FAKTUM | 2015/02/07 Nyheter

I kväll är det Melodifestivalpremiär. Vi skickade Faktumförsäljaren och reportern Peter Ahlborg till Scandinavium för att bevaka musikfesten.

Om bara några timmar smäller det på Scandinavium när SVT öppnar dörrarna för årets första deltävling i Melodifestivalen. Eric Saade och Jessica Andersson är kvällens stora löften. Men Behrang Miri och Victor Crone kan skrälla. Det tror i alla fall Faktums utsända, Peter Ahlborg.

Artisten Behrang Miri kan gå vidare i lördagskvällens deltävling, tror Faktumförsäljare och vår Melloutsände Peter Ahlborg.

Programledarna Sanna Nielsen, 30 och Robin Paulsson, 31, står och laddar i kulisserna.

Peter Ahlborg tillsammans med programledarna för Melodifestivalen Robin Paulsson och Sanna Nielsen.

Hur känns det inför premiären i och med kvällens deltävling?

– Vi är väldigt förväntansfulla. Vi vill bara komma igång nu eftersom vi har laddat under så lång tid inför det här, nu vill vi bara köra igång, säger Robin Paulsson.

– Vi har repat mycket, så nu vill man bara ställa sig på scenen och hälsa alla välkomna, säger Sanna Nielsen.

– I kväll kommer det vara ett så stort tryck i arenan att den kommer koka. Då kommer vi få en stor adrenalinkick, fortsätter hon.

– Det som är kul med Melodifestivalen är att det kan komma någon okänd som plötsligt vinner och får en ny karriär, det är ju det som är spänningen med programmet, säger Robin.

 

Melodifestivalen bjuder på en spektakulär scen.

Ja, spännande är det. När jag under torsdagen sitter där på första bänkrad och insuper den härliga varma atmosfären i Scandinavium – när jag får höra alla bidragen för första gången – förstår jag vilket frenetiskt jobb många människor måste ha lagt ner för att den första deltävlingen i Melodifestivalen ska kunna gå av stapeln på lördagskvällen.

Melodifestivalen är Sveriges största musikarrangemang, alla kategorier – som berör och upprör varje år. Som vi älskar och hatar beroende på person och smak. Men som inte lämnar någon oberörd. Som kommer att samla runt tre miljoner tevetittare bara i kväll.

Sammanlagt har artisterna två repetitioner och två genrep bakom sig bara de senaste dagarna. Varje artist har sammantaget framfört sitt bidrag uppemot tio gånger innan svenska folket får se det i direktsändning på lördagskvällen.

När jag studerar artisterna och alla människor runt omkring mig – allt från tevefotografer till de som är uppe på scenen mellan varje låt och moppar scengolvet för att det ska blänka så mycket som möjligt – förstår jag att allt är planerat in i minsta detalj. Och tidsschemat följs på pricken. Sammanlagt medverkar ungefär 400 personer, de flesta bakom kulisserna, i varje tävlingsstad.

Kan säga att det är ett starkt startfält jag fick ta del av. Mina favoriter är Jessica Andersson med sin lugna ballad Can´t Hurt Me Now. En annan favorit är Erik Saade som återigen medverkar med en stark låt – Sting.

Jessica Andersson uppträder med sin lugna ballad Can´t Hurt Me Now.

Förra gången Eric stod på Melloscenen 2011 vann han med låten Popular och fick representera Sverige i Eurovision i Düsseldorf – där han kom på tredje plats.

Hur långt han går med Sting är svårt att säga, men sannolikt tar han sig till final med sin utstrålning och sitt starka dansnummer. Saades scenshow är deltävlingens mest spektakulära.

Eric Saades låt inleds med att han står bakom en filmduk så man bara ser skuggan och konturerna av honom. Kraftfullt! I slutet av låten hissas han sakta upp i scentaket med hjälp av en gigantisk rund ljusrigg – ett grepp som kan liknas vid det tefat Kiss hade på scenen under åttiotalet.

– Det är en glad låt med ett fantastiskt dansnummer med mycket tjo och tjim, förklarar den framgångsrika låtskrivaren Fredrik Kempe, som har komponerat Sting tillsammans med tre andra låtskrivare, när jag träffar honom strax innan Eric Saade ska gå upp på scen och repetera sin låt.

Tidigare vinnaren Eric Saade är den stora Mellostjärnan under den första deltävlingen på Scandinavium i Göteborg.

Vad har du för mål med låten?

– Eftersom vi vann med Erik Saade förra gången vi ställde upp så måste det vara lite ny färg på låten, den måste innehålla något nytt som vi inte har gjort tidigare. Låten innehåller mer gitarrer och har det sound som gäller i dag, men vi gör detta lika mycket för att det är en folkfest att medverka i Melodifestivalen, säger Fredrik Kempe.

Och folkfest lär det bli. Kan bara säga att det återigen ska bli intressant att ta del av vad svenska folket tycket om årets premiär. Blir det fiasko för några artister? Kommer svenska folket att klaga på röstningen? Eller var det fel låt som vann?

Vilket fantastiskt arrangemang Melodifestivalen är! Personligen hoppas jag att en okänd artister skräller. Det hade varit kul.

Under torsdagskvällen var det fest för artisterna, massmedia och specialinbjudna personer som jobbar med Melodifestivalen. Det bjöds på bland annat skaldjursplatå med havskräftor, hummer, blåmusslor, krabba och räkor. Till efterrätt bjöds det på kaffe med minimunkar och chokladtryffel.

Men mest intressant var att känna av den varma atmosfären och småprata med så många öppna och frispråkiga människor. Artisterna ställde upp på fotografering och intervjuer under tiden de vimlade runt med ett champagneglas i handen. En fantastisk kväll som bjöd på många skratt och många nya möten.

Peter Ahlborg och Eric Saade på festen i torsdags kväll i Göteborg.

Mellofakta 2015

Scenen är 24 meter bred och 21 meter djup. Den innehåller 40 semitransparenta tuber som är 4-6 meter långa.

Längst bak i mitten på scenen finns ett åtta meter högt torn av svart metall bestyckat med olika armaturer.

Ljusanläggningen väger 40 ton och innehåller totalt 451 lampor, 366 rörliga lampor, 5 konventionella strålkastare, 4 följespottar, 57 stroboskoplampor och 19 LED-ramper. Det går åt 2 041 kablar med en sammanlagd längd på 2,5 kilometer.

Scenen transporteras av tio långtradare. Dessa fordon kör ca 5 000 mil under turnén och transporterar omkring 200 ton utrustning. I snitt används två hjullastare, två gaffeltruckar och två skylifts i varje stad för att hantera riggen.

Melodifestivalsturnén har 45 personer i den turnerande personalstyrkan. Ytterligare 250 personer anlitas lokalt i varje stad för att arbeta som vakter, chaufförer, publikvärdar och bärhjälp med mera.

SVT:s turnéredaktion och inspelningsteam består av cirka 120 personer med över 50 olika yrken och funktioner.

DSC01060

Eric Saade inleder sitt bidrag Sting med ett skräckfilmsliknande grepp.

Eric Saades dansare i Melodifestivalen 2015.

TEXT: Peter Ahlborg

BILD: Peter Ahlborgskriv ut sidan