FAKTUM | 2011/10/26 Reportage

Kalle Lind

Kalle Lind

Skriften ”Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders” brukas flitigt av världens psykologer, psykiatriker och amatörpsykologer (jfr Dr Phil). Den kallas familjärt DSM och ges ut av American Psychiatric Association, ännu mer familjärt kallat APA. Den första upplagan kom 1952, den i dag aktuella versionen gavs ut 1994 och heter DSM-IV (ska man vara riktigt korrekt så heter den DSM-IV-TR eftersom det är en textreviderad version av DSM-IV, men nu är vi inne på teknikaliteter).

I denna skrift kan man bläddra bland symptom på psykisk avvikelse och därigenom ställa ungefärliga diagnoser: ”Jaha, du är nedstämd, olycklig, svartsynt och vill inget annat än att dö? Diagnos: deprimerad.” ”Jaså, du hör röster i ditt huvud som beordrar dig att bygga en hatt av purjolök? Diagnos: psykotisk.” ”Jaha, du tror att du är förföljd av näthatare och har seriöst funderat på att bli kristdemokrat? Diagnos: Marcus Birro”.

Själv har jag kommit i kontakt med DSM i och med att kvinnan i mitt liv är psykolog (say no more), och jag har haft stor nytta av den. Inte minst som isbrytare på middagar. Där bjuder den ibland på förlösande skratt, ibland på synnerligen konstig stämning.

Det team av psykiatriker som i detta nu sitter och knåpar på nästa upplaga av DSM – planerad utgivning 2013 – har redan nu läckt ut några förhandstips. Bland annat har de avslöjat att från och med nästa upplaga kommer troligen begreppet ”narcissism” att helt utgå som sjukdomsbeteckning.

Detta är, vill jag hävda, ett sensationellt faktum som säger mycket om den tid vi lever i. Kanske lite för mycket. Kanske lite mer än vi vill veta.

Vi måste nämligen förutsätta att APA gjort bedömningen att narcissism – en individs överdrivna självupptagenhet och ansvarslösa tro på den egna förmågan – i dessa dagar inte kan betraktas som abnorm.

Normer förflyttas som bekant hela tiden och därmed vår syn på ”sjukt” och ”normalt”. Fram till 1979 var homosexualitet klassat som psykisk sjukdom, därefter har de flesta utom Carola insett att det knappast kan vara skadligt för någon och i dag fyller schlager-SM hela SVT:s vårtablå. ”Normalt” är ett flyttbart, flytande begrepp.

Och i dessa dagar måste alltså även de psykiatriska proffsen fejsa fakta: narcissism är numera normen.

Vi lever trots allt i en tid då hela ens vänkrets skriker ut på Facebook varenda gång de slagit sin tvååring i kubb.

Vi lever i en tid då hela världen bloggar om olika intressanta saker de hittat i sin navel.

Vi lever i en tid då varenda bok som kommer ut handlar om vad författaren har gjort sen han gav ut sin förra bok. De senaste åren har vi till exempel kunnat läsa tjocka böcker om hur Lars Norén shoppat lammullströjor på NK, Maja Lundgren legat runt på Aftonbladet och PO Enquist druckit sprit.

Vi lever i en tid då folk i intervjuer svarar ungefär: ”Mina positiva sidor är väl att jag är snäll, snygg, smart, trevlig, framgångsrik, godhjärtad och fantastisk. Mina dåliga sidor är väl att jag kan vara FÖR snäll” (till alla er som på allvar anger ”FÖR snäll” som er enda dåliga egenskap har jag för övrigt ett tips på en dålig egenskap till: ”självgod”).

Och i denna tid av total jagfixering och officiellt sanktionerad skrytsamhet går det naturligtvis inte att hävda att jagfixering skulle vara psykiskt avvikande.

Jag vet inte om detta är glädjande eller skrämmande nyheter. Det enda jag vet är att från och med 2013 kommer Jan Malmsjö att vara officiellt friskförklarad. Och det är förstås himla roligt för Malmsjö.

 Kalle Lind

 

TEXT:

BILD: skriv ut sidan


RELATERADE ARTIKLAR
TAGGAR