FAKTUM | 2013/10/01 Reportage

carm3Historien om hårfrisörskan i Malmö, som under falsk identitet gled rätt in i den syd­svenska socie­te­ten, inne­håller dubbelspel, biljakter och för­veck­lingar i säng­halmen. 40 år senare har Carmencitas bedräg­eri­er blivit musikal.
Text: Alexander Vickhoff

Kronprinsens fasad är täckt av 1,9 miljoner små mosaikbitar i olika nyanser av blått. Uppför byggnaden tonar bitarna mot det ljusare och på avstånd skapar de en vacker glittrande illusion av att himlen återspeglas i den alldagliga byggnadens hårda och av trafiken smutsade vägg.
Här uppe i Malmös högsta byggnad, med utsikt över hela staden, slår sig ett sällskap ned vid restaurang Kronprinsens bord nummer 75 för att äta en festmiddag. Tidigare på dagen den 30 april 1976 har middagens två huvudpersoner gemensamt köpt förlovningsringar där de graverat in sina förnamn, Carmencita och Åke. Förutom de trolovade medverkar Åkes mor och Carmencitas bror, Bing. Det beställs in mat, öl, kaffe och drinkar. Och varför inte, det finns mycket att fira. Förutom förlovningen har de två sedan ett år tillbaka en dotter. Och om några månader ska Åkes skilsmässa med sin före detta fru gå igenom. Genom skilsmässan får Åke loss en del pengar och han har efter påtryckningar från Carmencita bestämt sig för att investera en del i något av hennes många amerikanska företag för deras gemensamma dotters räkning.

Sveriges Mata Hari
Vad Åke inte vet är att hans blivande fru inte alls är den exotiska amerikanskan Carmencita Capelane, släkting till familjen Rockefeller, diplomat, hemlig agent, förmögen industriledare och banbrytande cancerforskare. I själva verket heter hon Ingegärd Svensson och är hårfrisörska i Malmö. Bing, som utgett sig för att vara dekorerad general och CIA-agent med ansvar för Carmencitas säkerhet heter i själva verket Göran Svensson och är Ingegärds man. Det är han som är far till det barn som Åke glatt sig så åt. Lögnen ska komma att pågå i flera år och involvera personer från samhällets toppskikt. Alla skulle de falla som furor för Carmencitas historier om säkerhetspolitiska förvecklingar, rikedomar, privata flyg och en mirakelmedicin mot cancer.

”Carmencita Rockefeller Carpelane” lurade officerare och gentlemän hela vägen till månen.

”Carmencita Rockefeller Carpelane” lurade officerare och gentlemän hela vägen till månen.

Ingegärd, dotter till en kommunalarbetare och en sömmerska, är född i Malmö och har en genuin arbetarbakgrund. Hon går ut skolan med medelmåttiga betyg. Sjutton år gammal gifter hon sig. Efter åtta år och två barn spricker äktenskapet och hon träffar Göran, en köksmästare från en mindre skånsk ort. Liksom Ingegärd har han två barn från ett tidigare äktenskap. Han har jobbat i restaurangkök sedan han lämnade föräldrahemmet som 14-åring. Göran när en dröm om att starta egen restaurang, men kapital saknas. Han är dessutom dömd för checkbedrägeri. De två beskriver sitt äktenskap som bra, trots att de bitvis har svårigheter att få ihop ekonomin.
Bluffen de båda iscensätter under åtta år kommer av media att kallas århundradets sol-och-vår-affär. När Ingegärd och Göran Svensson åtalas för bedrägeri fem år efter förlovningsmiddagen på Kronprinsen är mediauppbådet massivt. Åklagare Göran Krautmeyer minns än i dag, över trettio år senare, tydligt hur stort intresset var.
– Det var underhållning med lång kö för att få plats i rättegångssalen. Det fanns ett stort intresse kring det hela. Men det fanns också en tragisk dimension. Flera personer for väldigt illa.
Innan rättegången har tidningarna under flera veckor spekulerat vilt. Vem är hon, damfrisören som charmat generaler och direktörer? Vad har förförda män från försvarsmaktens högsta ledning berättat för den mystiska kvinnan med känningar inom USA:s underrättelsetjänst? Är hon en svensk motsvarighet till Mata Hari?

Gasad och prejad
Åke träffar Ingegärd Svensson första gången sommaren 1973 när hon hyr en butikslokal i anslutning till hans företag på Dammstorpsvägen i Malmö. Han, en 38 år gammal avdelningschef och reservofficer, är gift men samtidigt som Ingegärd tar över salongen Chez Moi inleder Åke en relation med den knappt tio år yngre kvinnan. Åke känner varmt för Ingegärd som han senare skulle beskriva som ”en förbaskat intelligent kvinna”. De åker på bilutflykter, går på bio och teater och besöker restauranger. Vid ett tillfälle dyker Ingegärd upp i sällskap av en man som hon presenterar som sin bror. Brodern är ofta med under hösten och Åke gläds åt att ha träffat dessa ”underbara människor”. Det är nu, i oktober 1973, som hårfrisörskan inviger Åke i sitt fantastiska dubbelliv.
Hon berättar att hon är från en av USA:s mest inflytelserika familjer och att hennes verkliga namn är Carmencita Capelane. Hon är gift med en amerikansk läkare, en man hon nu vill skiljas från. Själv är hon diplomat, företagsledare samt professor i medicin och specialist på hjärt- och hjärn­kirurgi. Hon har flyttat till Sverige av säkerhetsskäl, för att hennes barn ska kunna växa upp i en lugn miljö. Livet som hårfrisörskan Ingegärd Svensson i Malmö är en täckmantel för att möjliggöra ett liv i lugn och säkerhet. Hon anförtror Åke att brodern är hennes halvbror Bing, hög amerikansk militär och chef för en säkerhetsstyrka vid USA:s ambassad i Köpenhamn. Han ansvarar för Carmencitas säkerhet i Malmö. Åke vet inte vad han ska tro. I polisförhör ska han flera år senare beskriva Carmencitas sätt och argumentation som så övertygade att det hon berättade verkade trovärdigt.
Märkliga händelser börjar omge Åkes mystiska kvinna. En morgon några veckor efter att Åke invigts i Carmencitas hemligheter berättar Bing på telefon att Carmencita utsatts för ett attentat. Någon ska ha attackerat hennes bil med gas och nu är Carmencita kidnappad. Åke lugnas dock med att ”grabbarna jobbar på det. Efter ytterligare samtal informeras Åke om att Carmencita är i säkerhet. Vid ett annat tillfälle hör Åke mystiska knäppningar från Carmencitas handväska. Hon berättar att det är en sorts radiosändare som ingår i säkerhetsarrangemangen kring hennes person. Och det verkar det finnas fog för, konstaterar Åke som vid flera tillfällen har sett bilar följa efter paret. En gång tvingas han till och med köra in till vägkanten efter att ha prejats av flera bilar.
carm4
Ingen folkhemsvardag
Åke faller pladask för Carmencita. Han har aldrig upplevt att någon kvinna ställt upp för honom som hon. Hennes säkra, världsvana agerande gör till och med att han känner sig underlägsen gentemot den extraordinära Carmencita Capelane. I polisförhör berättar Åke flera år senare att han betraktar Carmencita som avsevärt intelligentare än honom själv.
Bing är väl införstådd i Åkes och Carmencitas sexuella relation och det verkar inte bekomma honom. Åkes och Bings vänskap fördjupas och Bing berättar allt mer om sina förehavanden. Han är fyrstjärnig general. Och inte nog med det. Både Carmencita och Bing berättar att de utför kvalificerade operationer som kirurger vid sjukhuset i Lund. En dag läser Åke i tidningen att en svensk FN-soldat opererats för en skottskada varpå Bing upplyser en imponerad Åke att han genomfört operationen. Den lilla detaljen att en annan läkares namn står i tidningen förklarar Bing med att hans medverkan måste hållas hemlig av säkerhetsskäl. Åke förklarar senare att hans känslomässiga engagemang i paret i kombination med övertygelsen att de vistades i Sverige inkognito gjorde att han köpte historien.
Efter ett års bekantskap berättar Carmencita att hon vill ha barn med Åke. Han är till en början tveksam men börjar allt eftersom tiden går att se ett framtida liv tillsammans med henne. Strax därpå berättar Carmencita att hon är gravid. I januari 1975 föds dottern. Åke är inte med vid förlossningen.

Timo Nieminen och Anna-Maria Hallgarn i musikalen som baseras på historien om Carmencita. foto: markus gårder Premiär 5 oktober Den nyskrivna musikalen Carmencita Rockefeller hade premiär i på Helsingborgs stadsteater i februari. Den spelades under våren på ett antal skånska orter, bland annat på Malmöoperan. Nu kommer den till Skövde. Musikalen är baserad på den sanna historien om Carmencita Capelane. För regi och manus står Rikard Bergqvist som tidigare gjort musikalerna Zvea, Kråksång och Grymt!

Timo Nieminen och Anna-Maria Hallgarn i musikalen som baseras på historien om Carmencita. Foto: markus gårder
Premiär 5 oktober
Den nyskrivna musikalen Carmencita Rockefeller hade premiär i på Helsingborgs stadsteater i februari. Den spelades under våren på ett antal skånska orter, bland annat på Malmöoperan. Nu kommer den till Skövde.
Musikalen är baserad på den sanna historien om Carmencita Capelane. För regi och manus står Rikard Bergqvist som tidigare gjort musikalerna Zvea, Kråksång och Grymt!

Relationen är långt ifrån någon mellanmjölksdriven folkhemsvardag. Carmencita och Bing strösslar trions liv med anekdoter om vad som uträttats när de under perioder försvinner. Bing hämtar hemliga dokument och träffar Nato-generaler och högt uppsatta officerare från Röda armén. Carmencita är inte sämre: hon reser till Moskva för överläggningar med Högsta sovjet och räddar Kinas och USA:s diplomatiska relationer på plats i Peking.

Skriver om testamentet
Bing pressar Åke för att denne ska skilja sig från sin fru, något Åke går med på. Han och Carmencita talar nu om en gemensam framtid och Åke lovas en chefsposition i ett av Carmencitas företag. Åke är överlycklig över denna möjlighet och lägger Carmencitas ord på minnet: ”När vi blir gifta så blir mitt liv ditt.”
En kväll några månader efter förlovningsfesten på Kronprinsen kommer Bing hem till Åkes bostad. Åke förklarar att han beslutat göra som Carmencita vill och överlämnar 25 tusenkronorssedlar till Bing tillsammans med instruktioner till Carmencita om att investera pengarna för deras dotters räkning. Dessutom överlämnar Åke ett brev ställt till dottern med instruktioner om att hon ska få brevet när hon är vuxen. Brevet har Åke undertecknat med ”Din pappa”. Men hur pengarna använts får Åke aldrig veta. Däremot bestäms det hastigt att Åke, Carmencita och Bing i sällskap med Åkes båda barn från sitt tidigare äktenskap och Carmencitas barn ska åka på semester till Grekland.
Under semestern kallar Carmencitas barn Bing för pappa, något Åke inte fäster någon särskild vikt vid. Tvärtom verkar Åke vara hyfsat säker på att framtiden tillhör honom och Carmencita: under de kommande åren ska han skriva om sitt testamente så att det till slut innefattar Åkes förmodade dotter och Carmencita.
Åke innehar förtroendeposter både i reservofficersförbundet och dess Skåneavdelning. Vid officiella tillställningar och middagar tar han nu med sig Carmencita som sällskap. Även Bing deltar ofta. Den exotiska Carmencita drar till sig mycket uppmärksamhet och här får både hon och Bing möjlighet att prata på sitt påstådda modersmål engelska. Enligt Åke konverserar Carmencita ledigt på engelska, även om hon föredrar svenska ”för att öva sig”. Carmencita har dock en märklig förmåga att tidigt på kvällen tala svenska med stark brytning, en brytning som allt eftersom kvällen går tenderar att försvinna. Bing yttrar aldrig en hel mening på engelska. Men han får många komplimanger för sin utmärkta svenska som han till och med kryddar med en skorrande Österlendialekt.

carm1_klippSnärjer domare
Carmencita börjar nu försvinna under långa perioder. Hon uppger medicinska plikter och en rad sjukdomsfall i familjen som anledning till att hon måste vistas i USA. Inte sällan dras hon själv med luriga krämpor när hon träffar Åke. Hon drabbas sporadiskt av blindhet och förlamning.
Däremot verkar hon inte ha några större problem med att medverka när det vankas baluns med reservofficerarna. En av dessa är en domare från Jönköping. Då hans hustru är svårt sjuk i cancer ber han Carmencita om hjälp. Enligt vad hustruns föräldrar senare uppger för polisen i Jönköping ska Carmencita ha berättat att hon själv haft cancer och tvingats operera bort sina bröst, men att dessa växt ut igen efter att hon behandlat sig själv med en ny medicin hon utvecklat. Carmencita blir involverad i hustruns sjukdom, ger henne råd och varnar henne för konventionell vård.

Notan från för­lovnings­­­middagen på valborgsmässoafton 1976.

Notan från för­lovnings­­­middagen på valborgsmässoafton 1976.

Under sommaren avlider hustrun och Åke och Carmencita närvarar vid urnsättningen i Jönköping. På väg hem berättar Carmencita att hon under dagen avvisat en kärleksinvit från den nyblivna änkemannen. Men Åke tycker att resan präglas av en god stämning och han hoppas att han och Carmencita nu ska få ordning på sin tillvaro. När de skiljs åt utanför Åkes bostad och Bing hämtar Carmencita hoppas Åke att de, trots hans trolovades vacklande hälsa och förpliktelser i på andra sidan Atlanten, snart ska ses igen.
Men det ska dröja nästan ett år. Under hösten inleder nämligen Ingegärd, naturligtvis under sitt alias Carmencita, ett förhållande med domaren i Jönköping.
I Malmö börjar Åke inse att han blivit lurad. Carmencita är som uppslukad av jorden och en mystisk kvinna ringer honom och beordrar honom att fortsätta som vanligt, men är det inte Carmencitas röst han hör? Flera officerskamrater berättar att de tvivlar på Carmencita och Bings identiteter. Han hör från olika håll att Carmencita lever med domaren och att de förlovat sig. Åke börjar se de senaste årens märkliga händelser ur ett nytt ljus. Han försöker varna domaren för att denne håller på att trilla i samma fälla som han själv, eller som Åke vid ett tillfälle uttrycker det: ”Jag tror att vi har gått på en mina.” Men domaren vägrar acceptera att Ingegärd Svensson och Carmencita Capelane är samma person, något han framhärdar i även under rättegången som följer.
När Åke nu känner att han inte kan göra något mer går han till polisen i Malmö. Först under den bedrägeriutredning som följer får han reda på att Bing är Ingegärd Svenssons make och formell far till flickan Åke tror är hans dotter.
Paret Svensson blånekar till en början till att ha fört någon bakom ljuset och skyller eventuella lögner på Åke och hans påstådda svaghet för snofsiga titlar.

Flera brev och anteck­ningar doku­men­terar Åkes kontakt med Carmencita och hennes närmaste.

Flera brev och anteck­ningar doku­men­terar Åkes kontakt med Carmencita och hennes närmaste.

Slagen till marken
Under rättegången medger Ingegärd Svensson att hon hållit sitt äktenskap med Göran hemligt för Åke när de först träffades. Att hon utgett sig för att vara Carmencita Capelane, alla lögner och fantastiska historier beskriver hon som en sorts sällskapslek som hon och maken Göran underhöll sig med. Göran Krautmeyer minns fortfarande hur de åtalade var allt annat än ångerfulla.
– De var väldigt roade av att folk på höga piedestaler kunde falla som mogna frukter. Det var vad de sa under sin rättegång. Jag tror inte att de hade dåligt samvete. De hade tillfälle att beklaga olika saker under rättegången. Men det gjorde de aldrig.
Åke tycktes dock inte vara lika road under förhandlingen.
– Han var slagen till marken och kände naturligtvis stor skuld för att han gått på det hela och dessutom dragit in andra i det här, säger åklagaren Göran Krautmeyer.
Rätten finner Åkes historia trovärdig. Ingegärd Svensson tilldöms villkorlig dom för bedrägeri och försök till grovt bedrägeri samt 750 kronor i böter. Maken Göran döms villkorligt för bedrägeri samt 500 kronor i böter. De ska även återbetala de 25000 kronorna till Åke.
Någon större ekonomisk vinning hade paret Svensson knappast gjort på bluffen. Anklagelser om läckta försvars­hemlig­het­er avvisades bestämt av de män som förtrollats av Carmencita.
Illusionen om den mystiska Carmencita Capelane hade emellertid försett en oansenlig frisörska och en köksmästares vardag med glittrande, mosaikbeströdd glamour. En tid efter rättegången träffade åklagare Krautmeyer Ingegärd Svensson vid en busshållplats i Limhamn.
– Hon kom fram till mig, var trevlig och sa att hon fått sådant förtroende för mig under rättegången. Min uppfattning är att hon var nöjd med att hon lyckats lura alla dessa människor och samtidigt komma undan med ett ganska lindrigt straff.

Fotnot: Göran Svensson avled 2012. Ingegärd Svensson och Åke har avböjt att medverka i Faktum. Samtliga heter i verkligheten något annat.


Carmencitas bluff­kavalkad i urval

• Hon har varit förlovad med John F Kennedy.
• Hon är gift med en man i USA, en man hon vill skilja sig från då denne förgiftat deras dotter på grund av svartsjuka.
• Hon är professor i medicin och kirurgi, och ligger bakom ett nobelpris i medicin.
• En planerad resa i sällskap med en general och dennes familj måste ställas in då Bings japanska hustru Hasakaratara och deras dotter omkommit i en bilolycka.
• Hon är brorsdotter till den amerikanske politikern och affärsmannen Nelson Rockefeller och barnbarn till Japans kejsare.
• Hon reder på egen hand upp en incident med ett fartyg från amerikanska marinen som hamnat i klistret utanför Kinas ostkust.

TEXT:

BILD: skriv ut sidan