats Sveriges svar på Joyce Carol Oates och är översatt till ett tjugotal språk sedan debuten 1994 med Långt borta från Nifelheim. Augustprisad 1997 för Aprilhäxan och senast aktuell med Inställd resa till Sabarmati (2020).

Mirella Hetekivi
»Fucking släpp ut mig«
27-åring från Göteborg som -tillägnar sin novell alla som delar upplevelsen av att tvingas överleva i ett kvävande skuggland. Som i panikångestens brand bara vill slippa upprepa orden »Fucking släpp ut mig« för döva öron.

Katarina Petersmo
»Mitt lilla honungsbi«
Född 1978 och bor i Valbo utanför Gävle. Skrivandet började med dagbok och brevvänner, senare dikter, roman för unga vuxna och i höst släpps första novell-samlingen. Mitt lilla honungsbi kom till ur författarens lust att utmana sin prydhet.

Eva Nour
»Giftsjön«
Svensk journalist som 2018 utkom med debutromanen De hemlösa katterna i Homs. En livsberättelse om den syriska fotografen och kärleken Sami, som hon i dag bor med i Paris. Skriver under pseudonym för att skydda sin partners familj.

Augustin Erba
»Domedagen är här«
Journalist med förflutet på Sveriges Radio, numera på Dagens Nyheter, och författare till tre romaner, senast Snöstorm. Kommer med ny roman nästa år. Skrivit självutlämnande texter i flera antologier om relationen mellan barn och föräldrar. Född 1968.

Thomas Jakobsson
»Etthundra och en dagar«
Faktumförsäljare och författare av dikt- och fotoböcker, barnböcker och romaner. Född 1962 i Stockholm, men träffas numera i Göteborg där han hittat paradiset. Skriver som självterapi och bjuder alla som vill på en dikt när de köper Faktum.

Agneta Söderberg
»Att åka karusell«
Pensionär och passionerad fågelskådare boende i Solna men född i Göteborg 1947. Idén till Att åka karusell kom efter att hon läst om en kvinna som svarade på frågan om hon ångrade något i sitt liv. Svaret var just att det hade blivit för få karusellturer.

Miika Tuomivuo
Illustratör
47-årig göteborgare som skapar med penna, papper och iPad. Tecknade Jimmie Åkesson som hötorgskonst-gråtande och blev viral. Har Hortons och är bipolär så han »har fullt upp med att vara sjuk och galen«. Gillar djur och promenader.

Gabriella Fäldt
»Den sista middagen«
Föddes i Sydkorea för 40 år sedan. Har skrivit så länge hon minns och när hon inte konstruerar ord blir det middagar hemma i Jönköping. Har också gjort 100 gig på standup-scenen de senaste tre åren.

Martin Joviken
»Grönt ljus«
Snart 30 och signerade för ett år sedan sitt första förstahandskontrakt. Har dock numera sömnbrist på grund av spårvagnar utanför sovrummet. Det väckte idén till Grönt ljus. Om dagarna digitaliserar han äldre skön-litteratur och umgås med 1800-talsförfattare.

Thomas Wennersten
»Walter Stenströms rädsla«
Bor på en gammal gård utanför Vänersborg. Född 1966 och har skrivit länge, men mest i tanken. Kåserier, bokrecensioner och noveller har det ändå blivit genom åren. Den här novellen skrevs utifrån en bild på en herre i en veckotidning.