FAKTUM | 2015/12/22 Ledare

Det var kris i tolkbranschen redan för flera år sedan.

Idag står svensk rättssäkerhet och svajar inför några av de mest utsatta; de asylsökande.  Rätten att söka asyl är lagstadgad. Vad kan då vara viktigare än att tolken är välutbildad och väl kontrollerad?

I två grävande reportage har Faktums grävande reporter Valeria Helander och researcher Elin Ericson gått till botten men hur det fungerar. I det första, som publicerades i vårt augustinummer, visade på kompetensbristen. Ett ord som grantat översattes till granatäpple, skjuta till att sköta. Bland annat. Tolkbristen leder till ett lotteri där det nästan bara finns förlorare. Migrationsverket har inga egna tester av tolkarna utan överlåter det till tolkförmedlingarna som alltså ska granska sig själva.

I det här numret av Faktum fortsätter granskningen. Förmedlingarna som har ramavtal med Migrationsverket tjänar miljoner, skattepengar, men kompetensen brister och ett bolag far till och med osanning när de påstår att de har auktoriserade tolkar i språk det inte finns någon auktorisation i. Kontrollen är obefintlig och tolkarna själva beskriver situationen som hasardartad.

Det värsta är att krisen i tolkbranschen inte är en nyhet. I flera år har politikerna känt till situationen men lämnat den därhän. Till Faktum säger ansvarig minister Morgan Johansson nu att det kommer att skjutas till mer pengar.

Men hur många samtal hinner misstolkas innan kompetenshöjningen är ett faktum? Och är vi skattebetalare nöjda över hur de miljontals skattekronorna används?

Om detta borde vi bråka med politikerna mer.

Nu har jag jobbat på Faktum i tre månader. Det finns fortfarande saker jag inte har grepp om men en sak är säker; Faktum behövs.

Det är trångt på gatorna. Konkurrensen är hård, många människor behöver hjälp. Kanske är det viktigare än någonsin att lyfta blicken, stanna upp i steget och fråga sig; vilket samhälle ska vi ha? Vilka värderingar är viktiga? Din Faktumförsäljare är inte bara en människa utan också en del av ett sammanhang som skapar sysselsättning, egenvärde och inkomst.

Nästa år firar Faktum 15-års jubileum. Jag hoppas att få vara med i många år till  – det finns så många viktiga frågor som måste belysas! Som bostadsbristen, arbetslösheten, den psykiska ohälsan.  Bland många andra…

Har du tips? Hör av dig, du får gärna vara anonym.

 

 

TEXT: Sarah Britz

BILD: Mario Prhatskriv ut sidan


RELATERADE ARTIKLAR
TAGGAR