FAKTUM | 2019/06/26 Nyheter

Bob Dylan. Från The Bands legendariska avskedskonsert, The Last Waltz i San Francisco 1976. Fotograferat av Faktums AD Håkan Sandsjö. Bilden är beskuren.

Musikern Bob Dylan behöver kanske ingen närmare presentation. I sommar kommer han till Sverige.
Vi frågade några av Faktums försäljare vad han betytt och betyder för dem.

Anna i Göteborg

Anna i Göteborg: Har du någon favoritlåt av Dylan?
”Bob Dylan är min stora idol sen tonårstiden. Jag har sett honom på konsert säkert fem gånger genom åren, både i Göteborg och Karlstad, och har faktiskt träffat honom en gång också, och kramat honom. Jag gick fram och sa: ”I am a huge fan can I give you a hug?” Och så fick jag en jättefin kram. Men det är några årtionden sedan. Jag har inte råd att gå på några konserter nu, för jag är jättefattig. En gång i tiden har jag haft alla hans skivor, men de har slängts av tjänstemän i samband med att jag blivit vräkt. Det är jättesorgligt, en katastrof, att hela min skivsamling försvann, ja allt, hela mitt hem. Men Bob Dylan har alltid funnits i min värld och hans musik finns ju kvar. En otrolig kraft trots allt. Hans musik är fantastisk.

Min favoritlåt bland alla favoriter är nog ändå Blowin´in the Wind. Åh vad jag önskar att få se honom igen, han har betytt så oerhört mycket för mig. Men jag skulle gråta om det hände, för jag gråter numera åt allting.”

Franz i Göteborg

Franz i Göteborg: Vad är grejen med Dylan?
”Att han har ett budskap till sin publik. Att han är engagerad i allt som händer i samhället och förmedlar någonting med sin musik. Jag har inte sett någon konsert med honom, men jag har sett en konsert med honom på tv, jag tror det var från Italien, eller England.”

Lena i Karlstad

Lena i Karlstad: Har du något minne kopplat till Dylan?
”När min dotter Linda var ett år dejtade jag en kille som hade en bok med alla Dylans låtar. Han spelade dessa på gitarr och sjöng. Det var så, så fint. Det är ett härligt minne.”

Pelle i Malmö

Pelle i Malmö: Hur upptäckte du Dylans musik?
”Min första kontakt var när Kal P Dal sjöng Knabbar på himmelens dörr och sa att det var Robert Zimmerman som skrivit den. Jaha, tänkte jag. Ett par år senare hörde jag en annan tolkning av samma låt och tänkte, ja den där Dylan är kanske inte så dum ändå…

Sedan tio år tillbaka har jag börjat uppskatta hans poetiska sida. Och till exempel Like A Rolling Stone har ju fått folk att se Dylan som sin största idol. Han tillhör definitivt gruppen politiska artister. Folk-och protest-sångaren Woody Guthrie var en stor inspiratör för honom.”

Dylan i Sverige 2019:
Stockholm, Globen, 26 juni, 2019
Göteborg, Scandinavium, 28 juni, 2019
Karlstad, Karlstad CCC, 30 juni, 2019

TEXT: Faktum

BILD: Håkan Sandsjö och Mario Prhatskriv ut sidan


RELATERADE ARTIKLAR
TAGGAR