FAKTUM | 2019/04/26 Nyheter

Konferencier Tomas von Brömssen, Faktumförsäljare Bertil och Faktums VD Peter KronvallFaktumgalan 2019. En gala med bra artister och uppträdanden, men också så mycket mer. Totalt 551 440 kronor delades ut till föreningar och organisationer. Även Faktums försäljarfond och vårdfond fick nya medel.

Vinnarna delade på drygt en halv miljon kronor. I år var det jubileumsgala. Nummer 200 av Faktum släpptes en vecka innan. Det firades såklart lite extra med en storslagen show på Stadsteatern. Trapetsakter, dansnummer och soppkök var bara en del av den saliga blandningen. Artister som Bror Gunnar Jansson, JOY, Panda da Panda, Loney Dear och Janice uppträdde. Faktumförsäljarna själva hade önskat några av låtarna. Janice bjöd på en förtrollande tolkning av Himlen runt hörnet. Loney Dear spelade piano och sjöng balladen I will always love you och Bror Gunnar Jansson sjöng Goodnight Irene. I andra akten överraskade Panda da Panda och JOY alla med att världspremiära deras nya låt Spegel tillbaka.

– Jag har alltid velat göra en cover till Faktumskivan, men det har aldrig blivit av. Så dök förfrågan upp och då hade vi den här låten. Vi fick en extra hotellnatt igår och då gjorde vi klart den, säger Thibo Girardon som har artistnamnet Panda da Panda.

Joy M’Batha som har artistnamnet JOY lägger till;

– Det känns asfett att vara här. Det är skitfint att det är en sådan sammanställning och jag är glad att kunna ge tillbaka till dom som har det sämre ställt.

Panda da Panda och JOY

 

 

 

 

Faktumgalan hade i år temat återanvändning. Alla som uppträdde hade tidigare varit i kontakt med Faktum på ett eller annat sätt. Konferenciererna Tomas von Brömssen har tidigare blivit intervjuad i tidningen och Ina Lundström har jobbat som redaktör. Även några av artisterna har haft med Faktum att göra tidigare. Man återvände artister, konferencierer och inte minst priser. Många skratt kom från publiken när man fick höra att de utdelade priserna var loppisfynd köpta i städerna där Faktum har kontor.

Även kockarna som sålde och serverade soppa utanför Stadsteatern hade varit med förr. Helt ideellt anordnade de soppkök för andra året i rad med målet att samla in så mycket pengar som möjligt till Faktums försäljarfond. Priset på soppa var hundra kronor. Faktumförsäljarna åt gratis, vilket bland andra uppskattades av Göran som hade åkt från Malmö. Under andra akten bjöds kockarna upp på scenen för att presentera sin check på 11 440 kronor som gick till till försäljarfonden.

Faktumförsäljare Göran

Checken från kockarna togs emot av Faktumförsäljare Bertil, som även fick motta en check på 100 000 från Sätila foundation som också dom donerades till försäljarfonden. Frankenius Equity donerade 100 000 till Faktumsförsäljarnas vårdfond, en fond som förra året bland annat hjälpt Faktumförsäljare Bosse som fått nya tänder. Poträttfilmer på Faktumförsäljare Bosse, Lena och Anne spelades upp där alla berättade vad försäljningen av Faktum har betytt för dem.

Flera organisationer, föreningar och enskilda personer hade nominerats i olika kategorier. Gemensamt för alla är att de på olika sätt försöker förebygga utanförskap i samhället. Fem checkar på sammanlagt 340 000 donerade kronor delades ut till vinnarna som nominerats av Faktums läsare.

Vinnarna i kategorin Årets sociala eldsjäl blev Värmestugan Helsingborg.

– Det känns fantastiskt för alla volontärer. Då är det otroligt när man får en sådan här uppmärksamhet. Pengarna kommer vi använda i verksamheten. Mer exakt så köper vi kanske lite mjölk och smör som saknas just nu, säger Angela Elek och Christina Lundh som är volontärer från Värmestugan Helsingborg.

Angela Elek och Christina Lundh, volontärer på Värmestugan Helsingborg

Föga förvånande var att Greta Thunberg vann priset för Årets opinion. Greta som var upptagen representerades av två medlemmar från Fridays for future. Sophia Axelsson och Axel Andersson har många fredagar strejkat i protest mot klimatförändringar. De läste tacktalet som Greta hade skrivit där hon meddelade att strejkandet inte är över.

– Det känns väldigt bra att Faktum har erkänt Greta Thunberg som den utbildare hon är och jag hoppas verkligen att det här kan få rörelsen att ta ett steg framåt, säger Axel Andersson.

– Jag tycker det är väldigt kul att ni hade det här temat med återanvändning. Det tycker jag var en fin touch, speciellt när Greta fick det här priset, säger Sophia Axelsson.

Missade du galan på Stadsteatern i år?
Misströsta inte, hela galan går att se här. 

Faktumförsäljare Eija och Bernhard.

ALLA VINNARE:
Årets integration

Invitationsdepartementet 
100 000 kronor, donerat av Eric Hieltes stiftelse.

Årets utbildningsinsats
NU: Nolla utanförskapet
100 000 kronor, donerat av Otto och Charlotte Mannheimers stiftelse.

Årets sociala entreprenör
Reningsborgs Däck och tvätt.
100 000 kronor, donerat av Sätila foundation.

Årets sociala eldsjäl
Värmestugan Helsingborg
20 000 kronor, donerat av en anonym donator.

Årets opinion
Greta Thunberg
20 000 kronor, anonymt donerat för att skänkas vidare till valfri organisation.

Årets utbildningsinsats, Nolla utanförskapet, var riktigt glada över vinsten!

 

Mange Hellberg (som ofta syns i Faktum) delade ut pris till Årets sociala eldsjäl.

 

Bror Gunnar Jansson sjöng Good Night Irene av Ledbelly.

 

Dansare från Göteborgs Operan dansade loss på Stadsteatern.

 

Åtta av Göteborgs bästa kockar skänkte över 11 000 kronor till Faktumförsäljarna.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TEXT: Rebecca Bengtsson

BILD: Tomas Ohlssonskriv ut sidan


RELATERADE ARTIKLAR
TAGGAR