FAKTUM | 2010/05/27 Reportage

 

Samla familjen, sammankalla dina vänner, sänd ut en budkavle efter dina grannar. Nu är det äntligen här – det superpopulära, dubbelroliga, trippelunderhållande familjespelet Sverigedemokrat eller nazist?

I skrivande stund pekar opinionsundersökningarna mot att Sverigedemokraterna kommer att nå över den magiska fyraprocentsgränsen i höstens riksdagsval. Det är inte illa pinkat av ett parti som bildades av medlemmar ur rasistiska organisationer och vars första partiordförande hade sin bakgrund i det nazistiska Nordiska rikspartiet.

Idag beskriver sig Sverigedemokraterna som ett demokratiskt och nationalistiskt parti som tar avstånd från rasism och främlingsfientlighet. Men frågan är hur långt deras ideologiska utveckling gått sedan de kastade ut de sista brunskjortorna ur partileden.

Vi printade ut samtliga principprogram och idédokument från Sverigedemokraternas hemsida och korsläste dem med liknande handlingar från fyra svenska nazistorganisationer. Det hela resulterade i det superpopulära familjespelet Sverigedemokrat eller nazist?

Starta spelet genom att klicka här!

TEXT:

BILD: skriv ut sidan