FAKTUM | 2011/03/24 Reportage

Småbarnsföräldrar har lätt att tvivla på sin egen förmåga att ordna ett tillfredställande födelsedagskalas för sin avkomma. Detta har lett till en lukrativ marknad för eventsamordnare med föräldrar som målgrupp. Snabbmatsrestauranger har länge erbjudit flottiga barnkalas och många är de gamla lagerbyggnader som polska byggarbetare fyllt med rutschkanor och grälla färger för att en sociopatisk investerare ska kunna punga ut 140 kronor per otacksam snorunge och timme. Det rör sig om stora summor som kan sparas genom en gnutta initiativtagande och engagemang.

Erik Bergérus är Faktums korrespondent från den svenska verkligheten. Under vinjetten "Reporter utan gränser" tar han sig an ämnen och händelser där andra journalister skulle ducka.

Att erbjuda sina egna clowntjänster till småbarnsföräldrar bland släkt och vänner är ett perfekt sätt att spara pengar åt dem. Någon som erbjuder sig att vara clown för främlingars barn utan betalning förmodas med stor sannolikhet vara någon sorts pedofil. Vänd dig därför till barn i din närmsta släkt eller vänkrets, för att undvika prekära situationer och eventuella anmälningar. Om du faktiskt är pedofil rekommenderar jag istället sudoku eller fågelskådning.

Att vara clown kan liknas vid att vara lågstadielärare utan takt, ton eller ansvar. Alltså, som en gympamajje. Barn i grupp kan liknas vid panikslagna gnuer eller köttätande bakterier. De förstör eller förtär det som finns till buds och du kan vara säker på att åtminstone ett korpulent pojkbarn börjar rota i skåp efter mer Ballerinakex eller dillchips. En avsevärd del av clownens jobb blir att dra barnens uppmärksamhet från ömtåliga föremål och potentiell föda genom tokroliga och spontana upptåg.

Dagens barn verkar ha en sorgligt cementerad världsbild av att vuxna är fysiskt inkapabla att göra något roligt och det mesta i form av John Travolta-dans, kladdigt tårtätande och ögonkorsning kan framkalla oroväckande intensiva skratt. Nu för tiden lägger föräldrar sin lediga tid på att statusuppdatera Facebook och barn är därmed ännu mer ignorerade än de var för några år sedan. Att ge barnen lite uppmärksamhet kan därför göra underverk för din självkänsla, när dvärgarna flockas kring dina ben som de kärlekssvultna stackare de är.

I en sådan situation är det svårt att hålla tillbaka den överväldigande känslan av makt. Denna känsla kan ersättas av vanmakt till följd av att barnens otillfredsställda behov av fysisk närhet i hemmet resulterar i oprovocerat slentrianvåld riktat mot din clownkropp. Det kan däremot avstyras genom att rikta barnens uppmärksamhet mot något ätbart, eller i värsta fall genom en såkallad ›skarp tillsägelse‹.

Om du tvingar in barn i det medelmåttiga prinsessrummet, har de glömt det efter en vecka, eller fått men för livet. Att den illa sminkade hemmaclownen åt tårtljus och dansade som Peter Griffin genererar däremot en glädje som lever kvar i deras minne under överdrivet lång tid. Att ikläda sig en skavande näsa i slagtålig plast och bete sig illa är något jag varmt rekommenderar som lösningen på dina vänners taskiga ekonomi och dina självdiagnosticerade koncentrationssvårigheter.

TEXT:

BILD: skriv ut sidan