FAKTUM | 2018/03/15 Nyheter, Profilintervju

Livet på en pinne.

Har älskat mat sedan första klunken bröstmjölk

Edward Bloms liv på film skulle nog regisseras av Woody Allen och vara sprängfylld av mat, alkohol och långa monologer om kärlek, övervikt och att vägra anpassa sig. I slutscenen sjunger han Livet på en pinne i Melodifestivalen.

Varför är han så populär? En liten suck hörs när han funderar över varför frågorna haglar från privatpersoner, gammelmedia, poddar och youtubekanaler. Han kan ju inte ställa sig utanför sig själv och studera den där Edward Blom.

– Jag ser rätt kul ut. Det har jag alltid gjort. Med skägg, krulligt hår, tjock och lite utstrålning sådär. Jag är en rätt rolig person att titta på. Folk känner igen mig på hundra meters avstånd, säger Edward Blom.

Han har ingen hittepå-Edward som han låtsas vara utan han är den folk ser.

– Såklart ser de inte hela mig, men ändå en stor del.

Kanske är det så att han, en ställföreträdande livsnjutare, med sin kärlek till mat och dryck ses som en säkerhetsventil när det pratas så mycket om hälsa, dieter och motion.

Han växlar blixtsnabbt mellan på och av. Bakom honom i fotografens ateljé hänger en färgmatchande duk som sägs ha använts av det gamla proggbandet Dag Vag i det kollektivägda huset på Söder. Går mellanett nollställt ansiktsuttryck och det patenterade leendet då den övre tandraden visas upp ovanför bockskägget och den noggrant utvalda röda flugan.

”Jag tycker att det här är trevligt”, säger Edward Blom om att bli fotograferad.

Efter en stund beställer vi en taxi och byter stadsdel till Vasastan och en av hans favoritrestauranger, Clas på hörnet. Vi ska äta sen lunch där trots att de egentligen inte serverar lunch just då. Namnet Edward Blom fungerar som en dörröppnare så ägaren ordnar mat bara för oss. Edward tar gärna en pilsner och ger förhållningsorder: ”För min del vill jag undvika kolhydrater. Annars äter jag både fisk och kött. Ingen mandel eller en massa kolhydrater, men i övrigt får du gärna överraska”.

Edward äter isterband med betpuré och picklad fänkål på en av sina favoritrestauranger ”Clas på hörnet” i Stockholm.

Han drömde länge om att bli en slags poet eller författare. Så blev det inte. Istället ägnar han sig åt ”någon form av konstigt kändisskap”. Folk gillar honom för lite allt möjligt.

Ja, AB Edward Blom & Co, där hustrun Gunilla Kinn Blom också är en viktig kugge – inte minst som grindvakt som tar hand om alla förfrågningar – arbetar med mat, dryck och kulturhistoria, i många olika forum. Han håller föredrag, skriver krönikor och kokböcker och säljer viner och glögg i eget namn. Dessutom gör han snart debut i Melodifestivalen.

I femton år jobbade han, som arkivarie och företagshistoriker, på Föreningen Stockholms Företagsminnen/Centrum för Näringslivshistoria men mot slutet tog de egna mycket blandade uppdragen över mer och mer och 2012 sade han upp sig.

Utåtriktad och social är han. Pratar mycket och högljutt gör han, med en lite gäll röst som inte påminner om någon annans. Edward trivdes som anställd och han trivs nu, egenföretagaren som har bestämt sig för att inte jobba mer än 40 timmar i veckan.

– Jag har sett mor jobba jämt med sin bokföringsbyrå. När det var som värst arbetade hon väl nästan dubbel heltid. Jag vill inte leva så.

Så mycket vila blir det ändå inte för den uppbokade familjen. Han försöker promenera i skogen några gånger i veckan. Som katolik går han i kyrkan varje söndag, ”men det är inte heller så mycket avkoppling när man har en tvååring med sig”.

Sällan har jag träffat någon som är så avslappnad i synen på sin egen karriär eller sitt arbete. Han rycker på axlarna när han konstaterar att intresset för honom naturligtvis kan tyna bort.

– Jag kan inte tro att det ska vara för evigt. Inte när allt jag gör yrkesmässigt bygger på att jag är populär. Jag kanske råkar säga något dumt eller bara hamnar utanför det som är mode just nu. ”Edward Blom, han är så 2017”, kanske de säger och då är det kört. Då får jag väl försöka hitta ett vanligt jobb igen.

Allra helst vill han folkbilda mer, han som älskade studentlivet. Som att göra en bred och rolig tv-serie där han får lära folk saker.

Edward Blom säger att han trivs med sin kropp och med sig själv. Det har han alltid gjort. Men han använder ordet överviktig och poängterar att det har sina nackdelar. Att vara överviktig innebär sämre kondition, han springer sämre och är mindre rörlig.

– I förhållande till det motsatta könet har det väl varit en nackdel. Det är ju inte det här århundradets stilideal att man ska vara överviktig. Hade jag varit smal och vältränad hade jag naturligtvis varit mer populär.

 

Arkivarien, katoliken och matälskaren Edward Blom debuterar i Melodifestivalen. Inget konstigt alls.

Han hade velat bilda familj mycket tidigare än 2010. Det var då han träffade sin livskamrat Gunilla vid champagnebuffén som föregick Årets kockbanketten. Bara när vi pratar om den längtan låter Edward Blom lite mindre säker. Han tror inte att svårigheterna med att träffa någon har haft så mycket med hans kropp att göra, men han erkänner att självförtroendet har varit stukat. På lågstadiet var han lite mobbad och hånad för sitt utseende och för sin övervikt.

– Men utöver det… Jag menar, har man kläder på sig är det snarare snyggare med lite övervikt. Har man frack är man mycket snyggare med en rejäl mage än utan.

När Edward kom till skolan i första klass hade han levt i en skyddad värld hemma med mamma på dagarna. Plötsligt mötte han jämnåriga som hade gått på dagis och redan var formade i en ganska strikt hierarki. Det blev en krock, en maktkamp. Edward var van att få sin vilja fram i mycket och han tog plats och märktes. Så han blev slagen och utfryst. En hel del, men inte hela tiden. Klubbar startades, lekar drogs igång, Edward vägrade ta mindre plats. Han säger nu att han inte var smart nog att förstå att han borde anpassa sig för att slippa stryk.

Sedan blev det bättre. Den sista gången någon pucklade på honom var i fjärde klass. I det stora hela var det en kul tid i skolan och hemma, barndomen var ”helt underbar”. Språket han använder sig av är som taget ur någon svensk film från 1950-talet. Det är noggrant, lite styltigt, ibland svulstigt.

Allt hör ihop. Han började läsa Shakespeare efter att ha sett Hamlet i en svartvit version på tv ungefär samtidigt som han fick stryk för sista gången. I högstadiet började han gå i pressvecksbyxor och manchesterkavaj och ibland bar han slips. Portfölj istället för ryggsäck. Trenchcoat istället för jacka, inspirerad av Hermann Hesses Stäppvargen och Stieg Trenter. Helt och hållet hörde inte Edward hemma i den moderna världen och drömde sig istället bort till det förgångna. Där är han på sätt och vis kvar, i sin kärlek till forna tiders klädmode, gamla slott, gamla möbler och gamla böcker.

Som av en händelse kommer maten in. Jag och fotografen får fiskgryta och Edward får isterband med betpuré och picklad fänkål. ”Och så ska du få nånting i glaset där”.

– Jag har älskat mat från den första klunken bröstmjölk. Få personer upplever lika mycket njutning som jag. Det är aldrig så att jag bara slänger i mig maten. I maten är jag helt i nuet.

Barnen Melchior och Wilhelmina har fått riktig mat redan från början i hemmet där livsmedel aldrig slängs. Allt används. Edward sågar de barnmatsburkar som finns, menar att de är fruktansvärt trista. Att maten bara smakar potatismos, att det är 80 procent potatis i allting. Inga kryddor, inget salt, ingen smak alls.

Innan han blev känd fick han ofta försvara sig när folk, inte sällan medelålders damer, kom fram till honom och kommenterade hans övervikt. Att han minsann skulle tänka på vad han äter. För sitt eget bästa.

– Det är så totalt okunnigt. Är man överviktig har man gjort allt. Man har otroligt mycket mer koll på sin egen kropp och vad man blir tjock eller smal av, än någon annan. Folks gener är så olika. Det är oerhört förnedrande med de där veta bästtyperna.

Passenger sjunger Let her go i högtalarna när vi börjar prata om alkohol, något han kan orda länge om. I hans liv är bara de allra största sakerna viktigare, Gud, familjen och kärleken.

– Kommer den före litteraturen och konsten? Ja, den gör nog det. Möjligen efter maten ändå. Dels är jag från en gammal bryggar- och vinodlarsläkt men sen är jag väldigt förtjust i alkoholens rus. Alkohol fungerar väldigt bra på mig.

Det säger han nöjt och glatt efter tre starköl. Efter intervjun ska han med familjen på en boksignering.

– Allra mest är det ändå ett lotteri. Hade jag haft andra gener hade jag kunnat vara alkoholist redan när jag var tjugo. Jag har haft en jävla tur. Under den kristna fastan brukar jag låta bli alkohol. Vissa år helt, vissa år delvis. Tack vare den får jag perioder då jag inte dricker.

I hans hem är alkoholen en naturlig del av det vuxna umgänget, en naturlig bordsdryck flera dagar i veckan. Det är också en festdryck som man dricker lite mer av när man har gäster på middag.

– Jag tycker inte att barnen ska behöva uppleva att du ligger packad på golvet. Men lite bakis kan man väl få vara inför barnen. Man kan byta blöjor perfekt efter två öl, men bägge föräldrarna kan inte bli fulla. Att barnen skulle må dåligt av att se vuxna som är lite uppsluppna och glada, som sjunger och dansar, det tror jag inte alls på.

Å andra sidan säger Edward att alkoholism är fasansfullt och att hans farfar hade alkoholproblem.Och förr eller senare händer det. Man blir för packad.

– Även jag har gjort saker jag har ångrat. Jag har fått ringa folk för att be om ursäkt.

Fotografen vill utnyttja de sista vackra strimmorna av dagsljus utomhus och Edward Blom reser sig från fåtöljen. Han gör som han ofta gör, skrattar högt åt det svåra. Som när han berättar om alla de krämpor man får som äldre, tills man en dag tar slut.

– Då är det bra att tro på en oändlig själ i alla fall!

I februari debuterar han i Melodifestivalen, det folkligaste av allt folkligt.

– Jag älskade melodifestivalen som barn/tonåring. Det var det största som hände i tv-Sverige och lite av den magin finns kvar även idag. Jag har naturligtvis aldrig tänkt tanken att jag skulle delta som tävlande, men när jag fick frågan var det för stort för att kunna säga nej.

Edward tänkte ärligt talat aldrig på möjligheten att säga nej. Även om han inte är en riktig sångare.

– Mitt nummer är tänkt som underhållning, ett rolig inslag mellan de professionella sångarna.

Låten Livet på en pinne är lite sentimental i verserna och extremt glad i refrängen. En gammeldags poplåt med storbandstoner och många instrument och som, passande nog, handlar om mat och att njuta av livet.

Lars Edward Lucas Blom

Lars Edward Lucas Blom

Ålder: 47 år.

Bor: Stockholm.

Familj: Gift med Gunilla Kinn Blom. De har två barn, Melchior och Wilhelmina.

Yrke: Arkivarie, kulturhistoriker, gastronom, tv-personlighet och författare.

Aktuellt: Sjunger låten Livet på en pinne i Melodifestivalen. Är också aktuell med en kokbok om barnmat. ”Mums för minigourmeter och matgladisar”.

För övrigt: En gång såg en Edward Blom en halv cricketmatch. Det är så mycket sport det blir med honom.    
– Det var intressant med cricket, men det kändes som tillräckligt då. När det började regna fick man gå och dricka öl.

 

Röster om Edward Blom

Eva Hildén, fotograf som har jobbat med Edward Bloms kokböcker.
”Edward Blom har väldigt tydlig profil och sådana människor är alltid roliga att jobba med. Han står hundra procent för vad har tycker och det är underbart att allt han gör i matväg är så tydligt förankrat i både historien och i honom själv. Sedan är det få vuxna människor som verkligen gillar att stå framför kameran, men där är Edward ett lysande undantag. Han tvekar aldrig att göra det lilla extra för en maträtt eller ett porträtt.”

Gunilla Kinn Blom, gift med Edward Blom sedan 2011.
”Jag tyckte till en början att Edward var en ganska märklig person, med sin stora kroppshydda och sitt intresse för gamla studentkårer och andra udda företeelser. Men jag föll för att vi alltid hade så roligt tillsammans! Jag märkte snart hur vänfast han är, och hur mycket hans mångåriga vänner håller av honom. De vänner jag först mötte var hyfsat normala och väldigt sympatiska, då insåg jag att jag borde ge honom en chans.”

Adam von Friesendorff, journalist-studerande som också gör musik. Hans Youtubevideo med Edward Blom, ”När man festar festar man” har blivit en stor succé.
”På ytan ser nog de flesta honom som en rolig och spännande karaktär, men för mig representerar han något mer. När resten av landet ropar hälsohets och måttlighet så ropar Edward: Lev! Det känns befriande på något vis. Det var därför han passade perfekt för min idé att klippa ihop en låt av olika citat från någon kändis, även om jag kanske förvred hans originalbudskap något för att göra låten ännu mer party. Nu när jag har fått träffa honom på riktigt är jag jätteglad över mitt val.”

TEXT: Martin Röshammar

BILD: Per Englundskriv ut sidan


RELATERADE ARTIKLAR
TAGGAR