FAKTUM | 2019/05/10 Nyheter, Profilintervju, Reportage

Han hade ett succéår och hon ett år av hormonkaos. Frickys utsålda Sverigeturné löpte parallellt med Cleos djupa depression under graviditeten. – Det höll mig på jorden, säger Fricky om att ha funnits vid sin partners sida nästan dygnet runt det senaste året.

Klockan är strax efter halv åtta. Om en knapp halvtimma ska de ut på scenen på Nobelberget utanför Stockholm. Den här kvällen avslutas Frickys höstlånga turné och sedan väntar den efterlängtade bebisbubblan.

– Om mitt vatten går säger jag det inte rakt ut, jag går bara av scenen, säger Cleo.
– Om vattnet går åker vi direkt, säger Fricky.
– Nej, vi kör klart giget, svarar Cleo. 
– Nej, men satan, utbrister Fricky.

Det är exakt en månad kvar till Erik Friman och Nathalie Missaoui, som de också heter, ska få barn. Men vägen till familjeskapandet har inte varit rak och det var aldrig ”kärlek vid första ögonkastet”.

Vi backar bandet och berättar Erik och Nathalies historia. Året är 2012 och Nathalie anordnar klubbkvällar på Socialize i Umeå. Hon bjuder in rapparen Broder John som i sin tur tar med sig Erik. Där möts de för första gången. Senare blir Erik en del av det Umeåbaserade musikkollektivet Random Bastards, som Nathalie är en av upphovsmakarna till.

Åren går och Erik och Nathalie är bara vänner. 2014 har Nathalie releasefest för plattan Vem E Han tillsammans med Kristin Amparo och Erik gästar under kvällen. Efter spelningen packar Nathalie ihop sina saker och när hon kommer ut från logen är Erik, som vanligtvis brukar gå vidare på efterfester, kvar.

De lämnar stället ihop och premiärkyssen sker på Rådhustorget. ”Det var som att vi båda klickade samtidigt och gick från den här ”polarvajben” till ´vad fan, det här är ändå en person man skulle kunna pussas lite med´”, berättar Nathalie.

Sedan dess är det Erik och Natta, som Erik kallar henne.

Den 2 januari 2019 klockan 8.43 föds deras dotterElda Angeline Friman Missaoui. Två månader efter förlossningen träffas vi på ett bageri på Ekerö utanför Stockholm. När lunchgästerna lämnar sina tomma tallrikar på den soliga uteserveringen kommer familjen Friman Missaoui gående runt hörnet. Hon i en limegrön collegetröja, solglasögon och med dottern Elda i en bärsele på magen, han i en ljusgrå fleecetröja och med en gul Fjällräven kånken på ryggen.

– Det är skönt att komma hemifrån lite, vi har rensat förrådet hela förmiddagen, säger Nathalie när vi står i kön till kassan. Hon beställer en räksallad och Erik en macka, och en semla. De sätter sig bredvid varandra i träsoffan utomhus och Elda somnar mot sin mamma.

Från en tidigare relation har Nathalie nioåriga sonen Elliot och inför dotterns födsel var hon orolig över hur hon skulle dela upp kärleken mellan barnen.
– Jag frågade mig om jag kunde älska två barn. Det var en obehaglig känsla.
– Som om det inte fanns rum, fyller Erik i.
– Ja, att det inte fanns plats för någon mer. Men när hon kom var det som en aha-upplevelse ”jaha, hjärtat blir större”. De behöver inte dela på platsen därinne utan det blir mer plats, säger Nathalie och illustrerar med händerna utsträckta framför sig.

Erik närmade sig också föräldraskapet med viss rädsla på grund av ett tidigt trauma i familjen. Hans storebror dog bara sex veckor gammal.
– Sånt kan hända och det är klart att jag var orolig för det, säger han.

Efter en tid av mycket arbete blir Nathalie utbränd. Symptomen utlöses under turnén med musik-och dansföreställningen Fatta på Riksteatern. Hon får panikångestattacker i logen och har torgskräck. Kort därefter visar graviditetstestet positivt.
– Det var en ganska dålig kombination, först en utbrändhet och sedan en graviditet med hormonkaos, säger Nathalie.

Parallellt med att barnet och Nathalie växer blir också Fricky större och större. Debut ep:n Aqua Aura sprids som en katapult över Sverige, utsålda spelningar följer varandra och i januari utses han till ”Årets artist” på P3 Guld.
– Det finns många som slår igenom och tappar bort sig själva. Men i och med allt som hände här hemma gjorde jag inte det. Vi behövde finnas där för varandra, säger Erik.

Vissa stunder var det riktigt illa. Nathalie trodde att hon blivit psykiskt sjuk och ville lägga in sig själv, men det behövde aldrig gå så långt. Stödet från barnmorskor, sjukgymnaster och psykologer hjälpte henne att ta sig igenom de nio månaderna.

I dag har Nathalie börjat få en distans till mörkret och skrattar till och med åt det faktum att hon tänkte som hon gjorde.

Erik är inte riktigt där än.
– Jag vet inte vad det har gjort med mig. Det har säkert satt djupa spår, men jag försöker se det som en lärdom.

Aldrig tidigare har han behövt hantera psykisk ohälsa i sin närhet.
– Det har varit jättejobbigt att se Natta må dåligt. Att någon man älskar lider på det sättet, säger han, blir tyst och tittar på Nathalie. Och hon på honom:
– Du har behövt vara så jävla stark hela graviditeten. Det känns som att du kan få en backlash nu när jag mår bättre, säger Nathalie. 

På Instagram har deras konton sammanlagt 90 000 följare. Men de förhåller sig olika till mediet. När man tittar på Frickys flöde finns det ett genomgående tänk i jämförelse med Cleos som är mer ”bjussigt” som hon själv uttrycker det.
– Där är vi så jäkla olika. Jag får panik om jag är inne i en period där jag släpper musik och bara visar det utåt. Då känner jag att ”det här inte är sant” och måste kompensera genom att vara extremt privat.

Genom att visa fler lager av sig själv känner Nathalie att hon frigör sig från en fasad eller bild av sig själv som den ”coola Cleo”. Vissa dagar vill hon gå hemifrån utan att behöva vara någon annan än ”torp-Nathalie” i storstövlar. Samtidigt gör transparensen att hon blir mer sårbar.
– Jag blir mer påverkad när det händer något karriärmässigt, säger Nathalie till Erik.
– Ja, eftersom ditt artisteri bygger på exakt vem du är, säger Erik som själv valt att låta Fricky vara ett alter ego.

I den nyförlösta situationen blir sårbarheten mer påtaglig för dem båda. Därför är det ingen fotograf med i dag.

Länge jag har haft en massa rädslor
Men inte en enda är kvar
Jag har gjort mina misstag
Sen tog jag chans och jag kom tillbaks

Raderna kommer från låten Hon Få Mig som Erik skrev ur en euforisk känsla som uppstod när paret efter ett kortare uppbrott, på grund av att de var på olika platser i livet, ändå valde att satsa på kärleken till varandra. Nathalie beskriver dagarna isär som ”de värsta i hela mitt liv”.

LESLIE TAY, FRICKY OCH JELASSI backstage på Nobelberget innan kvällens spelning. Många frågor besvaras: Vem tar vems mick? När är det mellansnack? Hur gör vi om Cleos vatten går?

Tillbaka till spelningen på Nobelberget i december där Fricky sjunger just Hon Få Mig tillsammans med Malmöartisten Leslie Tay. De behöver knappt använda mikrofonerna eftersom publiken kan vartenda ord. Det får mig att minnas spelningen under Way Out West förra sommaren. I ett Björn Borg-liknande ”svettband” rappar Umeåartisten sina nakna texter om kärlek, sex och maskulinitet på västerbottniska.

Cleo är också där, hon sjunger och dj:ar i leopardfärgad trikå, i vilken hon stolt visar upp sin gravidmage. Vän efter vän bjuds upp till att sjunga med dem. Det är som att närma sig en stor familjefest.

Samma sak händer på Cleos spelning under den historiska Statement festivalen i Göteborg i slutet på augusti. Dansgruppen Juck och artisterna Imenella och Ikhana är bara några av de som Cleo tar med sig upp på scen.

Kvällen på Nobelberget är inget undantag. Det är ingen enmansshow.
– Kan ni sträcka händerna rakt upp i luften, ropar Cleo längst bak från dj-bordet. Fricky tittar på henne och säger:
– Vi kommer försvinna ett tag nu. Jag och den här kvinnan ska ha barn ihop, säger han och torkar tårar med sin Nintendoskjorta. 

Cleo lämnar dj-bordet och går fram till Fricky och tillsammans med Academics, Erk, Beri och Gonza-Ra avslutar de turnén med låten Tagga Ner.

Solen har försvunnit från uteserveringen på Ekerö och det börjar bli kyligt. På bordet ligger Eldas napp mellan tallrikar och två guldiga snusdosor. Erik lutar sig mot Nathalie och lyfter lite på filten för att titta på sin dotter som har sovit sig igenom hela lunchen.

Hur har man en jämställd relation?
– Det är det enda vi pratar om och har alltid gjort. Inte bara nu när vi fått barn, säger Nathalie.
– Jag tror att man måste vara lyhörd, prata med varandra och vara engagerad. Om man gör allt som vanligt kommer strukturerna in, säger Erik och refererar till en bok de nyligen läst om hur man har ett jämställt föräldraskap.
– Det behöver inte vara något fel om han som man vill hugga ved och jag som kvinna vill laga mat så länge bördan är jämn, säger Nathalie.

På ett nästintill dagbokligt sätt skriver både Erik och Nathalie texter om sex och kärlek, om att vara man och kvinna i ett patriarkalt samhälle. De uttrycker sig rakt och rått.Tänker att jag måste ha sex med han men han ska veta

Ska han playa mig, playa mig som en gentleman
Jag andas i takt med baktakten medan
Våran vibb är så stark att hela klubben vibrerar

Raderna tagna ur Cleos låt Vem E Han.

Nu när ni fått Elda. Kommer ni att fortsätta skriva lika öppet om sex?
– Ja, det tror jag, säger de nästan i kör och Nathalie fortsätter:
– Jag har ju en son sedan tidigare och jag har aldrig känt att jag inte kan göra det. Elliot har sett mig på scen när jag har tagit mig mellan benen eller sagt vissa ord. För honom är det självklart att hans mamma är på det sättet, att en kvinna kan vara så.

I sommar blir det Sverigeturné för Fricky, bland annat på Liseberg i Göteborg och på Bayside i Helsingborg. Cleo ska köra en enda spelning, på Öland Roots. Men just nu ska familjen Friman Missaoui stanna i sin bubbla.

Erik Friman
Ålder: 27
Uppvuxen: Umeå
Bor: Hyr ett hus på Ekerö.
Umeårapparens musikkarriär startade som ena halvan i hiphopduon Broder John & Friman.   
Fricky kom till efter mångårigt musikskapande med producenten och vännen Alexander Juneblad (Academics) och första singeln Kär Pt. 1 släpptes 2016.
Debut ep:n Aqua Aura (2018) ledde till tunga titlar: Årets artist på P3 Guld, Musikförläggarnas pris för Årets genombrott och SKAP:s hiphop-pris.
Nyligen släpptes låten Kungsliften tillsammans med artisten Cherrie.

 

Nathalie Missaoui
Ålder: 31
Uppvuxen: Umeå
Bor: Hyr ett hus på Ekerö.
För över tio år sedan släppte Cleo sitt första album Yes She Do.
Hon är en av grundarna till Femtastic, ett nätverk för kvinnor inom musik-och kulturbranschen.
Håller i hiphop- och reggaeworkshopen Tell dem för ungdomar tillsammans med Syster Sol.
Var med och startade organisationen Fatta som sedan 2013 bland annat drivit opinion mot sexuellt våld och för den svenska samtyckeslagen, vilken drevs igenom 1 juli 2018.
Förra året turnerade Cleo med föreställningen Fattapå Riksteatern tillsammans med dansgruppen Juck.

Vilka är Random Bastards?
Kreativt kollektiv och skivbolag som startade i Umeå 2002 av bland andra Cleo (Nathalie Missaoui), duon Trainspotters (Erik Hörstedt och Hannes Sigrell) och designern Marc Strömberg.
Fram till i dag har de gjort hundratals musikreleaser, släppt klädkollektioner och producerat sin egen hiphopfestival Mästerbotten på Väven i Umeå (12 oktober i år).
Under april, den så kallade Storspovsmånaden, släpps ny musik av kollektivets artister: Gonza-Ra, Erk, Broder John, Academics, Fridlyst, Trainspotters, Cleo och Fricky.

Urval ur Frickys sommarturné:
19/6 Liseberg, Göteborg
6/7 Summer On Festival, Båstad,
13/7 Bayside, Helsingborg
29/8 Gröna Lund, Stockholm 

Cleos enda spelning i år:
10–13/7 Öland Roots

Faktumförsäljarna ställer frågor:

Erik, hur ser du på mat?
– Mat har vuxit för mig sedan jag träffade Natta. Det har nästan blivit som en helt ny värld, innan var det typ bara föda. Jag har förstått att det är en konstform och att det precis som inom musiken finns olika genrer, kreativitet och sensationer. Jag älskar mat.

Nathalie, vilket är ditt bästa sinne? 
– Jag skulle säga min magkänsla. Jag tycker att jag är som en sån där siartant. Som en häxa typ. Jag har förmågan att se och koppla ihop saker.

Erik, vad är din inställning till döden?
– Jag har inte närmat mig dödsångest än och har börjat ifrågasätta varför eftersom jag tycker att det skulle vara väldigt tråkigt att försvinna.

Nathalie: Du fick ju dödsångest i soffan häromdagen när jag sa att vi förmodligen inte kommer vara med varandra när vi dör.

Erik: Ja, just det, jag blev jätteledsen. Tidigare har jag haft en naturlig syn på allting. Jag har gjort mig en bild av hur det funkar. Den är flummig men har mycket med cirkulation och vatten att göra. Man ser vattnet rinna i en bäck, sedan är det borta, men förmodligen kommer en liten molekyl åka upp i luften och sedan ner på fjället och tillbaka någon gång. Jag ser allting så. Man ska inte tro att allt har en fast form. Allt är en ständig rörelse.

Nathalie: Det är så fint. Det säger så mycket om dig.

Nathalie, har du ett bra skämt?
– Helvete. Ett bra skämt som man bara kan dra typ?

Erik: Nu får du leverera, säger han och lutar sig tillbaka.

Nathalie: Du är så dryg, säger hon och slår till honom på låret. 

Erik: Jag hade velat få den frågan.

Nathalie: Och jag hade velat ha matfrågan. Jag hatar skämt.

TEXT: Sandra Pandevski

BILD: Per Englundskriv ut sidan


RELATERADE ARTIKLAR
TAGGAR