FAKTUM | 2012/05/25 Reportage

MMA-fajtern Martin Svensson går ner 13 kilo på tre månader. En del kallar det sjukt. För honom är varje kilo ett pinnhål på vägen mot målet: att bli bäst.
TEXT: JOAKIM BORGUDD
BILD: JOHAN SUNDELL

 

Martin Svensson pressar sin motståndare mot burgallret och försöker hitta lägen för att slå mot kroppen och huvudet. De två tusen åskådarna följer hans minsta rörelse. För honom är målet förutom att vinna också att vara så närvarande i stunden som möjligt. Det är det här han älskar mest av allt.
Ett och ett halvt dygn tidigare ligger en spöklikt smal Martin Svensson i fosterställning i Hotell Panoramas bastu i Göteborg. Bland badrocksklädda hotellgäster kämpar han mot klockan. Om några timmar måste han väga 66 kilo för att få försvara sitt bälte i fjädervikt mot britten James Saville på MMA-galan The Zone FC i Lisebergshallen.

Vatten och kokosfett
Martin Svensson har knappt druckit sedan i måndags. Nu är det lördag.
– Jag började med ett glas vatten då, nu är jag nere på en deciliter. Mellan varven äter jag lite kokosfett, säger han när han tar en kort paus från bastandet och blir inpackad i handdukar av träningskompisen Emil Hartsner, som är med som stöd.
När han är färdig kommer han att ha bastat närmare 15 timmar under veckan. Men resan ner började 13 veckor tidigare, då vägde han närmare 80 kilo.
– Jag tänkte just på vad som händer när man hamnar i helvetet. Det måste vara att ha ständigt lågt blodsocker, vara stressad och tvingas spela minigolf, utbrister Martin Svensson apropå ingenting.

Mani på kalorier
Han har förvarnat om att han brukar svamla när vätskebristen tar ut sin rätt.
Tidigare tävlade 27-åringen i lättvikt, 70 kilo, och bantade drygt åtta kilo inför varje match, vilket är ungefär vad de flesta proffs går ner.
– I lättvikt var jag inte alls särskilt stor, jag ville skaffa mig en fördel och det här funkar för mig. Men det kan gå överstyr också. Ett tag kunde alla mina tankar handla om kalorier och det blev nästan en mani. Nu har jag lärt mig mer om kost och hanterar det bättre, jag äter alltid nyttigt.
Martin äter nyttigt. Och sen svettas han ut det.
– Jag brukar tänka att bastandet är lika jobbigt som ett  triathlon. Jag börjar på måndagen med att sätta upp delmål för hur mycket jag ska basta bort varje dag. När jag klarar det varje dag, känner jag mig nöjd.

Naken på vågen
I bastun värmer han också för tävlingen.
– Där fokuserar jag. Jag går igenom allt i huvudet, upplagt i ronder precis som under match.
Klockan har blivit två och invägningen har börjat i ett litet konferensrum på hotellet. Martin Svensson kommer in med ett stressat ansiktsuttryck. De sista hektona har tagit längre tid än han trott. Han stiger upp naken på vågen och ser siffrorna stanna på 65,7 kilo. Äntligen är bantningen över.

Kampen mot klockan
Det första han gör är att hälla i sig en liter vätskeersättning. Nu börjar en ny kamp för att hinna fylla på depåerna med vätska och energi fram till matchen i morgon kväll.
Allt matintag är förutbestämt för att han ska få i sig rätt näringsämnen. Först ska han äta havregrynsgröt gjord på ägg,  jordnötssmör och proteinpulver. I kväll blir det sushi.
Varför en människa väljer att utsätta sin kropp för den här hårda behandlingen? Martin förklarar sig så här:
– Jag ville bli bäst på något. Efter att ha funderat ett tag på olika alternativ blev det kampsport. Mitt mål är att kunna leva på det. Men jag får vara realistisk, jag är 27 år och ingen supertalang. Min största styrka är att jag har disciplin, jag missar aldrig ett träningspass.
Han kan ännu inte leva på sin idrott utan arbetar halvtid, för matcherna får han än så länge bara tusenlappar. Tack vare en sponsor har han råd med träningsresor.
Skulle Martin Svensson inte lyckas försörja sig på sin idrott när han fyllt 30 har han redan en plan uttänkt.

MMA i stället för droger
– Jag har en ekonomiutbildning och jobbar på ett fondförvaltningsföretag. Funkar inte idrottskarriären får jag väl bli bankman, säger han.
Att MMA inte är en helt riskfri sport är han också väl medveten om.
– Det är självklart inte så bra att bli slagen i huvudet. Jag har kommit hem med huvudvärk och kräkts. Men det finns mycket som är farligt för kroppen. Jag dricker knappt alkohol och använder inga droger, i stället håller jag på med MMA.
Det är matchdag. Sedan invägningen i går har Martin Svensson druckit litervis med vatten och ätit så mycket han kunnat. När han ställer sig på vågen visar den 77 kilo.
Han kommer att ha ett stort viktövertag mot James Saville som inte bantat särskilt många kilon.
– Jag lyssnar efter min motståndares hjärtslag och andhämtning. Får jag minsta tecken på att han är trött blir jag starkare.
Men när han nyss var nere och kände på oktagonen i arenan, genom att skuggboxas med Emil Hartsner, greps han av en lite oroande känsla.
– Jag börjar bli lite nervös nu. Jag kände det när jag stod i buren, säger han.
Klockan har blivit nästan tio. Martin Svenssons match är den näst sista för kvällen och han står och väntar på sin tur backstage. Hans blick är fokuserad rakt fram och han säger ingenting. Tränaren Robert Sundel avslutar med att skrika ”jag vill” innan de går in mot buren tillsammans.

Totalt fokuserad
Martin Svensson har själv valt att Danne Stråheds Om himlen och Österlen ska spelas. Varje gång han går match i Göteborg väljer han en låt om Skåne.
Men Martin hör knappt musiken. Det här ögonblicket har han tänkt på dagligen under tretton veckor.
Han står ovanför sin motståndare och avlossar slag. James Saville ligger med huvudet mot buren och har ingenstans att ta vägen. Martin Svensson är alldeles för stark och hans motståndare tvingas på defensiven.
Tre minuter och två sekunder i den andra ronden ger britten upp efter en strypning.
Martin Svenssons glädje visar inga gränser när han försvinner ut från buren bärande på sina två mästarbälten. I morgon ska han fira på Liseberg. Om ett par månader börjar nästa viktresa.

TEXT:

BILD: skriv ut sidan


RELATERADE ARTIKLAR
TAGGAR