FAKTUM | 2019/09/02 Nyheter, Reportage

Kulturkrockarna har avlöst varandra sedan flytten från New York. I dag är Erica Latilda Haylett rotad i Göteborg och kan tryggt sträcka ut sina grenar över resten av världen. Här kommer Etzia.

Hon startar skivbolag i samma veva som hon lanserar albumet Motivation, och etablerar sig 
såväl på Jamaica som i Sverige. Varför inte?
– Jag har inget att förlora på att satsa, bara allt 
att vinna, säger en lustdriven, men också mycket välorganiserad och strategisk artist. Känd för sin publik under namnet Etzia, är hon Erica för 
barndomsvännerna. Reggae och dancehall är musiken hon vigt sitt liv åt, inspirerad av en resa till Jamaica 2008 som, ja, förändrade allt.
– Den kom över mig bara, insikten att det var det här jag skulle göra.

Resan dit var ganska krokig, lite av en nomad är hon kanske, men därför inte rotlös. Med sitt 
jamaicanska ursprung är det ändå Göteborg som är hemma, här blir hon kvar med familjen, 
sambon och dottern som följer med på utstickarna i världen när världen kallar. Den första utblicken gick dock åt andra hållet. Från New York till Göteborg, när Erica var fem år och flyttade med sin mamma till Sverige.
– Inom mig var jag redan ”Etzia”. Så när jag kom till Sverige blev det en kulturkrock. Som barn önskade jag att jag hade fått växt upp med mina kusiner. Jag hade många starka minnen från 
tillvaron i New York.

De har bleknat med åren, och det var inte heller exakt så som hon mindes det som liten, att alla bodde på samma plats i Brooklyn.
– Man minns det som man minns det, att alla var hos mormor på helgerna.

Oavsett, hade Etzia vuxit upp i New York hade hennes liv sett annorlunda ut.
– I dag kan jag se att jag behövde Sverige också. Här har jag fått utvecklas i min takt, i New York 
är det ett helt annat tempo: ”… you gotta be somebody!” Där hade jag också varit mer präglad 
av min brokiga bakgrund.

Efter gymnasiet fick hon en ny bild av New York. Att komma tillbaka, bli betraktad som ”svensk”
 i ”ett hav av afroamerikaner” blev ännu en kulturkrock.
– Jag kände mig stel och udda. Tog inte för mig på det sätt som hade varit naturligt för mig i ett annat sammanhang. Men jag sökte min anknytning och det var viktigt. I dag vet jag att jag ska vara här, i Göteborg.

I det segregerade Göteborg har Etzia också rört sig mellan olika kulturer. Från Kallebäck, till Linné till Angered. Målsättningarna i livet har också varit rörliga. Efter gymnasiet blev det en periods studier på Handelshögskolan i Borås.
– Jag skulle bli nöjesadvokat, på 
inrådan av mamma, när jag sa 
att jag ville bli något där jag hjälpte 
folk, haha.

Hon har alltid gillat struktur och har ett utpräglat ordningssinne. Strategisk skulle man kunna 
beskriva henne som och det är det som visar sig i satsningen på eget skivbolag.
Ekonomistudierna avbröts efter den där resan till Jamaica. Den som 
förändrade livet.
– Jag var 22 år och visste plötsligt att det var det här jag skulle göra. Samtidigt som alla sa: ”Satsa på musiken? Det kan man väl inte göra när man är 22?”

Jodå. Det blev The Music College i Angered, som förberedde henne för Högskolan för scen och musik, där hon kom in på första försöket. Så växte rötterna djupare ner i den göteborgska myllan, samtidigt som artisten Etzia började höras och synas ute i Europa genom Serengeti Music och andra etablerade inom reggae och dancehall. Den musikaliska banan har tagit oväntade svängar. Till och med en liten tur in och ut ur Melodifestivalen (2017).
– Det var en jättebra erfarenhet. Jag lärde mig mycket. Återigen en ny värld som jag kom in i. Man bryts ner i stunden, sen så bygger man upp sig själv och gör det bästa av det. Man kan stå på utsidan av Melodifestivalen och tycka vad man vill om den, men det är först när man kommer på insidan som man ser hur enormt mycket jobb det ligger bakom. Det respekterar 
jag verkligen.

Ända sedan 2012 har hon målmedvetet arbetat mot den skiva som nu släpps. Och bakom den finns ytterligare strategier. Som en av de tongivande i det kvinnliga musik- och kulturkollektivet Femtastic som bland annat verkar för en jämställd europeisk
musikscen, har en mission vuxit fram.
– Målet med mitt skivbolag är att nå ut till alla huvudstäder i Europa och visa andra tjejer i min bransch att det går. Att det finns en plattform för dem att stå på när de vill uttrycka sig genom 
sin musik.

Visionen sträcker sig vidare än så. Det är inte klart vem och vad och hur, men att det ska bli en dokumentärfilm på sikt som följer Etzias musikaliska resa runt om i världen, det har hon bestämt.

ETZIA 
Namn: Erica ”Etzia” Latilda Haylett
Yrke: Artist inom
dancehall och reggae
Bostad: Lägenhet i
Linnéstaden, Göteborg
Familj: Dottern Latilda 3 år samt sambon och producenten Patrik
”Partillo” Alexandersson.
Aktuell: Med albumet Motivation. 

TEXT: Malin Clausson

BILD: Mario Prhatskriv ut sidan


RELATERADE ARTIKLAR
TAGGAR