FAKTUM | 2012/02/22 Nytt nummer

Dockor på stereoider

Dieter, träningsprogram, alternativmediciner och kosttillskott pockar dagligen på vår uppmärksamhet i tidningar, i teve och på nätet. Samtidigt får modebranschen ständigt kritik för att den anlitar sjukligt smala modeller, som anses öka risken för ätstörningar hos tjejer. I skuggan av den debatten är kroppsidealen för många män omvända: De kräver att man ligger i hårdträning för att bygga muskler. Träning uppfattas allt som oftast som sunt, men god hälsa står inte så sällan i konflikt med utseendeidealen. År efter år kommer rapporter om att allt fler unga män dopar sig med tillväxthormon.

 

Inte lätt att få en intervju

Mellan 10 000 och 50 000 unga män och kvinnor använder anabola steroider, enligt statliga Dopingjouren. Det är heller inte svårt att komma i kontakt med människor som använder sig av anabola steroider, däremot är det svårare att få dem att ställa upp på intervju.

Erik är trettio år gammal och har ett fast handslag. Vi möts i mitt föräldrahem en regnig decemberdag. Platsen är udda, men vald för att han ska kunna prata fritt om sitt bruk av anabola steroider utan risk att åka fast.

– Dessutom kanske min fru lämnar mig om hon får reda på en del saker jag säger, säger han på telefon när vi pratar igenom upplägget. Vi känner varandra ytligt sedan tonåren, men innan jag började med reportaget visste jag inte att han använde anabola steroider.

 

Hustrun tog honom på bar gärning

Erik ser ganska vanlig ut. Blond, kortklippt, strax under 190 lång, iklädd jeans och t-shirt. Han pratar eftertänksamt och välartikulerat. Det är ingen okontrollerad, aggressiv machoman som slår sig ned vid mina föräldrars köksbord. Tvärtom – Erik pluggar till vardags på Handelshögskolan. Samtidigt ser han ut som en muskelversion av en vanlig man. Men han tar inte några dopningspreparat längre, berättar han. Hustrun kom på honom med en låda med sprutor och efter det slutade han abrupt med både ”testo”, som anabola steroider kallas, och träning under ett år. Det hade blivit en för stor del av hans liv, säger han. Dessutom äventyrade han relationen till sin familj.

Bieffekten av att ha slutat med testo är en mindre kroppshydda. När tidningens fotograf kommer och ska ta bilderna far en skugga över Eriks ansikte och han ber om ursäkt för att han inte är någon bra representant för steroider. Han skäms över vilken dålig form han är i, för att han är så liten, säger han. Det är svårt att förstå vad han menar.
Att vara stor och stark har alltid varit viktigt för honom. Under uppväxten gällde det de flesta i omgivningen, berättar han.

– Bara en sån grej när man fick en He-Man-figur i sin näve första gången. Det är ju alldeles brutala proportioner, men man tyckte ändå att det här är det coolaste jag sett. Sedan dess har jag velat bli större och starkare.

Actiondockor har marknadsförts till pojkar under flera decennier. Studerar man exempelvis G.I. Joe-dockan kan man se att den sedan lanseringen på 60-talet har ökat successivt i muskelmassa. Star Wars-figurerna följde samma utveckling efter introduktionen i slutet av 70-talet. Barnens leksaker speglar också hur manliga Hollywoodskådespelares utseende har förändrats från de välkammade 50-talsidolerna, utan särskilt stora muskler, till dagens hunkar med väldefinierad muskulatur. Parallellt med att omslagskvinnorna i tidningen Playboy har blivit allt kalorifattigare, ökar männen på Playgirls omslag allt mer i muskelvolym.

 

Jakten på det magiska pillret

Det var alltså jakten på de perfekta musklerna som fick Erik att börja med anabola steroider när han var tjugofem år gammal. Träningskompisarna hade länge skämtat om att det vore bra med ett ”magiskt piller”. När den uppiggande substansen efedrin blev olaglig var det många som började köpa över nätet i stället.

– Det var som att öppna dammluckorna eftersom alla människor som normalt sett käkar efedrin då blev tvungna att skaffa internetkontakter som man inte hade behövt innan. Att köpa anabola steroider blev så enkelt, så lätt, och så billigt. Det är alldeles för billigt.

Intresset för hälsa skär in i det stora, muskulösa kroppsidealet. Någon av de upplagda lussebullarna vill Erik inte ha. Han äter inte -kolhydrater längre.

– Man vill ju inte bli tjock, säger han med ett leende.

Efter några års hård träning slutar kroppen svara lika bra på styrketräning. Platån är svår att hantera för den som ägnar många timmar i veckan under en skivstång. För utomstående kan det vara svårt att förstå varför ett par kilo extra muskler är så viktiga.

 

Litar inte på läkare

– Det är lite som en vd som har fem miljoner i årslön men vill ha sex miljoner. Varför är det så viktigt för honom? För mig är inte pengar så viktigt. Det beror på var man har fokus i livet, säger Erik.

Han resonerar ungefär som Nicklas, som själv har använt anabola steroider sedan 1980-talet och ”antagligen aldrig kommer att sluta”, som han själv säger. Vi pratar via Skype eftersom han inte vill träffas offentligt. Risken att åka fast är för stor, säger han i vårt inledande, korta telefonsamtal.

Enligt den statliga Dopingjouren är bieffekterna av anabola steroider hjärt- och prostataförstoring, aggressivitet, mani, beroende, oro, panikångest, sömnstörningar, vanföreställningar, akne, blodpropp, potensproblem, lever- och njurpåverkan. Och självmord. Det är en bild som användarna inte håller med om, och förtroendet för läkare är ofta lågt bland dem som tar anabola steroider. Nicklas menar att läkarna inte vet vad de pratar om. Att de har köpt en nidbild.

– De har till och med velat göra dopningstest på mig så att de ska kunna rapportera mig om jag visar mig vara positiv. De har varit mer intresserade av att sätta dit mig än att hjälpa mig med den åkomma jag kom dit för.

För honom handlar det om att använda på ”rätt sätt”. En omöjlighet, enligt läkarna på Dopingjourens hemsida. I en amerikansk studie från 2007 ville två tredjedelar av dem som tog anabola steroider få medicinsk övervakning, men hela 92 procent ansåg att kunskapsnivån bland läkare var för dålig om icke-medicinsk användning och 99 procent att de påstådda bieffekterna var överdrivna.

– Om man ska prata om det så är det viktigt att någon förstår lite om det, och varför man gjort det. Annars känner man att man pratar med fel person, säger Erik som tog kontakt med vården när han slutade.

 

Vår tid präglas av makeovermani

Det är viktigt att vara fin i kroppen, men lika viktigt är att vara urstark för många män. Att såväl skådespelare, som Sylvester Stallone och Arnold Schwarzenegger, som en mängd elitidrottare antingen erkänt eller åkt fast för missbruk av steroider eller motsvarande preparat har bidragit till att normalisera bruket.

– Alla stjärnor tränar på gym och använder en del preparat. Idealen har blivit mer strikta och tuffa, vilket gäller globalt i reklam och film. Dessutom bidrar plastikkirurgin ytterligare till detta, säger sociologiprofessorn Thomas Johansson i mobiltelefon på väg från sitt jobb på institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande i centrala Göteborg.

I boken Makeovermani skriver han att vår tidsanda präglas av självförbättrariver, som ger oss dåligt samvete för att vi aldrig gjort nog. Kroppen är ett av de mest uppenbara exemplen. Thomas Johansson undrar hur långt vi är villiga att gå för att uppnå våra hälsomål. Hur många timmar träning i veckan är nog, hur många kalorier är för mycket? Vet vi när vi borde vara nöjda?

 

Drömmen om en stark kropp lever vidare

Erik är medveten om bieffekterna av anabola steroider och vet att han riskerar att förlora sin familj om han börjar igen. Men drömmen om en stor, stark kropp är intakt.

Känslan av att känna sig mer alfa och självsäker, mer kraftfull, är svår att vänja sig av med. Beroendet har övervintrat, snarare än brunnit ut.

– Jag kommer inte att fortsätta vara ren resten av mitt liv, det vet jag redan nu. När det händer har jag inte -bestämt mig för ännu, säger Erik.

På pelare runt om på stan syns reklam för olika –gym – bilder på bara överkroppar med svällande muskler.
Träning som livsstil, viagra för potensen, energidryck för att piggna till. Logiken är densamma överallt.

Är det väsensskilt från en kur med anabola steroider för att förhöja träningsresultaten? Exakt var gränsen för den sunda livs-stilen går är knappast lika väldefinierat som -gym-affischernas magrutor.

TEXT:

BILD: skriv ut sidan


RELATERADE ARTIKLAR
TAGGAR