FAKTUM | 2014/03/05 Reportage

Det finns en ny drog i stan. Redan innan teveserien Breaking Bad tog oss med storm hade metamfetaminet hunnit slå sig in på den svenska marknaden. Ett värstingknark som mest förknippas med skitiga hemlab och ruttna tänder. Faktum har följt metamfetaminets livsfarliga väg genom Sverige till de mörka gränderna i Europas “methropol” – det lika rika som smutsiga Oslo.

Vi är på väg mot norska gränsen i en skabbig Mitsubishi Lancer från 1999. I baksätet har vi två stora svarta väskor. Min fotograf, som sitter vid ratten, ser i vanlig ordning suspekt ut. En luva täcker större delen av hans orakade ansikte, skärmen på kepsen sticker ut. Själv ser jag, som vanligt, ut som en dålig kopia av en prostituerad från Balkan.

Från kassettbandspelaren skrapar One Nation djungelrejvmusik från 2001 på högsta volym.
Om inte vi blir stoppade av tullen … vem blir det då?

Resan börjar med ett tips från en ung tjej i Malmö, som vill att vi kallar henne “Zandra med z”. För några veckor sedan testade hon metamfetamin för första gången, trots att hon bett langaren om amfetamin.

– Jag visste inte att “meth” fanns här, jag trodde det bara togs av white trash i amerikanska trailer parks, säger Zandra och beskriver ruset som att titta in i solen och vara gudinna för att sedan förblindad kastas i helvetet.

– Det slog slint inom mig på ett sätt som jag aldrig varit med om när jag tagit vanligt speed, säger Zandra. Jag trodde jag skulle tappa det helt, det var som att allt och alla runt omkring mig ville mig illa.

Amfetaminist, speedtroll, tjackpundare … Faktum har talat med flera missbrukare i både Göteborg och Malmö som vittnar om att metamfetaminet har hittat fram till våra gator. “Speed-Bosse” från Göteborg är en av dem:
– Fultjacket dök upp bara för två tre år sedan i amfeta­minkretsar, förut såg man det knappt. Och det är billigt som fan, du kan trippa i dagar för några få hundralappar, berättar Speed-Bosse, som jag träffar innan resan till Oslo.

Norska tullen i Svinesund hittade 46 kilo metamfetamin i en personbil bara för några månaders sedan, men det mesta flödar över gränsen. Ofta från Litauen, via Polen, Tyskland och Danmark, över Öresundsbron, genom Göteborg och rakt in i Oslo.

Tullfritt sms
De stora reklamplakaten vid vägkanten vittnar om att vi närmar oss Svinesund: “Tullkontroll? Skicka sms för senaste uppdateringen”.

Jag tar fram mobilen och knappar i väg ett textmeddelande till en sms-tjänst för ljusskygga smugglare. Några sekunder senare får jag besked om att det är grönt att köra över till Norge utan risk att bli stoppad.

Framför oss ligger en vitsmutsig, holländskregistrerad skåpbil. Nederländerna är, tillsammans med Litauen, det vanligaste ursprungslandet för metamfetaminet som säljs i Norden. Smuggelresan går ofta över Öresundsbron, förbi Malmö och via Göteborg.

– Göteborg är som en mellanlandningsstad för metamfetamin. Vi känner till att norska huvudmän möter upp ­kurirer från Östeuropa och Holland här för att sedan ta det över gränsen för försäljning i främst Oslo. Där hoppas de tjäna mer pengar på drogerna, berättar utredningschefen Ben Wahlin från narkotikaroteln i Göteborg.

Ben Wahlin har, precis som polisen i Malmö, sett en ökning av metamfetamin de senaste åren även om drogen fortfarande är mindre vanlig än i Oslo.

På Svinesundsbron kör vi om den vitsmutsiga skåpbilen, fönstren är förtejpade med kartongpapper. I framsätet sitter två killar i 30-årsåldern, föraren har en tatuering på halsen. Holländarna blinkar vänster mot de gröna skyltarna: “Nothing to declare”.

De korsar gränsen utan minsta problem.

Min fotograf och jag följer laglydigt de röda skyltarna för att låta vår skabbiga Mitsubishi köa bland de andra bilarna för att kontrolleras av norska tullen. I de svarta väskorna i bak­sätet, som i alla fall jag tycker ser mystiska ut, ligger kamerautrustningen.

Kommer vi bli stannade?
Jag hinner inte avsluta tanken förrän vi vinkas förbi av två leende norrmän. Deras gula västar pryds av ordet: “Toll”.
Vi parkerar bilen på norsk mark och traskar tillbaka till “tollen”. Varför blev vi inte kontrollerade?

– Ni såg ut att ha det så “koseligt” i den lille bilen, säger den kvinnliga tullpolisen skämtsamt medan hon fortsätter att vinka förbi bil efter bil över gränsen.

Hennes kollega, en buttrare norrman i pensionsåldern, vinkar in en Toyota med svenska registreringsskyltar åt sidan. Han kollar matt på förarens id-handling och ber den unga ­killen komma ut och öppna bagageluckan. Tullmannen tittar ner i någon sekund, lyser lite trött med en ficklampa och viftar sedan med handen.

Det var den kontrollen.
I bakgrunden, cirka 50 meter bort, rastar hans kollega knarkhunden i lugnan ro.

– Ja, det är mycket metamfetamin i Svinesund, bekräftar Wenche Fredriksen, som är kontorschef för gränskontrollen.
Hon berättar att de bara för någon månad sedan tog en personbil här med 46 kilo metamfetamin, det största beslaget under 2013. Hon är dock inte orolig över inflödet eller att personer som vill korsa gränsen kan beställa sms-varningar när tullen även kollar dem som kör under “Nothing to declare”-skylten.

– Vi har bra kontroll varje dag, hela året, dygnet runt, säger Wenche Fredriksen.

Under 2013 beslagtog tullen i Svinesund totalt 164 kilo amfetamin och metamfetamin, men den största delen tar sig in i landet. Första halvåret 2013 gjordes 3 471 beslag av amfetamin och metamfetamin i Norge, enligt KRIPOS – Kriminalpolitik Sentralen. Största delen av beslagen var metamfetamin. Detta kan jämföras med svenska Tullverkets beslagsstatistik.

Från år 2009 har beslagen av metamfetamin ökat från 2,9 kilo till 29,3 kilo – en tiofaldig ökning.