FAKTUM | 2018/05/30 Nyheter, Reportage

Barn med särskilda behov måste få tillräckligt med stöd – en hjärtefråga för Faktumförsäljaren Eija Ikonen. Likaså att hundar bör tillåtas på härbärgen. Mötet med partiledaren Jan Björklund börjar med fniss och slutar med en lyckad affär.

På Landvetter flygplats står en väntande Eija Ikonen och är röksugen.
– Jag ska bara ta ett snabbt bloss.

Strax därefter dyker Liberalernas Jan Björklund upp och undrar var hans intervjuare är. Efter en stund kommer hon springande. Bland resenärer med stora väskor gör de sig en första bekantskap.
– Jag kanske ska se allvarlig ut på bilden, säger Eija Ikonen och ångrar sig när Jan Björklund börjar grimasera fram ett leende hos henne.

Arga leken underhåller dem till dess att det är dags att gå vidare. De kryssar fram genom incheckningsköerna mot en av flygplatsens kaffe-gårdar.
– Jag saknade inkomst vilket gjorde mig hemlös och då fick jag ingen hjälp, berättar Eija Ikonen.
– Men du står på benen idag?
– Ja det gör jag, de sparkade inte omkull mig helt och hållet.
– Det kan jag se, säger Jan Björklund och ler.

Eija Ikonen gör klart att hon inte står bakom något politiskt parti. Det finns inget hon tycker behandlar hemlöshetsfrågan på ett tillfredställande sätt.

Eija & Jan De inleder med arga leken. Sedan pratar Faktumförsäljare Eija Ikonen och partiledaren Jan Björklund allvar om barn med särskilda behov och skottlossningar. Bland annat.

Allt fler boenden för hemlösa stänger dörren för husdjur. Varför?
– Det är såklart viktigt att man får ha sina husdjur med sig. Ett djur är en livspartner. I synnerhet när man lever ensam. Att det ser ut såhär är dåligt och någonting som behöver ändras. Typiskt Sverige, så många regler hit och dit.

Det borde finnas behandlingshem för dem som vill sluta missbruka direkt, istället för att de ska vara drogfria från början. Vad tycker du?
– Det där är knepigt. Om du redan är drogfri är ju problemet löst. Får du inte den hjälp du behöver blir det svårt.

Det byggs mängder med bostadsrätter. Varför inte bygga fler mindre och billigare bostäder istället?
– När man bygger nytt blir det oftast väldigt dyrt, men de som flyttar dit lämnar ju sina bostäder till andra. Flyttkedjan tror jag är lösningen. Men man måste lösa hemlösheten på flera plan, med bostad, inkomst och arbete.

Du har tidigare arbetat inom försvaret. Varför?
– Jag är uppvuxen i Skene och min far var textilarbetare. Han och alla andra förväntade sig att även jag skulle bli det. Men efter värnplikten tog jag värvning vid regementet i Borås. Sen flyttade jag till Stockholm och arbetade inom försvaret. Där träffade jag min fru.

Jag började intressera mig för sociala frågor och särskilt utsatta grupper. Hemlösheten är mer påtaglig i Stockholm än i Skene och jag jobbade med det och på HVB–hem. Därifrån gick jag vidare till skolfrågor, mycket tack vare min uppväxt i ett samhälle där alla gör samma sak. Jag insåg vilken betydelse utbildning har. Däremot kan inte alla bli teoretiker, vi behöver yrkesutbildade personer inom exempelvis vården.

Hur kan man få stopp på alla skottlossningar i Sverige?
– Det är en fruktansvärd utveckling med den gängbrutalitet som pågår. Det gäller ju särskilt i invandrartäta områden, med unga killar som hamnar snett. De måste få jobb. Lösningen på detta är hårda straff och fler poliser. Tuffa åtgärder krävs.

Hur tänker ni förhindra fortsatt vapensmuggling samtidigt som vi har öppna gränser?
– Det är ett stort problem som vi kan lösa genom att stärka tullen, sätta in fler poliser, skärpa gränskontrollen och införa tuffare straff. Allt möjligt smugglas in, handgranater och annat. Vi behöver ett starkt internationellt samarbete.

Folk ska kunna komma hit och jobba samtidigt som företag flyr landet för att få billigare arbetskraft. Hur går det ihop?
– Arbetskraftsinvandring ska vi ha, exempelvis indiska ingenjörer eftersom de har specifik kunskap. Det finns vissa grupper som vi verkligen behöver. Men det måste vara attraktivt för företag i Sverige, vi kan inte ha för höga skatter. Se på Spotify, det går bra för det företaget. Det var samma sak med Ikea.

Papperslösa får gratis tand– och sjukvård medan skattebetalarna betalar allt och vissa samtidigt blir helt utan hjälp, hur går det ihop?
– Papperslösa får den nödvändigaste vården som inte kan vänta. Det kan vi inte säga nej till. Men några andra vårdinsatser ges inte och så ska det vara.

 

Eija drömmer om att köra lastbil igen och Jan om att vinna valet.

Varför jagar försäkringskassan sjuka och dömer ut läkare?
– Jag tycker att detta är bland det skamligaste som pågår nu. Vi ställer oss väldigt kritiska till att regeringen drar ner på vårdinsatser.

Akutmottagningar har oacceptabelt långa väntetider. Varför inte satsa mer på sjukvården?
– Akutfall behöver komma före andra och då blir köerna längre. En lösning skulle vara att göra det enklare att erbjuda vård. En annan är att anställa fler vårdbiträden.

Varför satsar man inte mer på barn med särskilda behov? I Göteborg finns bara en skola för barn med tal– och hörselproblem.
– Det behövs mer specialutbildad personal och fler speciallärare för att barn med särskilda behov inte ska känna sig utpekade.

Vad tycker du om religiösa friskolor?
Förut tyckte jag att de skulle få finnas, men nu tänker jag att personer som kommer från till exempel Mellanöstern har helt andra traditioner som inte stämmer överens med värderingarna här. De ska anpassas in i det svenska samhället. Därför tror jag att vi måste sätta stopp för religiösa friskolor.

Kommer Alliansen att hålla ihop inför valet?
– Absolut. Vi är fyra partier som är starka tillsammans.

Om du ser en Faktumförsäljare, köper du tidningen?
– Absolut. Fast i Stockholm köper jag Situation Stockholm eftersom jag bor där. Har du en Faktumtidning här så handlar jag direkt!

Det visar sig att Eija Ikonen samtidigt som hon försvann för att röka, passade på att springa till bilen för att hämta en bunt Faktum. Partiledaren betalar kontant. När de skiljts åt slår Eija Ikonen handen för munnen och förvånad över sin egen djärvhet utbrister hon:
– Att jag hade mage att sälja!

EIJA IKONEN

Min stora stolthet: Mina två barn som jag fått trots sterilitet. När jag var 18 blev jag gravid första gången och läkaren förstod inte hur det gått till eftersom båda äggledarna var igenvuxna.

Dröm: Att ta yrkesförarbevis, så att jag kan köra lastbil och få en inkomst igen.

Jag vill: … att hemlösheten utrotas, ALLA bör ha ett eget tak och få mat i magen.

Bästa bok: Det är många år sen jag hade ro att läsa böcker. En gång i tiden var jag med i en bokklubb, sista boken jag läste var Priset på ett barn. Den berör fortfarande djupt.

Så var jag som 7-åring: Envis, glad och sprallig, jag klättrade gärna i träd, lekte med bilar och besökte ofta en gård där det fanns många djur.

 

JAN BJÖRKLUND

Min stora stolthet: Mina två söner, Jesper och Gustav.

Dröm jag bär på: Att vinna valet i höst.

Jag vill: … att svensk skola ger alla barn chansen att nå sina drömmar.

Bästa bok: ”Världen av igår” av Stefan Zweig.

Så var jag som 7-åring: Ett glatt och spralligt barn med en stor glugg mellan framtänderna.

Favoritsysselsättning: Umgås med min familj.Nu är det övningskörning med äldste sonen som gäller.

TEXT: Lovis Agestam

BILD: Mario Prhatskriv ut sidan