FAKTUM | 2018/07/11 Nyheter, Reportage

Triangelns bingo öppnade 1980 och lever vidare än i dag. Många andra hallar i Malmö har stängt dörrarna för gott.

Gustav 48, fyra åtta. Bertil 7, enkel sjua, Olle 63, sexa trea…
Ett likgiltigt uppläsande ekar över en nästan tom hall och skapar en sömnig stämning på Triangelns bingo i Malmö. De få som spelar är försjunkna i ett systematiskt markerande på sina spelbrickor.

Det ställs inga onödiga frågor, och besökarna sitter utspridda med rejält med tomma platser kring sig.

En spröd liten dam hasar fram genom hallen. Med röksliten röst berättar hon att hon är i hallen alla dagar men har trappat ner på spelandet för att hon förlorar så mycket. Det är annat med dem som har mer pengar, menar hon, de vinner också mer.

Triangelns bingo invigdes 1980. Solblekta affischer med Las Vegas-tema täcker skyltfönstren, inne är heltäckningsmattan nertrampad, de rödmålade väggarna har en murrig nyans. Här tycks tiden ha stått still. Gatubilden utanför huset har dock ändrats. I dag finns det bara två bingohallar kvar i hela Malmö.

Verksamhetschefen Stephan Ovin har liksom många anställda jobbat på Triangelns bingo så länge den funnits och de flesta som spelar är stammisar. Men 2017 har varit ett förändringens år då hallen har fått ny ägare. Ovin ska lägga av.

Många som fastnat för bingo har någon gång vunnit en stor vinst. Eva har strikt spelbudget men som de flesta andra blir besöket längre om hon får tillbaka lite också. Men att vinna tillbaka lika mycket som man lägger ut är omöjligt.

Hur kommer det sig att Triangelns bingo fortfarande står kvar?
– Vi har dragit oss för att göra alltför stora förändringar, men nu har det kommit nya spel i och med ägarbytet. Vi får se hur det går, säger Stephan Ovin.

Den största förändringen är att en del av spelen är uppkopplade och spelas tillsammans med andra hallar på olika håll i landet. Man samlar ihop fler spelare, insatserna blir fler och vinsterna större. Det menar den nya ägaren, Ulf Westin, som ändå tycker att bingohallarnas styrka är att folk får träffas.

– Vi kan få fart på Triangelns bingo igen. Den stora svackan var egentligen för tio år sedan på grund av onlinespel. Vi tycker det går bra nu, men det är ju inte som det var på glanstiden, säger Ulf Westin.

Enligt honom tar det ett litet tag innan folk vänjer sig vid de nya spelarrangemangen.
– Folk är konservativa.

”Bingo är en hipstertrend i England just nu…”

En som hänger med i svängarna är Eva, 72.
Eva började spela bingo tillsammans med en kollegaför 30 år sedan då det fanns upp till sju hallar i Malmö. I dag spelar hon för att stödja sin minigolfklubb, trots att hon varit tvungen att lägga av med golfen efter att ha brutit benet. Bingohallarna ägs främst av idrottsföreningar och verksamheten drivs av servicebolag. På Triangelns bingo går cirka sju procent av intäkterna till ägarföreningarna.

Eva plockar fram sina tillbehör: duttpennor, tejp, näsdukar. Några sedlar ligger redo på bordet för bingovärdarna att lätt plocka med sig då de säljer brickor.
– Då pensionen kommer ordnas VIP-kvällar, berättar hon.

Spelet kör igång. Evas hand sveper otåligt över bingobrickan och duttar de uppropade siffrorna.
– ’Neej’ muttrar hon. ’Åh!’

Hon lägger huvudet i händerna. Så hörs en viskning: ’nu har jag en chans!’ Eva är bara ett nummer från full bricka och hon kan knappt sitta still.
– BINGO!

”Duttpennefingrar”

Vinsten blir lägre än förväntat. Summorna är olika nästan varje dag, beroende på spel. Eva är besviken.

Triangelns bingo kallar sig för ”Malmös vänliga bingo”. Här vilar en känsla av socialt ansvar, med särskilda evenemang och specialkvällar då det bjuds på mat. Personalen känner stamkunderna.
– För många kan julbordet här vara det enda julbord de får, berättar Stephan Ovin.
– Vi gör det för att vi vill att kunderna ska trivas här. Det ger mervärde åt alla parter. Men dagarna är ändå räknade. Vi har kanske tre år kvar här i Malmö, tror Stephan Ovin.

I Göteborg finns en nyöppnad bingosalong vid Wieselgrensplatsen. Branimir Cupic, verksamhetschef, tycker inte att det stämmer att bingohallarna håller på att dö ut. Tvärtom.
– Bingo är en hipstertrend i England just nu och många yngre har fått upp ögonen för spelet. Det är ett av de få sociala livespelen som finns i dag. Jag tror snarare att bingohallen är på väg tillbaka.

Salongen påminner om en modern hotellobby, har en liten läshörna med lädersoffa i rustik stil och orientaliska inredningsfiguriner. I taket hänger kluster av discobollar.
– Många har blivit förvånade över hur salongen ser ut, det har inte varit som de väntat sig, säger Branimir Cupic belåtet.

För att locka en yngre generation får studenter provspela för hundra kronor och man har kvällar med frågesport kombinerat med bingo.

Varför är det skamligt att spela bingo?
– Det handlar om spelande överhuvudtaget. Men det är tråkigt att det ska vara så. Det är ju en hobby som vilken annan, som att spela boule eller biljard. De är inte här bara för spelandet, utan också för den sociala biten.

Det går ändå inte att komma ifrån att bingo är ett spel om pengar. Även om syftet är gott: att stödja idrottsföreningar, kan spelandet sluka väldigt mycket för dem som spelar ofta.

Eva har i perioder hållit sig borta från spelandet, då hon fick barn eller då hon skötte om sin sjuke man, eftersom hon vet att hon har svårt att hålla reda på sin ekonomi.

– Jag blev nästan av med min lägenhet i ett skede. Nu är det min släkting som tar hand om mina pengar och betalar alla mina räkningar, berättar Eva och tillägger:
– Man måste anstränga sig hela livet att inte spela för mycket. Jag köper maten först, resten av pengarna kan jag spela för. De som har ett riktigt beroende kan inte planera så, säger hon.

Eva berättar att släktingen är stenhård och det motiverar henne att vara extra noga med ekonomin.
– Om jag vinner en större summa går jag genast ut ur hallen och köper kläder eller skor. Annars spelar jag upp allt, säger hon.

Vad gör dina anställda om någon spelar för mycket?
– Ingenting. Det är upp till var och en. Men vi har broschyrer med nummer till stödlinjer och om folk är stökiga, eller fuskar, kan vi porta dem, berättar Stephan Ovin.

Branimir Cupic i Göteborg:
– Spelberoende är inte hittepå. Men bingo har inte lika hög riskfaktor som till exempel online-casinos. Vi kan hänvisa till stödnummer men vill inte peka ut någon. Spelare kan däremot stänga av sig själva för en tid.

På Wieselgrens bingosalong och Triangelns bingo finns också spelautomater. Utan dem skulle hallen i Malmö inte gå runt.
– Ja, så är det. Men ingen här har någon personlig vinning, pengarna går till löner och föreningarnas verksamhet.

Utanför triangelns bingo står en äldre kvinna och bolmar på en cigarett. Jag frågar om hon kan tänka sig att ställa upp på en intervju. Snabbt fimpar hon cigaretten.
– Jag vill inte prata med dig, säger hon, skrattar till nervöst och skyndar in genom dörren. Ett moln av rök följer med ett “hejdå” innan dörren stängs.

Bingospel – det nya svarta? Träffa Branimir Cupic som ser bingon bli hipstertrend i England och hoppas på nytt klirr i kassan.

BINGO!

Bingon kom till Sverige på 1960-talet. Då spelade man om varuvinster som kaffepaket, serviser eller brödrostar. Senare blev det presentkort till affärer och i slutet av 1980-talet infördes kontantvinster.

SVENSKAR OCH SPEL

Vi spelar mindre än förr.
Lotteriinspektionens årliga mätning av våra spelvanor visar en nedåtgående trend i andelen personer som spelar om pengar. Sedan 2014 är det en minskning från 71 procent till 66 (2017).

Spelandet högre på internet. Enligt Folkhälso-myndighetens studie står spelformer via internet för störst andel av problemspelandet.

TEXT: Fanny Malmberg

BILD: Mario Prathskriv ut sidan


RELATERADE ARTIKLAR
TAGGAR