FAKTUM | 2013/11/26 Nytt nummer

Nu har Faktums fantastiska julnummer hunnit ut på Götalands gator – och bor du utanför vårt upptagningsområde så finns vi lyckligtvis även på Pressbyrån i de städer där Faktumförsäljarna inte står på stan.

I #135 får du inte missa:

Tomas von Brömssen, en av Sveriges mest folkkära skådisar, har ett adligt efternamn, men är uppvuxen i arbetarklassen. I vår julprofilintervju berättar han om sin klassresa genom fattiga Lunden i 40-talets Göteborg, jakten på en adelssköld i Riddarhusets spöklika korridorer och hur han, utan att egentligen vilja det, hamnade på scenen och blev filmstjärna.

Faktumindex är Sveriges enda jämförande granskning av utanförskapsbekämpningen i våra storstadskommuner.

I år har vi kollat vilken av sex städer – Stockholm, Göteborg, Malmö, Lund, Helsingborg och Växjö – som är sämt att bo i om man lever som hemlös eller befinner sig i annat socialt utanförskap.

Indianflickan Juana drabbades av en trollkarls förbannelse och fick i många år kämpa i motvind för att läsa läxor i gatlampornas sken och överhuvud taget överleva. Till slut hittade hon kärleken – eller den henne – som förde henne till en fika med en svensk statsminister och så småningom legendariska midsommarfester i Hammarkullen. Vår julsaga från det verkliga livet handlar om krig, rasism, förtvivlan och stor kärlek.

I Skåneeditionen:
EU-migranterna vill inget annat än att hörsamma arbetslinjen. Så gärna vill de jobba att de bor i en kall gammal husvagn på en leråker i Skåne i hopp om ett bättre liv. Här möter du daglönarna som lever som på 1800-talet – mitt ibland oss andra i ett av världens rikaste länder.

I Västra Götalandseditionen:
Svagdrickan är nästa stora hipstertrend. Lär dig allt om förfädernas törstsläckare nummer ett, beställ dina egna damejeanner, njut – och minns var du läste det först!

Faktum #135 finns i ett gathörn nära dig nu!

TEXT: Tidningen Faktum

BILD: skriv ut sidan