FAKTUM | 2012/08/27 Reportage

Sugen på kaffefläsk? Eller får det kanske vara lite pannkakstårta med fiskfyllning? Inte? Kanske skinkägg i gelé får det att vattnas i din mun? Petter Inedahl är kocken som älskar 70-tal. I höst släpper han och övriga medlemmar i familjen Bruun kokboken Den bruna maten.

Text: Maria Dahmén

”Känslan av att tugga i sig det geléstelnade skinkägget är svår att beskriva … Tänk er en mycket mjuk och seg godisråtta med köttbuljongsmak. Att gurgla ner en sked kattmat med ljummet vatten.”
I bloggen, med samma namn som boken, har ”familjen Bruun” testat gamla recept, alla tryckta på kort som hushållen förr i tiden kunde prenumerera på och samla i en låda.
Vad skiljer dagens matlagning från 70-talets?
– Det rådde total avsaknad av kryddor. Salt och vitpeppar verkade vara det som användes. Ett lagerblad till en hel gryta. Många ingredienser säljs inte längre. Det tog ett tag innan vi förstod att kosto var dåtidens keso.
– Och det tog så lång tid att laga mat på den tiden. Väldigt omständligt, kunde ta flera timmar. Och ändå blev det inte särskilt gott, säger Petter Inedahl, alias herr Bruun, som till vardags är journalist medan de två andra i kockgänget jobbar med sjukvård och ekonomi. Alla tre är amatörer i köket.
– Det här är ju egentligen ingen kokbok, utan en humorbok. Men det går att laga alla rätter.
Receptkort är väl inget nytt, eller?
– Nyligen hittade vi ett ex av tidningen Husmodern från 1924. Där står att den som köper en helårsprenumeration erbjuds en samling recept, men också ett gratis besök hos en namngiven läkare i Göteborg! Om det var med anledningen av maten framgår inte.

I höst kommer Den bruna maten ut på Galago förlag. Fram till dess kan du testa förrätten Coquilles à la Ina från 1973: ”Blanda mjukost, ägg, ansjovis, rotselleri (!), worcestershiresås, bakpulver, maizena, vitpeppar, cayennepeppar och salt. Grädda i 200 grader i ugnen.” Men innan du sätter igång, kolla in bilden på: denbrunamaten.se/kategori/recept/

TEXT:

BILD: skriv ut sidan


RELATERADE ARTIKLAR
TAGGAR