FAKTUM | 2019/01/25 Nyheter, Reportage

Uppmärksamheten förvånar henne fortfarande, särskilt som de betuttade krukorna var en bisak från början. Skapade för att fylla en tom hylla. Nu fyller de hela ettan i Malmö och fotografen Sofia Fredricks Sprung har lagt kameran på hyllan.

Bröstkrukorna hade birollen, men tog över föreställningen. – Om jag är en influencer? Nej, tack. Men jag vill påverka, säger Sofia Fredricks Sprungs. Med betoning på hållbarhet och rättvisa, samma sak som när hon hänger ut kassar med kläder till hemlösa.

Minst 30 krukor per vecka tillverkas i den lilla ettan i Malmö som Sofia Fredricks Sprung delar med partnern Alexander och hunden Ozzy. Men sambon är sjuk så vi träffas på ett kafé där Ozzy snällt ligger still på soffan. Åtminstone till en början.

När hon beskriver ettan de bor i låter den betydligt större än 42 kvadrat. De har ett sovrum, kök, en hall och ett vardagsrum. Hennes jobbyta är i köket. Sambon har ett arbetsbord i vardagsrummet. Där ryms också 80 växter.
– Jag är glad att han står ut med att halva lägenheten är en tuttverkstad, säger Sofia och skrattar.

Sofia Fredricks Sprung, 29, är fotograf. I slutet av en utbildning i visuell kommunikation skapade hon en bildserie med kvinnor och ickebinära i bar överkropp.

Aktiva personer som gjorde saker på samma sätt som män gör saker i bar överkropp – utan att bli ifrågasatta. Hon döpte bildsviten till ”Bara vara”. Om man ska var övertydlig: ett motdrag mot bilder av kvinnor som visar brösten passivt i poser för att tillfredsställa betraktaren.
En liten hylla bredvid bilderna stod tom. Det gick inte an.
– Jag rusade iväg till en second hand och köpte raka ölglas, klädde in dem o papiermaché och gav dem bröst. Det var superstressigt, allt skulle vara klart dagen efter.

Under vernissagen tyckte många om hennes 30 bilder. Men än fler ville köpa krukorna.
Betuttad kruka föddes.

I dag saknar hon inte fotograferandet. Hennes Instagramkonto, där hon visar krukorna i unika miljöer och positioner, har över 10 000 följare. Sofia tillverkar krukorna, arrangerar, plåtar och säljer. Allt genom sociala medier.
– Jag är nog fortfarande i chock. För en tid sedan lade Zara Larsson ut en bild på mina krukor och hyllade dem.

Krukorna är inte bara krukor. De är också ett ställningstagande: kvinnokroppen ska vara fri.
– Den ska bara få finnas till. Så ska det vara, utan att någon ska ha åsikter. Utan att kroppen sexualiseras.

I början av oktober uppmärksammade media att någon hängt upp en påse med kläder på en lyktstolpe vid Kungsgatan i Malmö. På lappen stod det: ”Hej, fryser du? Ta den här påsen med jacka, tröja, sockar och underställ”. Initiativet spred sig på sociala medier.

När det kom fram att Sofia låg bakom fick hon också kritik: ”Det är bara lata människor som gör så här” och ”Det hjälper väl ingen att få en tröja”.
– Jag blir bara trött. Jag gör inte detta för att påstå att jag är en bättre människa än någon annan. Om detta var ett dåligt initiativ – hitta på ett bättre själv, säger hon.

Sofia och sambon Alexander ska snart lämna den lilla ettan i centrala Malmö och flytta till ett hus i Höör. Därför rensar hon bland kläder som hon hellre hänger på lykstolpar istället för skänker till second hand.
– Ett underställ kostar ju även där och vissa personer har ju inga pengar alls.

Att hänga ut saker i lyktstolpar är inget nytt för henne.
– Jag hänger alltid ut mina pantburkar. De som plockar burkar gör en insats för miljön och mina burkar ser jag som en bonus. För att de gör ett bra jobb.

Sofia ser inte sin insats vare sig som banbrytande eller speciellt märkvärdig. I sociala medier är hon inte den som försöker påverka någon hur man ska forma ögonbrynen utan står för något annat.
– Visst är jag glad för uppmärksamheten, men samtidigt är det lite konstigt – tänk vad den här världen lider brist på goda nyheter!

Hunden Ozzy får plötsligt för sig att byta sällskap och vandrar över till några andra gäster på kaféet och lägger sig under deras bord.

Han är döpt efter Ozzy Osborne, The Prins of Darkness, är en fyraåring blandras mellan mops och griffon med len tunga och kelsjukt sinne.
– Han är alltid med mig. Om jag lämnar honom hemma gnager det i magen.

De besöker inga lokaler som inte tar emot hundar. Å andra sidan låter hon bli att fråga om tillåtelse.

Att tillverka krukor åtta timmar per dag, starta eget företag, leta material på second hand och att hela tiden ha koll på sociala medier sliter.
Det är svårt att skilja på arbete och fritid.

Att skapa vila.
– Samtidigt är jag hög på livet. Jag lever min dröm. Med betuttad kruka hittade jag ett behov, jag har skapat mig ett yrke som gör att jag mår bra.

Det finns ett terapeutiskt och meditativt inslag med att skapa. Att jobba med händerna hjälper Sofia att hantera sin ångest.
– Det var värre förr, när jag oroande mig mycket om hur framtiden skulle bli. Stressen över att jag inte läst på universitetet. Den ångesten hängde över mig hela tiden, men den finns inte där nu.

Efter en timme ligger smörgåsen kvar på tallriken, inte ens halväten. Ozzy börjar kalla på uppmärksamhet.

Sofia Fredricks Sprung har inte gjort ett aktivt val, menar hon.
– Men trots att jag inte riktigt bestämt det handlar det jag gör om social och miljömässig hållbarhet. Det är en inre kompass. Men jag sticker inte under stol medatt jag tycker att det är jätteroligt att åka till Ullared, säger hon och skrattar.

Framtiden då? Jo, hon vill att Ozzy ska bli pappa. Hon vill ha en valp efter honom. Sedan finns en idé på ett tv-program och många idéer där hon kan kombinera sina intressen för konst, växter och vintage.

När vi skiljs åt ska hon köpa material till ytterligare ett gäng krukor.

Har du tagit patent på dem?
– Det går inte att ta patent på kvinnokroppen.


Sofia Fredricks Sprung
Familj: Pojkvännen Alexander Sari och hunden Ozzy
Född: Umeå
Bor: Malmö
Bäst med Malmö: ”Att det inte känns som Sverige hehe, nä men att det är en storstad i småskala typ.”

 

TEXT: Sarah Britz

BILD: Emma Larssonskriv ut sidan


RELATERADE ARTIKLAR
TAGGAR