FAKTUM | 2010/12/30 Reportage

Utanför Systembolaget observerade jag några dagar i september en geting, som inte är som andra. De flesta getingar brukar erinra om sin existens genom att ständigt irritera och svärma omkring en, och kommer jag bara åt dödar jag utan pardon. Men den här getingen var speciell.
Ibland ser jag den inte förrän den kravlar omkring på min ärm, eller axel, omtöcknad som ett fyllo som det verkar, eller vinglar omkring på gräset bakom mig, när den inte står utanför systembolagsdörren utan att våga sig in. Den kanske vet att den inte får handla. Det har hänt att den surrat in på getingars ryckiga vis, men strax kommit ut igen med en himla fart.
Jag misstänker på goda grunder att den här getingen tittat för djupt i en ölflaska och fått smak på innehållet. Om inte annat så bekräftas det av den ryckiga korta flyg- färden som oftast slutar på gräsmattan eller på min axel, och den slöa, kravlande gången, som vore den ordentligt yr i mössan. Jag har inte hjärta att slå ihjäl den, då den inte känns besvärande som andra av sin art. Den verkar mest vara i behov av vård. Vanligtvis brukar jag annars slå ihjäl ett dussintal getingar under en sommar, men bara därför att de är så enormt irriterande och vägrar ge upp mig som landningsplats alternativt lämplig nåldyna. Men den här verkar inte veta om att den har en gadd och ifall den visste det, har den nog glömt vad den ska användas till.
Jag känner faktiskt något som liknar sympati med den stackarn. Det är bara det att jag har lättare för att få handla. Men det händer ju att jag blir stoppad också.
Jag har annars för mig att getingar och bin gillar blom- mor och sånt, men den här krabaten verkar inte intressera sig det minsta för blommor och fortplantning eller vad dom kallar det på getingspråket, pollutio nånting. Inte ens maskrosorna utanför bolaget är den intresserad av. Nej, intresset verkar mer vara inriktat på bolagsdörren och dofterna som uppstår när någon ibland tappar en flaska i golvet, som går i kras, vilket som bekant händer ibland. Det är kanske därför den så gärna uppehåller sig i omgiv- ningarna. Så kan det gå om man fått fel start här i livet. Kanske hela familjen är alkoholiserad, och pappan tog med den till en ölflaska en gång, varefter det var klippt.
Vem som helst kan bli alkoholist, vilket härmed bekräf- tas i och med denna ynkliga gulsvarta vingförsedda var- else. Den är dömd att för all sin korta framtid kretsa kring en systembolagsdörr och vänta på rätta tillfället. Troligtvis har den uppfattat ölflaskornas form och färg, eller härlett den ljuva aromen till systembolaget, för jag har sett den
Vem som helst kan bli alkoholist, vilket här- med bekräftas i och med denna ynkliga gulsvarta vingförsedda varelse.
flera gånger vanmäktigt stå och titta på, medan kunderna paraderar revy i rader med vagnarna fulla av flaskor i alla former och färger, dock med den förhatliga kapsylen på.
Säkert finns det många drogberoende getingar och flugor, men man ser inte mycket av dem, då deras liv är rusigt korta. Men kanske de ändå på något vis är lyckli- gare än sina artfränder, då de upptäckt en ny dimension i tillvaron, som tydligen ger mer än ett ordinärt insektsliv. Det är kanske tur att inte fler upptäckt alkoholen, då det torde rubba naturens balans. Det vore trist om de glömde bort sina samhälleliga plikter och lät våra vackra blommor vänta förgäves på sina befruktande små partners.
Annars är de flesta flygfän dumma i huvudet. De anfal- ler ofta det gula fältet på Faktum där det står ›50 kr‹ i tron att det är en blomma. Speciellt gillar jag inte flugor, som gärna klafsar omkring i färsk hundbajs för att sen flyga in genom öppna köksfönster och sätta sig på matvarorna. De- ras uppfattning om hygien är under all kritik. Humlor har jag dock ingenting emot. De flesta förstår en fin vink, med- an en geting däremot inte låter sig viftas bort så lätt. Men denna lilla yra geting har funnit nåd inför mina ögon. Jag har inget emot att den kravlar omkring på mitt ben, till skillnad mot andra nyktra fartfyllda racerkompisar, som är både aggressiva och mer effektiva än Jas Gripen. De är på bettet, eller som man säger i deras kretsar, ›på stinget‹.
Hundar hyser jag dock ingen oro för. De är betydligt klokare än sina hussar, som handlar på Systemet, och skulle inte kunna förmås att dricka alkohol ens efter tortyr. Tror jag.

TEXT:

BILD: skriv ut sidan


RELATERADE ARTIKLAR
TAGGAR