FAKTUM | 2013/05/23 Reportage

izzard
Han spelade piano på Ultravox hit Vienna, har sprungit 43 maratonlopp på 51 dagar och får enligt egen utsago bra med pengar för att snacka skit. Inför Eddie Izzards Sverigebesök ringde Faktum upp den smått surrealistiske ståupparen.

Har du alltid haft förmågan att få folk att skratta?
– Nej, det var först när jag var sexton som jag började göra det. Jag började kläcka skämt för att dra mig till mig tjejernas uppmärksamhet. Det blev min utstuderade plan på kemilektionerna, att få dem att skratta. Jag hade alltid planer – jag föddes med planer!
Vad är planen för Force Majeure Tour?
– Gudar, olympiska spelen, ego, buddistiska munkar, människooffer, Tour de France, pip­rökning, livet. Saker som alla kan relatera till, om de är en progressiv publik. Det är de progressiva, de coola typerna, de positiva människorna med öppna sinnen, som kommer föra den här världen framåt. Inte reaktionära högermänniskor som släpar världen baklänges.
Vad har du för relation till gatutidningar?
– Det Big Issue eller Faktum gör är ett fantastiskt sätt att stärka människor genom att ge dem en försörjningsmöjlighet. Men det måste till mer, hemlöshet är en komplex fråga.
Kan man bekämpa fascism med skratt?
– Nej. Jag tror man bekämpar fascismen genom att gå och rösta. Sen kan humor så frön i våra huvuden, men vi stoppade inte Hitler genom att skratta.
Ser du dina shower som ett sätt att medvetandegöra publiken?
– Jag försöker undvika att predika, men vill gärna få folk att tänka. Det ska vara smart och korkat på samma gång.
Vem är den tråkigaste människa du vet?
– Generellt skulle jag säga Grace Kelly. Hon föddes i en rik familj med silversked i mun, hon var vacker och badade i pengar, hon gick rakt in och gjorde huvudrollen i stora filmer, sen gifte hon sig med en prins och levde i ett palats och sen körde hon över ett stup. Jamen gör någonting! Sträva efter någonting! Sätt något på spel! Att vara rik och bli rikare för att sen bli rikare och sen köra över ett stup – det är så bortkastad tid.

__________________________________________________________________________

“För att inte ta arbetstillfällen från Faktums försäljare lägger vi inte upp några texter från tidningen förrän nästa nummer hunnit nå gatorna. Det innebär att evenemangsinformation i artiklar på vår hemsida kan ha hunnit bli inaktuell när texterna publiceras online.”

TEXT:

BILD: skriv ut sidan