FAKTUM | 2010/07/01 Reportage

Livet är tomt och innehållslöst som en påse, om man inte fyller det med nånting. Det kan vara vad som helst, vad man har fallenhet för: golf, schack, sex, frimärkssamlande, religion, knark – whatever. Jag har kommit fram till att livet är något som ska genomlidas. Själva vår existens är tråkig, meningslös och utan betydelse. Själva existensen är inte nog. Livets handlingar är viktigare än livet självt.
Jag har slutat tro på Gud. Jag har svårt att tänka mig en allsmäktig fader som sitter uppe i sin himmel och dömer oss efter våra gärningar. Det var sådant jag trodde på när jag var liten, eller ville tro på. Numera anser jag att det är frågan om ett önsketänkande. Det är i och för sig också en tro. Men som liten ville man tro på Tomten. Det gav livet mål och mening. Finns det några snälla barn…?
Livet är som det är, en bräcklig slump, något unikt och fantastiskt, exempellöst enastående och märkligt, men utan någon som helst vidare betydelse. Om några miljoner år slutar solen att skina och allt som hänt på denna planet är borta, väck, glömt, utan att ge bestående avtryck. Egentligen borde vi alla hoppa i sjön, om det inte vore för att vi envisas med att fortsätta vilja leva. Och tro på det godas seger. Det vill säga oss själva.
Vi vill liv. Men livet är ingen gåva, som vissa säger, livet är ett tvång, en slump, en existentiell förbannelse, en övergående föreställning. Någon har sagt att livet är en sexuellt överförbar sjukdom med hundraprocentig dödlig utgång. Det ligger något i det.
Frågan är om vi vill liv bara för att vi råkar leva, eller om vi ville det innan vi föddes, som Schopenhauer menar är anledningen till att vi finns. Ingen gud kommer och klappar mig på axeln och säger: deppa inte grabben, allt ska lösa sig.
Usch vad jag låter deprimerande. Ja där ser ni själva. Ni står inte ut med min deprimerande tanke utan vill helst fylla livet med något glatt och trevligt, peka på mål och mening. Men just den absoluta frånvaron av mål och mening ger innebörden av mål och mening dess extra betydelse. Det är som gud. Lyser med sin frånvaro. Bekantskap sökes med högre väsen som har makt att förändra vardagen och världen. Livet är vad man gör det till. Det är till exempel därför jag sitter och skriver just nu. Det ger mig någonting, annars hade jag inte sysslat med det.
I varje andetag, i varje rörelse, i varje stavelse söker mänskan mål och mening. Men alla svar lyser med sin frånvaro, liksom den store guden. Och även om svaret inte betyder någonting vill jag ändå ha det. Jag har ju en fråga. Jag lurar mig med självbedrägeri och jag trivs med det.
Min fru har just lämnat mig, för vilken gång i ordningen vet jag inte, det är därför jag känner mig som jag gör. Därför vet jag, känner jag, hur bräckligt allting är, livet i sig, känslor, förhållanden, förhoppningar, tro, illusioner och chimärer. I går var Kina fantastiskt, idag är det en kall och otrevlig plats, endast diffust upplyst av barer som serverar öl, ungefär som blinkande stjärnor på en nattsvart himmel. En tröstlös vandring från ena baren till den andra och inte ens ölen smakar gott längre, serverad av servitriser som alla påminner om min fru. Ja hon lämnade mig därför att jag blev full. Jag brukar annars se till att aldrig bli full, det är det värsta hon vet, mycket värre än världskrig, naturkatastrofer och digerdödar, men jag kan ju inte hjälpa att promillen ibland överstiger ett visst gränsvärde i förståndet. Om jag åtminstone hade minnet kvar, kunde jag bemöta hennes anklagelser på ett adekvat sätt. Men det sista jag minns att hon sa var: drick du ditt jävla vin (svensk översättning) och slängde igen dörren. Jag kan fortfarande höra hennes snabba högklackesteg i trappan som sakta tonar bort i fjärran. Annars är hon ganska liberal, min fru. Jag får dricka fem öl om dagen, på restaurang. Det händer att jag dricker två. Då skämtade vi om att jag har tre tillgodo. Man samlar poäng.
Livet är tomt och innehållslöst som en påse, om man inte fyller det med något. En öl till! Hon har just givit mig den bästa anledningen att fortsätta dricka.
Senare denna eftermiddag kom min fru tillbaka. Allting är förlåtet. Nu skiner solen igen, himlen är blå, Kina är fantastiskt och det finns en Gud. Allting har betydelse igen. Har jag sagt något annat?

TEXT:

BILD: skriv ut sidan


RELATERADE ARTIKLAR
TAGGAR