FAKTUM | 2011/03/01 Reportage

Bild: Mario Prhat

»Äta sopor?«
»Ja, det är världens käk. Kittlar dödsskönt i kistan.«
Medan resten av svenska folket sitter och degar i sina soffor kryper Peter och Steve runt bland matbutikernas kasserade mat. Och det är kanske inte så sjukt som man kan tro.

En natts containerfynd

Klockan är strax före tio på kvällen och de sista ur personalen har precis gått hem från sin arbetsplats på en mataffär i centrala Göteborg.
På parkeringsplatsen bakom affären står Peter och Steve: två mustaschprydda unga män med stora glasögon. De är båda prydligt klädda i skjorta, slips och rock. Anledningen till att de tagit sig hit är att butikens sopcontainer är olåst. Det innebär att det finns stora möjligheter att hitta gratis mat. Peter och Steve har nästan slutat köpa mat. I stället åker de till containern för att fylla förråden.

Killarna parkerar sin medhavda kärra, utrustar sig med varsin pannlampa och klättrar in i containern med bestämda rörelser. Just den här kvällen visar sig vara ovanligt lyckad. Containern innehåller ett 15-tal svarta sopsäckar, fyllda med olika sorters livsmedel. För att vara en sopcontainer råder väldigt god ordning och det känns oväntat rent.
Vinterluften gör att containern fungerar som ett kylskåp och det finns ingen stank att tala om. Några av sopsäckarna har revor som vittnar om tidigare sopletare. Bortsett från en krossad glasburk med tomatsås som sipprat ut finns här annars bara intakta förpackningar.
Peter och Steve börjar söka igenom påsarna och lägger det som ska med hem i blå Ikea-kassar. Peter hittar en rulle med genomskinliga fruktpåsar och börjar genast fylla dem med paprikor och tomater.
»Det är som när man handlar i affären« säger han. »Enda skillnaden är väl att man inte behöver bestämma vad man ska köpa här. Men man får ju med sig saker man aldrig hade köpt annars också, det är lite kul.«

Ikea-kassarna fylls sakta men säkert med konserver, apelsiner, äpplen, bananer och enorma mängder sallad på påse. Allt till synes utan skavanker. Ett knippe mazariner och några förpackningar smör får också följa med hem till kollektivet i Bergsjön. Peter och Steve är friganer, vilket innebär att de är veganer som äter mjölkprodukter, men bara om de hittar dem.
Plötsligt hörs steg från gatan utanför containern. Tre personer närmar sig hastigt. Det är fler som vill ta del av den dumpade maten. En kvinna, som framstår som trions ledare, hoppar även hon in i containern och börjar roffa åt sig av maten. Hon vill inte synas med sitt ansikte på bild, eftersom hon inte vill att det blir känt vad hon gör om nätterna. Att leva på mat som man hittar bland sopor är något som väcker känslor.
Juridiskt rör det sig om en gråzon. Bryter man upp en container rör det sig om inbrott, men att hoppa in i en olåst container är lagligt. Att sno butikens avfall klassas däremot som stöld eftersom det fortfarande tillhör butiken. Däremot finns två faktorer som talar till sopdykarnas fördel. Det ena är att bevisläget är knepigt, det andra är att ingen vettig butiksägare gör någon stor grej av att någon tar deras skräp, så länge det sköts snyggt. Butiken får ändå betala för att få skräpet bortkört.

Peter och Steve har blivit påkomna av butiks-personal, men då har reaktionerna mest varit att det är konstigt att de vill äta gammal mat. Själva tycker de inte att det de gör är särskilt kontroversiellt. Peter har utforskat containrar genom hela livet. Han växte upp på en ö i skärgården, där bortskämda sommarfirare slängde fina prylar som de tröttnat på. Bland annat kunde han hitta cyklar, som slängdes bara för att de hade fått punktering.
»Jag tycker det är bra att man dumpstrar« säger Steve. »Det är ju gratis, och behöver man inte betala för mat kan man leva väldigt billigt. Och man umgås ju med likasinnade, så de tycker inte att det är konstigt. De blir bara glada när man har mycket hemma och kan bjuda mer.«
Kvinnan som nu också är vid containern håller med.
»Det kanske är olagligt, men det skiter jag i. Eller, det får det vara värt. Det är en så bra grej, det finns ett stort överflöd. Jag har slutat handla frukt och grönsaker helt.  Det är inget fel alls på sakerna man hittar här«.

TEXT:

BILD: skriv ut sidan