FAKTUM | 2019/07/12 Reportage

Vi fick ett samtal från gatutidningen i London, Big Issue: ”Vi vill publicera en guide över Göteborg – gjord av en Faktumförsäljare!”, sa redaktören. Sagt och gjort. Men vi vill ju också att Faktums läsare får ta del av Eijas guldkorn.

Eija: Vad är det bästa med Göteborg?
– Göteborg brukar kallas Sveriges framsida. Staden är Sveriges västkust, bästkusten. En hamnstad med stor skärgård dit man lätt når öarna med båt som hör till kollektivtrafiken. Det finns mycket att göra även för den som inte har så mycket pengar.

Vilken är din favoritplats?
– Nöjesparken Liseberg är väldigt kul för alla åldrar. De har även stora konserter som hålls på sommaren och jag föredrar musik framför karuseller. Det är bara inträdet som kostar, 90 kronor. Botaniska trädgården är ett måste att besöka om man tycker om blommor. Där finns växter från hela världen och det är fint att ha picknick där.

Vad kan Göteborg erbjuda för den med låg budget?
– Slottsskogen är en stor öppen park som också är en djurpark. Älgarna är mina favoriter att titta på, de är så stora och mäktiga. Men jag gillar också sälarna och pingvinerna. Det finns vilda rådjur som går lösa i parken. Och i augusti är det kulturkalas i stan med massor av gratis evenemang för alla åldrar.

Vad borde man uppleva som turist?
– Loppmarknaderna. Det finns på Kulturkalaset, men även många fler. Nästan året runt finns en stor loppis på fotbollsplanen i Slottsskogen. Där kan vem som helst anmäla sig och sälja. Om det är bra väder är det nästan överfullt med människor. De har matstånd, hoppborg och har man tur kan man hitta riktiga fynd.

Var har man bäst utsikt?
– I Pariserhjulet på Liseberg, om man vågar åka. Men den bästa utsiktsplatsen får man kämpa sig till. Det är högst upp på Ramberget, på Hisingen. Där ser man hela Göteborg och olika ställen och byggnader finns utpekade. Åk spårvagn till Hisingen och gå sedan upp för hela berget, det är lite jobbigt – men värt det.  

Och ett tips från alla oss på Faktum är Gatuprat!
Faktumförsäljare håller i tre stadsvandringar: i centrala Göteborg är det Bernhard, Haga-Linné håller Johan och Majorna guidar just Eija.
Turen tar en timme och lanserades sommaren 2018. Kostar 120 kr per person. En tidning ingår.
Boka via hemsidan på faktum.se/gatuprat

TEXT:

BILD: skriv ut sidan


RELATERADE ARTIKLAR
TAGGAR