FAKTUM | 2016/03/29 Ledare

När Emil Jensens uppträdande från Faktumgalan publicerades på vår Facebooksida blev inslaget minst sagt viralt. Hans budskap – att vi alla tillhör samma värld – delats över 4 400 gånger, drygt 2 200 personer har tryckt på gillaknappen och inslaget har visats 322 270 gånger.
Men det hjälper inte försäljarna.
– I början sålde Faktum bra, men nu sjunker det.

Jag träffar Jonas som berättar om hur han blev sjuk, miste jobbet och nu kämpar på och försöker försörja sin familj, med två små söner, med att sälja Faktum.
– Jag försöker leva med värdighet, vi investerar våra pengar, vi följer reglerna och har bestämda platser. Vi tigger inte.
Det är tungt för försäljarna på gatorna nu, och vi har inte riktigt svaret på varför. Detta trots att våra räckviddssiffror ökar.
Den som inte får sin tidning såld tvekar att köpa på sig nya exemplar. De riskerar ju sitt eget kapital.
Min spaning är: trötthet. Att sälja någon på gatan är det svåraste man kan göra, här är konkurrensen stenhård.
Folk springer förbi, orkar inte stanna upp. Man stressar förbi tiggare, andra tidningsförsäljare, telefonabonnemangförsäljare och ideella organisationer.
Trots det så kämpar Faktumförsäljarna på.
De måste få sina exemplar sålda.
Gatutidningsidén är fantastisk. Hjälp till självhjälp är en samhällsinsats. 25 kronor till försäljaren och 25 kronor till en journalistik som skapar opinion. Faktum är nominerade till Guldspaden, föreningen Grävande journalisters fina pris, tack vare ett reportage som visar att de tolkar som anlitas av Migrationsverket inte alltid klarar av sina uppdrag att översätta korrekt.
Därmed försätts de asylsökanden i livsfara – igen.
Detta är journalistik som behövs, som avslöjar missförhållanden och förhoppningsvis förändrar samhället till det bättre. Den journalistik som vi ska hålla på med.
Att köpa Faktum av en legitimerad försäljare är ett ställningstagande mot utanförskap och för en granskande journalistik.
Får jag önska något så är det tid att stanna upp.
Vi har funnits i 15 år. Vi vill fortsätta att kämpa för ett samhälle utan hemlöshet och socialt utanförskap.
Är du med?
Då är det dags att agera.
Tryck inte bara på gillaknappen på Facebook och tro att du gjort något vettigt av din tid.
Lyssna på Jonas:
– Ofta står jag kvar och försöker att säljer tidningen till sen kväll tills mina barn lags sig så de inte kan fråga om jag köpt något till dem. Nästa morgon vaknar jag innan dem och hoppas att den här dagen ska bli bättre.
Vi bor i samma värld, som Emil Jensen diktar.
Låt oss hjälpas åt att göra den bättre.

 Tummen upp:
Nomineringen till Guldspaden. Du som köpt Faktum har inte bara stöttat en försäljare – du har också gjort så att vi kan fortsätta vår grävande journalistik! (läs reportaget ”Livsfarligt lotteri” på Faktum.se)

 Tummen ned:
Svenska TV-serien Springfloden. Inga gatutidningsförsäljare ”hämtar” tidningar. De köper dem. Dessutom spär serien på schablonbilden av hemlösa.

TEXT: Sarah Britz

BILD: skriv ut sidan


RELATERADE ARTIKLAR
TAGGAR